تیر ماه نود و یک  بود که برای نخستین بار بر صندلی ریاست شهرداری رشت جلوس کرد، ظاهرا با برنامه آمده بود، چرا که در کمتر از یکی دو ماه، یکی از بزرگترین و ریسک پذیرترین طرح های توسعه ای شهر رشت را کلید زد؛

"طرحی به نام پیاده راه فرهنگی"

در تمام دنیا پیاده راه سازی راه حلی است که در جهت حفظ بافت های تاریخی و با اهمیت مورد استفاده قرار می گیرد و فرآیند آن با ایجاد تغییر کاربری یک مسیر از خیابان سواره به پیاده اتفاق می افتد اما این پروژه در رشت با مسدود کردن شاهرگ های حیاتی عبور و مرور همراه بود و قطعا کسبه در طول ساخت پروژه ضرر و زیان هایی می دیدند، اما ثابت قدم در راهی که انتخاب کرده بود ثابت قدم بود.

همانطوری که قول داد در کمتر از شش ماه اولین فاز پروژه پیاده راه فرهنگی رشت در خیابان اعلم الهدی را به انجام رسانید ولی متاسفانه شلوغ کاری های شورای سوم مانع از برگزاری مراسمی مناسب برای افتتاح آن شد و حتی غیبت شهردار در زمان افتتاحییه هم شایعات فراوانی درست کرد.

به هر حال کار احداث پیاده راه فرهنگی علم الهدی رشت، که از اواخر مرداد ماه ۱۳۹۱ آغاز شده بود، در اواخر اسفند ماه همان سال با حضور شیخان معاون گیلانی آن زمان ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر ریاست جمهوری، عظمتی فرماندار وقت شهرستان رشت و جمعی از شهروندان به بهره برداری رسید. طول اولین پروژه پیاده راه سازی شمال کشور ۲۷۵ متر با عرض ۲۷ متر شامل دو پیاده روی شش و نیم متری و دو فضای سبز که برای اجرای آن با تاسیسات آب، برق و غیره نزدیک به 35 میلیارد ریال برای شهرداری هزینه در برداشت.

اما ثابت قدم عمر مدیریتی کوتاهی در دوره اول شهرداری رشت داشت و فرصت پیدا نکرد ادامه پروژه پیاده راه سازی فرهنگی را در سه محور دیگر یعنی خیابان امام از دهنه بازار بزرگ تا میدان شهدای ذهاب، خیابان سعدی از دهنه استاد سرا تا میدان شهدای ذهاب و همچنین دور میدان شهدای ذهاب را به سرانجام برساند.

با این حال 700 روز بعد یعنی 12 بهمن سال  93 محمدعلی ثابت‌قدم مجددا با کسب 9 رأی از مجموع 15 رأی شورای چهارم به عنوان شصت و چهارمین شهردار کلانشهر رشت انتخاب شد اما بخاطر حواشی شورای سوم صدور حکمش تا 27 فروردین ماه سال 94 طول کشید و شاید اگر نبود سفر رییس جمهور به گیلان این زمان طولانی تر هم می شد.

در هر صورت نام ثابت قدم با نام پیاده راه گره خورده است و وی امده بود تا کار نیمه تمام خود را با وجود مخالفتهای بسیار زیاد برخی اعضای شورا و بعضی از کسبه و برخی نهادهای دیگر به اتمام برساند.

آنها نگاه نمی کردند که این طرح چه مزیت هایی دارد فقط می خواستند مخالف باشند ولی میدان شهرداری دچار مشکل جدی بود و به مرحله انفجار ماشین رسیده بود. یعنی هر کسی که گذرش به این خیابان می‌افتاد باید خودش را می پایید که در پیاده رو تنه نخورد یا در خیابان زیر ماشین نرود. اصلا کسی به ساختمان های تاریخی اطراف نگاه نمی‌کرد. یک معجونی از آدم بود و ماشین، که در هم می لولیدند. بارها حتی امکان داشت دو دوست که از کنار هم رد شوند، همدیگر را نبینند، یا یکی پیاده باشد و دیگری در ماشین و امکان گفت و گوی رودررو رخ ندهد. اما این طرح امکان رویارویی و گفت و گوی آدم ها را فراهم کرد.

حضور و قدم زدن مردم در یک فضای به دور از خودرو و ترافیک بسیار ارزشمند است در کشور های دیگر نیز مسیرهای شهری را طوری طراحی می‌کنند که مردم برای حفظ سلامتی مجبور به پیاده روی شوند.

به هر حال شهر رشت به مدد شهردار جوان و خوش فکر خود در حال پوست اندازی است. انگار، روحی دوباره در این کلانشهر دمیده شده و امیدی تازه در رگهای شهر باران های نقره ای به جریان افتاده است. رشت اگرچه شهر بسیاری از اولین‌ها بوده ، اما در سال های گذشته به دلیل بعضی سوء مدیریت‌ها، دچار خسران فراوان و عقب ماندگی های بسیاری شده و این پسرفت ها در نگاه و کلام هر شهروند رشتی به وضوح پیدا است اما این روزها این شهر، بار دیگر به مدد فرزندان خود توانسته دوباره دست بر زانو بنهد و قامت استوار خود را به رخ بکشد.

