مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی استان گیلان معتقد است: به سازه ای که فقط نیم قرن از ساختش گذشته باشد نگوییم سازه قدیمی، چراکه در کشورهای توسعه یافته، سازه های 200 سال و بیشتر وجود دارند که در آن مردم عادی زندگی می کنند و هنوز به عنوان یک سازه ایمن و پایدار، قابل اعتماد و استفاده هستند.

به گزارش خط اول، پلاسکو که فرو ریخت، فارغ از همه مباحث سیاسی و ساختاری، یکی از مهمترین علت های آن را عمر بالای بنا عنوان می کنند.

این عمارت هفده طبقه که در زمان خودش بام تهران محسوب می شد، در سال 1343 ساخته شد و اکنون بیش از 57 سال از عمر آن می گذشت، از همین رو در بیان علل فاجعه عمدتا به مستهلک بودن آن اشاره می کنند اما اگر علمی تر به قضیه نگاه کنیم می بینیم 50 سال عمر زیادی برای یک بنا در این قامت نیست.

مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی استان گیلان در تایید این موضوع به ضرورت انجام مطالعات پژوهشهای زمین شناسی در پیشگیری و کاهش مخاطرات اشاره کرد و گفت:  جهت اجرای سازه های عمرانی در هر اندازه و وسعتی، نیاز به آگاهی و درک کامل از ساختارهای زمین شناسی، از جنبه های مهندسی می باشد ( ژئوتکنیک). نقش این پژوهشها بسیار کارساز و حیاتی است که متاسفانه در کشور ما توجه چندانی به این مساله نمی شود. عدم آگاهی و آشنایی مردم و سهل انگاری مسئولین در بهره گیری از این علم موجب خسارتهای جانی و مالی فراوانی در گذشته شده و در آینده نیز، در صورت عدم توجه مسئولین، خواهد شد. بنابراین ضروری است قبل از اجرای پروژه های عمرانی – صنعتی، به مطالعات زمین شناسی توجه ویژه شود تا از صرف هزینه های سنگین جلوگیری شود.

دکتر پانته آ گیاه چی که با خبرنگار خط اول گفت و گو می کرد، اظهار امیدواری کرد: روزی برسد که نقش زمین شناسی در مسائل عمرانی کشور ما، بخصوص  پروژه های راهسازی و شهرسازی، جدی گرفته و اهمیت آن برای مسئولان نیز بخوبی شناخته شود و با استفاده از نتایج این پژوهشها و چنین شناختی، در دنیایی ایمن تر و اصولی تر زندگی نماییم و این دنیای ایمن را برای نسلهای بعدی به یادگار بگذاریم.

وی تاکید کرد:  به سازه ای که فقط نیم قرن از ساختش گذشته باشد نگوییم سازه قدیمی، چراکه در کشورهای توسعه یافته، سازه های 200 سال و بیشتر وجود دارند که در آن مردم عادی زندگی می کنند و هنوز به عنوان یک سازه ایمن و پایدار، قابل اعتماد و استفاده هستند.

دکتر گیاه چی افزود: تبعات غفلت از مطالعات زمین شناسی و بی توجهی به هشدارهای زمین شناسان مبنی بر برداشت مصالح یا بارگذاری غیراصولی، بخصوص در پای شیب دامنه ها و حریم دریا و پهنه های آبی، استفاده غیراصولی از منابع سفره های آبی زیرزمینی و احداث سازه های عظیم بر روی زمینهای پرمخاطره و حساس محیط زیست، می تواند زیان بار و جبران ناپذیر باشد.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: در کشور ما ایران، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور که متولی اصلی انجام چنین مطالعاتی است، متاسفانه به لحاظ اجرایی دارای هیچگونه قدرتی نیست، حال آنکه در کشورهای توسعه یافته نقش سازمان های مطالعاتی بسیار پر رنگ و حائز اهمیت است. در بسیاری از کشور ها، اهمیت چنین مطالعاتی در توسعه پایدار، آنقدر بالاست که سازمان های انجام دهنده آن، مستقیما زیر نظر نهاد ریاست جمهوری اداره می شود. به همین دلیل شاید پیشنهاد اداره سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، زیر نظر مستقیم نهاد ریاست جمهوری، همانند کشورهای توسعه یافته، چندان هم دور از انتظار و منطق نباشد. چراکه تجدید نظر در ساختار اداری سازمان و دادن اختیارات بیشتر به آن، می تواند جایگاه واقعی این دستگاه دانش بنیان تحقیقی و مطالعاتی کشور را به آن بازگرداند.

پربیننده‌ ترین ها