چاپ

جایگاه دیپلماسی ورزشی در گفتگو با سخنگوی سابق وزارت خارجه؛

دکتر مهمانپرست: همکاری های ورزشی می تواند روابط سخت سیاسی را نرم کند

 

دکتر رامین مهمانپرست معتقد است همکاری های ورزشی می تواند کشورهایی که بخاطر مباحث سیاسی بطور کامل قطع رابطه هستند را به هم نزدیک کند و روابط سخت سیاسی شان را نرم نماید.

به گزارش خط اول، چندی پیش در خبرها داشتیم دکتر رامین مهمانپرست سخنگوی سابق وزارت امور خارجه کشورمان به عنوان مشاور عالی در امور دیپلماسی ورزشی فدراسیون کاراته، منصوب شد، این مهم ما را بر ان داشت گفتگویی با دکتر مهمانپرست در خصوص ضرورت " دیپلماسی ورزشی " داشته باشیم، وی به خبرنگار ورزشی خط اول گفت: در دنیای امروز، بحث سیاست خارجی کشورها، فقط به دیپلماسی رسمی محدود نمی شود، یعنی اینکه مقامات رسمی با هم ملاقات کنند و مواضع شان را به صورت صریح اعلام کنند، این فقط بخشی از دیپلماسی محسوب می شود. از انجاکه افکار عمومی نقش موثری در سیاست کشورهای مختلف و تصمیم‌گیری های آنان دارند، اغلب کشورهای پیشرفته سعی می‌کنند افکار عمومی را به سمتی هدایت کنند که مطابق با منافع شان باشد، از همین رو در بحث دیپلماسی، دولت ها از همه‌ی ابزارهای غیر رسمی که بتوانند افکار عمومی را به سمت هدف مدنظر هدایت کند، استفاده می‌ کنند.

وی افزود: شاید در یک قالب کلی دیپلماسی عمومی به عنوان یک دیپلماسی غیررسمی محسوب شود اما می‌تواند مکمل دیپلماسی رسمی باشد، حتی گاها در شرایطی که محدودیت‌هایی در روابط رسمی وجود داشته باشد دیپلماسی عمومی کارایی اش بسیار بیشتر و بهتر خواهد بود.

دکتر مهمانپرست دیپلماسی عمومی را در اشکال مختلفی همچون دیپلماسی گردشگری، هنری، فرهنگی، سلامت، اقتصادی، پارلمانی، ورزشی و غیره تعریف می کند و می گوید: همانطور که می‌دانید تبلیغات مسمومی علیه کشور ما در غرب صورت گرفته است، ولی وقتی مردم کشورهای غربی به عنوان توریست به ایران می ایند و از نزدیک مردم، فرهنگ، تاریخ، رفتار و حتی پیشرفتهای اجتماعی و اقتصادی را مشاهده می‌کنند، متوجه می شوند که خیلی از ان تبلیغات گسترده، درست نبوده است. پس افزایش آمد و شدهایی که بین مردم دو کشور به بهانه جاذبه‌های توریستی صورت می‌گیرد، می‌تواند روی افکار عمومی تاثیر بگذارد و دید مردم یک کشور را نسبت به کشور دیگری کاملا تغییر دهد، این همان دیپلماسی گردشگری است.

وی با اشاره به دیپلماسی هنری و فرهنگی تصریح کرد: بعضی وقتها هنرمندان یک کشور از طریق آثار هنری و فرهنگی، دید مردم کشور دیگر را کاملا تغییر می‌دهند، مثلا تا پیش از این، انها را مردمانی خشن و شاید غیرمنطقی می‌دانستند ولی وقتی با آثار هنری ان‌ها آشنا شدند، دریافتند که با یک ملت با فرهنگ و تمدن غنی روبه رو هستند، اینجاست که افکار عمومی می‌تواند فشار بیاورد مواضع سیاسی دولت‌هایشان را تغییر دهند.

سخنگوی سابق وزارت خارجه حتی دیپلماسی پارلمانی را هم یک نوع دیپلماسی عمومی می داند و می گوید: نمایندگان مجلس که در واقع نمایندگان مردم هستند و دیدگاه آنها را منتقل می‌کنند، از طریق ارتباطات و همکاری‌هایی که نمایندگان مجلس دو کشور با هم برقرار می کنند، می‌توانند روی دیدگاه‌ها و سیاست های ان کشور تاثیرگذاری داشته باشند، از همین رو دیپلماسی پارلمانی هم می تواند یک نوع دیپلماسی عمومی باشد. دیپلماسی سلامت نیز همینگونه است، یعنی گاهی شما به هیچ‌وجه تبلیغ مستقیمی ندارید، ولی از طریق بهداشت و درمان جان انسان‌ها را نجات می دهید، این مهم خود به خود یک تصویر در افکار عمومی مردم کشور دیگر ایجاد می کند و نسبت به ان ملت با یک احترام ویژه‌ای برخورد می‌کنند چون سلامتی خودشان را مدیون پزشکان ان کشور می‌دانند، خود این مسئله روی روابط رسمی نیز تاثیر خواهد گذاشت.

