چاپ

سازمان یونسکو یکی از سازمان های اقماری ملل متحد طبق سنت هرساله خود به کسانیکه در عرصه سلامت مردم تلاش می کنند جایزه ای اهدا می کند که این عنوان در سال ۲۰۱۷ بواسطه تلاش در عرصه طب سنتی به یک گیلانی به نام پرفسور علیرضا عظیمی رسید.

نشست خبری سید علیرضا عظیمی دانشمند برتر جهان از نگاه یونسکو در سال ۲۰۱۷ با حضور جمعی از اصحاب رسانه در رشت برگزار شد. پروفسور عظیمی در این نشست با اشاره به کسب عنوان دانشمند برتر سال ۲۰۱۷ جهان از نگاه یونسکو به تشریح فعالیت های خود در طول این چند سال های اخیر پرداخت.

وی درباره بیوگرافی خود گفت: بنده سیدعلیرضا عظیمی متولد سال ۱۳۵۲ هستم، پدر من گیلانی است و متولد تهران هستم و از گذشته تاکنون به تحقیق و پژوهش در حوزه طب سنتی مشغول هستم. وی با بیان اینکه مدارک برای من اهمیتی ندارد، اظهار کرد: دلیل اینکه این جایزه را به من دادند تخصص بنده بر روی طب سنتی بود.

عظیمی که رییس دپارتمان طب سنتی جهان نیز هست گفت: بنده اولین رییس این دپارتمان هستم که بعد از ۲۰ سال تلاش توانستیم در کشور روسیه از نظر آکادمیک ثبت کنیم و دانشمندان و کشورهای مختلف با ما همکاری می کنند. وی ادامه داد: سعی ما بر این بوده که طب سنتی را ساماندهی کنیم زیرا برخلاف آن چیزی که مردم فکر می‌کنند طب سنتی و گیاهان دارویی بی‌ضرر نیستند و بدترین سم‌ها می‌توانند گیاهان دارویی باشند.

* ضرورت بازشناسی طب سنتی

عظیمی با اشاره به اینکه دخالت در درمان تنها معضل ایران نیست و در کل دنیا وجود دارد، اظهار کرد: افرادی که تبحر در طب سنتی ندارند و ناخواسته وارد بحث درمان می‌شوند، سبب آسیب رسیدن به بیمار می‌شوند. تمام دنیا امروزه بر روی ساماندهی کردن گیاهان دارویی کشورها، شناسایی، روش های درمانی کهن کشورها و علمی شدن آنها با هماهنگی و تحقیق دانشمندان پزشکی فعالیت می‌کنند.

وی ادامه داد: متأسفانه معضلی که در دنیا وجود دارد این است که کتاب یا روش درمانی که هزار سال قدمت دارد حتما روش مقدسی نیست و بیمار را درمان می‌کند اما این طور نیست مثلا مشکل آپاندیس را با «شیرین بیان» نمی‌توان حل کرد. عظیمی افزود: برخی با دخالت در کارهای پزشکی جان بیماران را به خطر می اندازند و این موضوع در تمام دنیا وجود دارد.

وی با اشاره به حضور خود در سازمان پزشکان ملل متحد، گفت: با ادغام چند سازمان، سازمان فیزیک نظری شکل گرفت بعد از یکسال و پس از رأی گیری که انجام شد، بنده سال گذشته به عنوان رییس سازمان فیزیک نظری انتخاب شدم.

وی توجه به مسئله بهداشت و سلامت را از دغدغه های اصلی مقام معظم رهبری عنوان کرد و گفت: در همه دولت‌های پس از انقلاب بحث بهداشت و درمان از مسائل مهم کشور بود. در تمام دنیا هر فردی برای مردم ارزش قائل باشد بهداشت و درمان را در اولویت قرار می‌دهد و بحث طب سنتی در دنیا در اولویت است. آسیبی که بشر از طب سنتی در درمان‌های غلط می‌بیند بسیار زیاد است و همه می‌خواهند نقش یک پزشک را ایفا کنند.

وی ادامه داد: تحقیق علمی کردن در بخش طب سنتی از دغدغه های کشورهای مختلف است. پرچم‌ها و سیاست‌ها مهم نیستند، اگر یک کودک بیمار مسلمان یا مسیحی، ایرانی یا سوری و یا آمریکایی باشد فرقی نمی کند و همه به یک کودک بیمار کمک می‌کنیم.

عظیمی با اشاره به مهمان نوازی و انسان دوستی ایرانی ها، گفت: ایرانی‌ها همیشه به افراد نیازمند و بیمار کمک می‌کنند و این را می توان از شاخصه های فرهنگی مردمان آن دانست. در بحث درمانی مهم این است که کار علمی صورت پذیرد و خروجی کار ما سلامت مردم باشد.

