چاپ

نخستین جشنواره ملی مطبوعات محلی کشور شانزدهم شهریور ماه با برپایی بیش از 50 غرفه که شامل نمایشگاه توانمندی های اقتصادی و تجاری شهرستان مرزی بندر آستارا نیز بود در این منطقه برگزار شد.

یونس رنجکش فرماندار شهرستان آستارا در آیین گشایش این جشنواره گفت: یکی از اهداف این نمایشگاه این است که پیوندی بین رسانه های محلی استان ها و شهرستان و ظرفیت های اقتصادی و تجاری این شهرستان ایجاد کند. وی ادامه داد: هر منطقه برای خود ظرفیت بالقوه ای دارد و برای اینکه به بالفعل تبدیل شود نیازمند معرفی درست است و برای این معرفی درست و شایسته هم، ظرفیت دیگری به نام رسانه نیاز داریم که خوشبختانه در آستارا با توجه به سابقه دیرینه ای که در بخش فرهنگ دارد، این پتانسیل موجود است. وی با بیان اینکه خوشبختانه رسانه های محلی شهرستان به این درک رسیده اند که باید غفلت های گذشته را جبران کرد، افزود: با پر کردن این خلاء، به سمت معرفی درست توان و پتانسیل اقتصادی و تجاری شهرستان گام بر دارند. فرماندار آستارا با تأکید بر اینکه با پیوند این دو می توان ظرفیت های بالقوه شهرستانی را به بالفعل تبدیل کرد، خاطر نشان کرد: آستارا ظرفیت های نهفته بی شمار فرهنگی و اقتصادی دارد و می تواند با نقش آفرینی رسانه ها فعال شود.

وی اضافه کرد: نشریات، انعکاس دهنده دغدغه ها و ظرفیت های نقاط مختلف کشور هستند و شهرستان آستارا نیز به خاطر قابلیت هایش، شایسته معرفی است. رنجکش فعالیت 10 نشریه محلی و نمایندگی خبرگزاری ها و صداوسیما در آستارا را فرصتی برای معرفی توانمندی های این شهرستان خواند و یادآور شد: شناسایی خلاء ها و کاستی های حوزه های مختلف از وظایف مطبوعات محلی است و می تواند بستر توسعه را بیش از پیش فراهم کند. فرماندار شهرستان مرزی بندر آستارا به مکان برگزاری نمایشگاه اشاره کرد و گفت: مدت ها بود که این مکان بلا استفاده باقی مانده بود، خوشبختانه با همکاری شهرداری این مکان در اسرع وقت حاضر شد و امیدواریم از این به بعد به عنوان مرکز نمایشگاهی شهرستان مورد استفاده قرار گیرد تا شاهد تحرک و پویایی بیشتر در حوزه معرفی توانمندی های شهرستان آستارا باشیم.

برگزاری نمایشگاه توانمندی های مطبوعاتی، فرهنگی، گردشگری و اقتصادی شهرستان مرزی بندر آستارا در 50 غرفه از مهمترین برنامه های جنبی این جشنواره بود که مورد استقبال هموطنان از اقصی نقاط کشور قرار گرفته است. در این نمایشگاه غرفه هایی مجزا به خبرگزاری های ایسنا، ایرنا، مهر، شبستان، 9 نشریه منتشر شده در شهرستان آستارا و مطبوعات استان گیلان و سایر مناطق کشور اختصاص داده شده بود. علاوه بر بخش مطبوعات، آثار هنرمندان، نویسندگان و ورزشکاران و توانمندی های تولیدی و اقتصادی شهرستان نیز برای آشنایی میهمانان در غرفه های معرفی گردید.

کریم خورسندی مدیرعامل خانه مطبوعات گیلان نیز که در این جشنواره حضور یافته بود، گفت: آستارا قابلیت های اقتصادی، تجاری، مرزی و گردشگری خوبی برای معرفی و فعال شدن دارد و برگزاری جشنواره ملی مطبوعات محلی استان ها در این شهرستان، گام بلندی در این راستاست. وی افزود: این حرکت های فرهنگی باید در طول سال در شهرستان آستارا استمرار داشته باشد تا توان رسانه ای نشریات محلی به نمایش گذاشته شود. خورسندی به برگزاری جشنواره ملی مطبوعات محلی استان ها در اواسط آذرماه امسال در منطقه آزاد انزلی اشاره کرد و ادامه داد: هفته آینده فراخوان این جشنواره منتشر خواهد شد و علاقمندان می توانند آثار خود را در قالب های مختلف به دبیرخانه جشنواره واقع در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان ارسال کنند. وی تعداد خبرنگاران و روزنامه نگاران عضو خانه مطبوعات استان گیلان را 400 نفر عنوان کرد و گفت: اساسنامه خانه مطبوعات تغییر یافته و یکی از شروط عضویت در این موسسه، داشتن حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی است. وی افزود: گیلان جزو استان های برتر کشور از نظر کثرت رسانه هاست و در حدود 300 حوزه رسانه مشتمل بر نشریات مکتوب، مجازی، خبرگزاری و سرپرستی نشریات در آن فعال است. خورسندی اضافه کرد: همراه بودن رسانه ها با نهادها و دستگاه های اجرایی، در رشد و توسعه استان و آگاهی مخاطبان موثر خواهد بود.