وی با اشاره به دیپلماسی اقتصادی؛ به عنوان گونه ای دیگر از دیپلماسی عمومی گفت: کشورها از طریق توسعه‌ی روابط اقتصادی و همکاری‌های بین المللی می توانند روابط صمیمانه‌تری باهم داشته باشند، حال هر چقدر این همکاری‌ها توسعه پیدا ‌کند حتما روی مسایل سیاسی و مواضع ان‌ها نیز موثر خواهد بود.

و در نهایت دکتر رامین مهمانپرست به دیپلماسی ورزشی اشاره کرد و گفت: بحث دیپلماسی ورزشی که یکی از مهم‌ترین ابعاد دیپلماسی عمومی محسوب می شود می‌تواند جایگاه بسیار بالاتری نسبت به بقیه داشته باشد چراکه تاثیرگذاری اش خیلی بیشتر است، به هر حال ورزش در همه‌ی کشورها مخاطبین بی شماری به ویژه در بین قشر جوان دارد، قشر جوانی که اغلب ورزشکار و عاشق رقابت و رفاقت هستند و در خلال این رقابتهای بین المللی و برد و باخت هاست که می‌توانند روی افکار عمومی هم تاثیر بگذارند و سیاست ان‌ها را در جهت حمایت از منافع ملی هدایت کنند.

وی افزود: اگر ورزشکاران یک کشور در یک رویداد ورزشی از خودشان رفتار جوانمردانه نشان دهند، در واقع فرهنگ و تمدن یک جامعه را به بهترین شکل ممکن منعکس می‌کند و این می‌تواند بسیار تاثیرگذار باشد و بالعکس اگر در یک مسابقه ورزشی بی‌انصافی شود، جوانمردی زیر پا گذاشته شود، تاثیر کاملا منفی می گذارد و به اصطلاح می‌تواند دیدگاه‌های مردم کشورهای دیگر را نسبت به هم تغییر دهد.

وی ادامه داد: در جغرافیای امروز و تاریخ گذشته کشورهایی بودند که محدودیت های فراوانی در روابط سیاسی شان وجود داشت و گاها این حساسیت‌ها باعث شد روابط دو کشور بطور کامل قطع باشد ولی تیم های ورزشی دو کشور بخاطر مباحث فیرپلی فدراسیون های ورزشی جهان، مجبور بودند با همدیگر رقابت داشته باشند، همین همکاری‌های ورزشی می‌تواند خود به خود ان روابط سخت سیاسی را نرم کند و زمینه را برای یک تنش زدایی آماده نماید. مثل روابط چین و آمریکا که ورزش باعث شد یخ ها ارام ارام اب شود و به اصطلاح دیپلماسی پینگ پنگی برقرار گردد. پس از طریق دیپلماسی ورزشی ما می‌توانیم اخلاق پهلوانی و جوانمردی، فرهنگ، تمدن، انسانیت حتی مسایل اقتصادی و سیاسی را تحت‌الشعاع قرار دهیم.

وی تاکید کرد: دیپلماسی ورزشی موضوعی است که باید در کشور ما نیز خیلی جدی گرفته شود، به ویژه در شرایط فعلی که تبلیغات زیادی علیه ما می شود و مطالب خلافی را به مردم ما نسبت می دهند، از همین رو ورزشکاران، جامعه‌ی ورزشی و مدیران ورزشی ما می‌توانند از طریق این روابط ورزشی و همکاری که با کشورهای مختلف برقرار می کنند از حقانیت کشور، ملت، فرهنگ و تمدن مان دفاع کنند و اجازه ندهند که بعضی از قدرت‌ها افکار عمومی مردم دنیا را علیه ما بسیج‌ کنند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: ما باید از طریق دیپلماسی ورزشی بتوانیم حقانیت خودمان را نشان بدهیم و ویژگی‌های مثبت فرهنگی‌ مان را به نمایش بگذاریم. باید در این زمینه تلاش بیشتری صورت گیرد، مدیران ورزش باید دقت داشته باشند که این ارتباطات بین‌المللی فقط در محدوده‌ی همکاری‌های ورزشی باقی نخواهد ماند و می‌تواند کمک بزرگی برای دیپلماسی رسمی کشور باشد، بنابراین از افراد مسلط به روابط خارجی و کسانیکه در این حوزه تخصص دارند و می‌توانند از منافع کشور دفاع کنند و حمایت کنند، بیشتر استفاده گردد.

دیپلماسی ورزشی یک جایگاه ویژه‌ای در وزارت ورزش در کمیته‌ی ملی المپیک در فدراسیون‌های ما و در همکاری با سایر کشورها باید قرار بگیرد.