* “تئوری پنج پیکر

عظیمی با اشاره به اینکه تحقیقات بنده در زمینه طب سنتی بوده است، اظهار کرد: بنده یک تئوری دارم با نام «تئوری پنج پیکر» که براساس روش‌های باستانی ایران طراحی شده است و تقریباً سی سال پدرم روی این تحقیق کار کرد و بیش از سی سال بنده این تحقیق را ادامه دادم. وی افزود: پدر بنده جزو اولین پزشک‌های ایران بود یعنی زمانی که دبستان نظام بود و یک تعداد در رشته پزشکی ادامه تحصیل دادند. ایشان بر روی این تحقیق خیلی ها زحمت کشیدند اما تمام کننده آن ما بودیم.

وی آموزه های درمانی را از شاخصه های مطرح در دوران ایران باستان دانست و گفت: برای درمان بسیاری از بیماری ها هنوز به شیوه های گذشتگان رجوع می شود و بعنوان مثال اگر در ایران کسی سرما بخورد مادربزرگ ها به درمان او می پردازند. وی در خصوص «تئوری پنج پیکر» گفت: این تئوری یک تئوری فراموش شده است که ما بر روی آن مطالعه کردیم و نقاط بدن را شناسایی نمودیم که چه نقاطی تحریک شود چه تأثیری روی بدن انسان میگذارد و آناتومی فرد ایرانی را بررسی کردیم و سپس روی سایر افراد بررسی نمودیم.

وی با اشاره به اینکه این روش یک روش کاملا ایرانی و فراموش شده بود که ما آن را مدرن کردیم، گفت: ما سعی کنیم تعادل ایمنی بدن را در بیمار ایجاد کنیم تا بیماری درمان شود. عظیمی با اشاره به اینکه این روش بر روی بیماران صعب العلاج مثبت بوده است، اظهار کرد: این روش تا ۲۰ یا ۳۰ سال دیگر برای فراگیری به زمان احتیاج دارد.

وی با اشاره به اینکه مهمترین دغدغه‌های افرادی محققی مانند بنده این است که روش های بومی درمان را در کشور خود شناسایی کنیم، گفت: سالها پیش مستشرقین، کسانی که به شرق سفر می کردند کتاب های درمانی ما را بردند و سپس درمان های سنتی را ممنوع کردند و حکیمی که به صورت سنتی درمان می کرد فَلَکش می‌کردند.

عظیمی ادامه داد: متأسفانه ما چیزی از گذشته خود نداریم و یک فردی که کار طب سنتی می‌کند را امروز به عنوان یک عطار می‌شناسیم. مهم ترین کاری که باید در کشور انجام دهیم شناسایی طب سنتی و به وجود آوردن بانک اطلاعاتی در این زمینه است.

عظیمی با بیان اینکه ما روش درمانی را ریجستر کردیم اینکه در ایران اجرا شود را نمی دانم، گفت: با بنده صحبتی نشده است و به شخصه از من حمایتی صورت نگرفته است اما اگر این کار صورت پذیرد به کشور خود خدمت می‌کنم.

وی همچنین روش خود را کمک کننده و تسریع کننده روند درمانی دانست.عظیمی در خصوص دریافت لقب «مارکز» اظهار کرد: دانشمندانی که برای بشریت کاری می‌کنند و یا تئوری از آنها ثبت شده، خاندان‌های مختلف به آن فرد لقب می‌دهند و با این لقب می‌شود در مراکز علمی حضور پیدا کرد.

*بزرگترین افتخار انسان، شاگردی است

عظیمی در ادامه گفت: بزرگترین افتخار انسان، شاگردی است و به قول یکی از استادانم تا زمانی که می‌توانیم یاد بگیریم لیاقت زندگی کردن داریم پس هیچکس استاد و کامل نمی‌شود. وی ادامه داد: مدرک تحصیلی هیچ کاری نمی‌کند ولی متأسفانه مدرک گرایی در ایران باب شده است و از نظر بنده عناوین و القاب بدون تحقیق هیج ارزشی ندارند.

* دانشمند روسی یا ایرانی؟!

پروفسور عظیمی با اشاره به کسب عنوان دنشمند برتر یونسکو گفت: وقتی کسب عنوان این جایزه به دانشگاه من در روسیه اعلام شد خیلی ها تلاش کردند تا بنده را بعنوان یک دانشمند روس معرفی کنند اما کشور من برایم بسیار مهم است و هرجا از من سوال می‌پرسند اهل کجایی می گویم، تالش-گیلان-ایران زیرا پدرم تالش بودند و به گیلانی بود خود افتخار می‌کنم. عظیمی در پایان با اشاره به اینکه یکی از دغدغه‌های من افرادی بودند که برای کشورشان شهید شدند، اظهار کرد: من جایزه یونسکوی خود را به شهدای ایران اهداء ‌می‌کنم.