رئیس دانشگاه پیام نور واحد آستارا نیز در حاشیه این جشنواره با اشاره به اینکه جشنواره نشریات محلی فرصت خوبی برای معرفی قابلیت های فرهنگی و علمی است، گفت: این جشنواره می تواند در ابعاد اجتماعی، سیاسی برای آستارا تاثیر گذار باشد و از طریق آن می توانیم ظرفیت های مرزی و دیگر قابلیت های آستارا را معرفی کنیم. علی آصفی افزود: باید این جشنواره به صورت ادواری در سال های آینده نیز برگزار شود تا دانشگاهیان از این فرصت برای ارتباط بیشتر با رسانه ها استفاده کنند. وی اظهار کرد: بهتر است دانشگاهیان، برخی پایان نامه ها را به موضوع نشریات محلی و نقش آن بر توسعه شهرستان آستارا اختصاص دهند و نهادهای مرتبط نیز پشتیبانی های لازم را اعمال کنند.

رئیس مرکز آموزش علمی کاربردی آستارا نیز در این رابطه گفت: جشنواره ملی نشریات محلی در این شهرستان، پیوند دانشگاه و مطبوعات محلی را محکم تر خواهد کرد تا با اتکا به ظرفیت ها، کاربردی کردن یافته های پژوهشی و بومی سازی آنها در توسعه آستارا سهیم باشند. توفان سماپور افزود: خرسندیم که جشنواره ملی مطبوعات محلی استان ها در شهر آستارا به عنوان یکی از شهرهای پیشرو عرصه مطبوعات و جراید محلی استان گیلان، برگزار شد و درصد بالای با سوادی، تعامل فرهنگی با مردم جمهوری آذربایجان، و تنوع جمعیتی متشکل از تالش، آذری، فارس و گیلک ضرورت برگزاری این رویداد را در آستارا ایجاب می کند. وی بیان کرد: مطبوعات محلی به دلیل آشنایی بیشتر با موضوعات محلی و ارتباط تنگاتنگ با مردم، نقش تاثیرگذاری در معرفی آداب، رسوم و فرهنگ هر منطقه دارند و شهر آستارا نیز جزو 10 مقصد اصلی گردشگران ایرانی است و نشریات محلی می توانند با تهیه گزارش هایی با حال و هوای محلی و انعکاس آنها، این شهرستان را به گردشگران معرفی کنند. وی ادامه داد: با گسترش روز به روز دسترسی به اینترنت و افزایش کانال ها و حساب های محلی در شبکه های اجتماعی، نیاز به تولید محتوا های مبتنی بر ظرفیت های محلی و منطقه ای بیش از پیش احساس می شود و محتواهای معاصر باید در قالب فیلم، اینفوگرافی، گزارش تصویری، انیمیشن، صوت و چند رسانه ای معرفی کننده ظرفیت های آستارا و گیلان باشد.  سماپور گفت: از سازمان ها و نهادهای دولتی انتظار می رود با سیاست گذاری مناسب و ارائه مشوق های لازم به حمایت و تقویت نشریات محلی و پایگاه های خبری اینترنتی منطقه اقدام کنند و شرکت های بخش خصوصی و سرمایه گذاران محلی نیز با سرمایه گذاری در بازار رو به رشد ایده ها و کسب و کارهای نوپا، از آنها حمایت کنند.

 

داریوش ملک زاده مدیر مسئول ماهنامه یاشام نیز در این رابطه بیان کرد: نشریات محلی با وجود چالش های فراوان نقش عمده ای در جهت دهی برنامه ریزی ها به حل مشکلات منطقه ایفا می کنند. وی با اشاره به اینکه مفهوم رسانه نسبت به دوره های قبل تغییر یافته است، افزود: با توجه به افزایش شبکه های مجازی، کار مطبوعات محلی پیچیده و دشوار شده است و فعالان این حوزه باید از ظرافت های خاصی به منظور جذب مخاطب استفاده کنند. وی اضافه کرد: این روزها انتشار نشریه محلی به سادگی 10 سال قبل نیست و رسانه ها در این موقعیت زمانی باید با تمرکز بر مسائل مختلف شهروندان، برای رفع موانع توسعه قلم فرسایی کنند تا با جلب توجه مسئولان محلی، مشکلات حوزه های مختلف برطرف شود. ملک زاده با بیان اینکه قابلیت های اقتصادی و بازار ساحلی آستارا قدمت فرهنگی این شهرستان را در سایه قرار داده است، اظهار کرد: انتشار 10 نشریه مکتوب در آستارا، این شهرستان را به نسبت جمعیت آن به یکی از شهرستان های پیشرو در عرصه مطبوعات تبدیل کرده است. وی ادامه داد: همچنان که در حوزه ورزش مسابقات بین المللی در شهرستان آستارا برگزار می شود، در حوزه فرهنگی نیز می توان به برگزاری برنامه های مختلف در ابعاد بین المللی نظیر جشنواره مطبوعات کشورهای حاشیه خزر در این شهرستان اقدام کرد.