با این حال فراموش نمی کنیم که در هر دو دوره اجرای پیاده راه به بهانه های واهی چون کشف اشیاء عتیقه قصد متوقف کردن پروژه را داشتند، بعضی ها حتی به نوع سنگ و کف پوش و اسم کارخانه ای که از آن خریداری شده نیز رحم نکردند و دست آویزی برای دشمنی قلمدادش کردند، بعضی ها هم علیرغم اینکه ریاضی بلد نبودند از بودجه انحراف معیار گرفتند، خلاصه هر کسی به هر روشی که بلد بود قصد داشت مانع از انجام این پروژه شود و صد البته در خیال خود نیتی خیر را دنبال می کردند.

اما همانطور که حضرت ایت الله قربانی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه رشت اظهار داشت: پیاده راه موجب پویایی شهر می شود و باید اجازه دهیم که رشت كمي تغيير كند، ثابت قد نیز استوار به قدم های خود ادامه داد تا سواره نظام این پیاده راه لقب بگیرد.

جالب است بدانید یکی از نمایندگان رشت که در گفتگو با رسانه ها و همچنین نامه نگاری به مسوولان ارشد کشوری و استانی طرح پیاده راه فرهنگی رشت را غیرکارشناسی عنوان می کرد نیز در مراسم افتتاح این پروژه ملی حضور یافت و برخلاف گذشته این بار زبان به تحسین شهرداری رشت بابت اجرای سریع و به موقع پیاده راه گشود و خواستار اتمام تمام پروژه ها به همین سرعت شد تا نشان دهد که گویا اتفاق جدیدی در حال رخ دادن است.

 

اکنون که علیرغم سنگ اندازی های فراوان دوست و دشمن بزرگترین رویای مدیریتی ثابت قدم به منصه ظهور نشسته وقت است از توضیحات شهردار کلانشهر رشت نیز در این خصوص بهره ای ببریم، وی گفت: پیاده راه فرهنگی مرکز شهر رشت اولین گام از طرح بازآفرینی شهر رشت است. دکتر ثابت قدم گفت: مجموعه میدان شهرداری رشت که در اوایل پهلوی اول احداث شد، شامل کاخ شهرداری، موزه پست و ساختمان قدیمی هتل ایران‌ که ساختمان شهرداری و برج ساعت آن نماد شهر رشت است. وی ادامه داد: با هدف ارتقاء نقش پیاده‌روی در شهر رشت بزرگترین مسیر پیاده روی دنیا در بافت مرکزی افتتاح شده است و ساخت این پیاده راه در قالب طرح باز‌آفرینی این شهر ادامه دارد. شهردار رشت افزود: پیاده راه فرهنگی مرکز شهر رشت اولین گام از طرح بازآفرینی شهر رشت است که این طرح از رودخانه زرجوب آغاز شده و تا تالاب عینک امتداد می‌یابد. وی خاطرنشان کرد: بازآفرینی شهر رشت یک فرایند گام به گام برای ایجاد تحولات اساسی در شهر است. روندی که با ایجاد تغییرات کالبدی سعی در ارتقا کیفیت زندگی اجتماعی، وضعیت زیست محیطی و رونق اقتصادی شهر رشت دارد. دکتر ثابت قدم متذکر شد: در یازدهمین روز از نوروز همزمان با میلاد فرخنده حضرت فاطمه(س) شاهد افتتاح پروژه پیاده‌راه‌ سازی میدان مرکزی شهر رشت به عنوان اولویت اول پروژه های طرح بازآفرینی شهر رشت بودیم. وی اضافه کرد: مساحت پیاده راه مرکزی شهر رشت ۲۶ هزارو ۵۰۰متر مربع است که دارای مسیر اضطراری سواره، مسیر مخصوص نابینایان بوده و با رعایت موارد فنی جمع آوری آب‌های سطحی شیب بندی شده است. شهردار کلان شهر رشت اضافه کرد: عملیات اجرایی پروژه میدان شهرداری ۳۰ آذرآغاز شده است و در کمتر از ۴ ماه شاهد افتتاح بزرگترین پیاده راه فرهنگی در بافت مرکزی کلان‌شهرهای کشور هستیم. وی ادامه داد: المان‌های نصب شده در میدان فرهنگی شهر بر گرفته از فرهنگ بومی و متناسب با هویت تاریخی میدان طراحی شده است. دکثتر ثابت قدم اظهار کرد: در راستای ثبت رشت به عنوان شهر خلاق خوراک شناسی در شبکه شهرهای خلاق یونسکو، محور امام خمینی(ره) به عنوان محور خوراک و خلاقیت غذایی، در راستای وجود کتابخانه ملی شهر رشت خیابان علم الهدی به عنوان محور کتابخوانی و در راستای وجود خانه فرهنگ و هنر رشت، خیابان سعدی به عنوان محور هنرهای نمایشی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

پربیننده‌ ترین ها