اولین دوره رقابت های ورزشی کان خمر و بوکاتور در گیلان برگزار شد، اما بیش از آنکه نتیجه مسابقات جذاب باشد، عنوان خود مسابقات بود که نظرها را جلب می کرد.

به گزارش خط اول ورزشی، کمتر کسی تاکنون نام دو رشته ورزشی کان خمر و بوکاتور را شنیده است، اما این رشته های ورزشی، سبکی رزمی هستند و زیر نظر فدراسیون ورزش‌های رزمی فعالیت می کنند.

استاد سیدرضا موسوی ریاست کمیته کان خِمِر و گروه بوکاتور فدراسیون که در اولین دوره رقابت های ورزشی این سبک در رشت حضور داشت، به خبرنگار ما گفت: هنرهای رزمی کان خِمِر و بوکاتور ریشه ای چند هزار ساله در کامبوج دارند.

همین نشانه کفایت می کرد تا یاد خمرهای سرخ بیفتیم، امپراطوری که سالها پیش در کامبوج حکومت می کرد و نسل کشی گسترده ای در این کشور به راه انداخت و هنوز بقایای آن با دولت کامبوج در تقابل نظامی و چریکی هستند. سبک رزمی کان خمر هم یک روش مبارزه از سوی آنها بود که با کمک سلاح ها و ضربات وارده بـه اسانی می تواند چندین نفر را از پای درآورند.

بوکاتور نیز یک هنر رزمی کامبوجیایی است که خاستگاه آن میدان‌های جنگی بوده‌ و ترجمه‌ی نام آن به صورت تحت اللفظی “مشت زدن یک شیر” است. طبق افسانه ها می گویند یکی از مبارزین که بر تکنیک های بوکاتور تسلط داشت، توانست شیر ​​را با یک ضربه زانو بکشد. ما نمی دانیم این واقعیت دارد یا خیر. اما صد درصد در یک چیز مطمئن هستیم که بوکاتور عامل مرگ و میرهای بیشماری در جهان بوده است از همین رو مبارزه تن به تن آن را ممنوع اعلام کردند.

استاد موسوی می گوید: حدود شانزده سال است این رشته وارد ایران شده و هشت سال است مجوز فعالیت گرفته و تاکنون در 17 استان آن را راه اندازی کردیم.

وی افزود: این رشته در بیش از پنجاه کشور دنیا نیز رایج است و تاکنون در سه دوره رقابت جهانی آن شرکت کردیم و صاحب مدال های خوش رنگی هم شده ایم.

رییس کمیته کان خِمِر و گروه بوکاتور فدراسیون فدراسیون ورزش های رزمی با تاکید بر اینکه بانوان نیز در این رشته ها فعال هستند، گفت: برای رشد و گسترش این رشته، سال 2016 سمیناری در تهران با حضور وات کامرون رییس فدراسیون جهانی بوکاتور و کان خمر که دبیرکل کمیته ملی المپیک کامبوج و معاون وزیر گردشگری این کشور نیز هست، برگزار کردیم که مورد استقبال فراوانی قرار گرفت.

اما استاد علی اکبر صالحی رییس این سبک در گیلان که اولین دوره رقابت های ورزشی کان خمر و بوکاتور قهرمانی استان را میزبانی می کرد، نیز در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: حدود دویست ورزشکار رزمی در ده وزن و در سه رده نوجوانان، جوانان و بزرگسالان، روز جمعه 27 خرداد ماه در سالن ورزشی المپیک رشت گرد هم آمدند تا در نخستین دوره مسابقات کان خمر و بوکاتور گیلان شرکت نمایند.

وی که مربی و داور رسمی این سبک نیز می باشد، افزود: علاوه بر ورزشکاران گیلان، ورزشکاران استان مازندران نیز به عنوان مهمان در این مسابقات حضور داشتند.

از همین رو سراغ استاد حمید عباسی نماینده سبک کان خمر و بوکاتور در غرب استان مازندران رفتیم تا از این رشته برایمان بگوید؛ وی به خبرنگار ورزشی خط اول گفت: بوکاتور یک هنر جنگی و رزمی قدیمی از کامبوج با حرکات روان و ضربات هنری است. افسانه ای در مورد ریشه این رشته وجود دارد که گفته می شود سالها پیش یک جنگجوی روستایی تنها با یک ضربه زانو یک شیر را کشت. برخی این افسانه را به نام این هنر پیوند می زنند، که به معنی “کوبیدن شیر” است. هرچه که هست مبارزان خمر از این هنر رزمی برای دفاع از سلطه خود در منطقه استفاده می کردند و همین آن را به یکی از قدیمی ترین ورزش های رزمی جهان تبدیل کرده است.

وی که داور و مربی رسمی کان خمر و بوکاتور است، می گوید: حرکات جنگی در بوکاتور از رقص ناشی می شود. اعمالی مانند حمله به حریف دیدنی است. زانوها و آرنج ها اغلب تحت فشار قرار می گیرند. مشت و لگد بخشی از تکنیک های اساسی است. دیگر عناصر مهم این سبک، کشتی و جنگ زمینی است. لگد و ضربه سر در بوکاتور مجاز است.

استاد حمید عباسی که از کونگ فو کاران قدیمی است، معتقد است:  تکنیک های مختلف بوکاتور مانند ضربات پا و ضربات مشت شبیه تکنیک های کونگ فو است. به ویژه جنگ اسلحه بسیار یادآور کونگ فو است. هنگام جنگیدن با سلاح، عمدتا از دو میله کوتاه استفاده می شود. سلاح های دیگر شمشیر، دو چاقو، نیزه و کمان است. سلاح ویژه دیگر شال است که می توان از آن برای خفه کردن حریف استفاده کرد.

وی در پایان خواستار توجه بیشتر مسئولان وزارت ورزش و فدراسیون ورزش های رزمی به این رشته جذاب شد تا بتواند جایگاه خود را در ایران بیابد.

پربیننده‌ ترین ها