در کابینه هر دولت چه در کشور خودمان و چه در دول خارجه همیشه فردی مسئولیت اعلام مواضع و بیانیه‌ها و گزارشات رسمی را برعهده می گیرد که به ان سخنگو می گویند؛ در دولت حسن روحانی این مهم برعهده مرد گیلانی دولت یعنی دکتر محمدباقر نوبخت است و در نقطه مقابل ما در آمریکا جاش ارنست این وظیفه را بر عهده دارد.

به گزارش خط اول بیان مواضع، رویکردها و دیدگاه‌ها درباره مسائل مختلف و رویدادهای مهم در دستگاه‌ها و نهادهای داخل و خارج از کشور برعهده سخنگوی نهادها یا دستگاه‌های دولتی است. کشورهای دنیا برای تعامل با یکدیگر و بیان مواضع و دیدگاه‌های خود درباره مسائل مختلف از افرادی به عنوان سخنگو استفاده می‌کنند. سازمان‌ها، دستگاه‌ها، وزارتخانه‌ها و هیئت دولت معمولا برای بیان نظرات خود از یک یا چند سخنگو استفاده می‌کنند. برخی کشور‌ها برای بخش‌ها و مراکز خاص سخنگوی ویژه دارند. در این میان چند سخنگو به طور همزمان رویکرد آمریکا را در رابطه با مسایل مختلف بیان می‌کنند و وظیفه سخنگویی این کشور را برعهده دارند. بیشترین تعداد سخنگویان دولت به آمریکا تعلق دارد که در صورت لزوم تغییر می‌کنند یا از سمتی به سمت دیگر جا به جا می‌شوند. در حال حاضر چهار سخنگو در دولت اوباما مشغول خدمت هستند.

جاش ارنست" سخنگوی کاخ سفید، "جن ساکی" سخنگوی وزارت امور خارجه، "ماری هارف" معاون سخنگوی وزارت امور خارجه و "آلن ایر" سخنگوی فارسی زبان وزارت امور خارجه آمریکا جمعی از سخنگویان دولت کنونی محسوب می‌شوند که بیشترین اظهار نظر را درباره ایران دارند. البته در هفته گذشته آلن ایر سخنگوی فارسی زبان کاخ سفید با یک پیام توئیتری خداحافظی و پایان خدمتش را اعلام کرد. ایر در این پیام به زبان فارسی نوشت: «خدمت من بعنوان سخنگوی فارسی زبان وزارت امور خارجه به پایان رسید. .. خدا نگهدار همه شما موفق و شاد و سر بلند باشید.» گفتنی است ایر بعنوان اولین سخنگوی فارسی زبان دولت آمریکا کار خود را در سال ۲۰۱۰ شروع کرده بود و گفته می‌شود در جریان مذاکرات هسته‌ای برای تهیه نسخه فارسی برجام کمک کرد. او سابقه ریاست دفتر ایران در کنسولگری آمریکا در"دبی" را دارد."ایر" تاکنون ایران را ندیده، اما با فرهنگ ایرانی آشنایی کامل دارد و به خوبی فارسی صحبت می‌کند. او که مدعی است یک ایران دوست است، همواره انگشتر عقیقی به دست می‌کند، ایر همواره سعی بر این دارد که حس ایران دوستانه خود را نمایش دهد. آلن ایر در فیسبوک شخصی خود درباره مسائل روز ایران اظهارنظر می‌کند و خود را در غم و شادی ایرانیان سهیم می‌داند!

اما جاشوا رایان هنری معروف به جاش ارنست که یک سیاست‌مدار آمریکایی است سی‌امین سخنگوی کاخ سفید می باشد که البته در آمریکا به عنوان دبیر رسانه‌ای می شناسندش و عموما هم یک خبرنگار کارکشته است. جاش 41 ساله از دهم خرداد 93 به‌عنوان دبیر رسانه‌ای کاخ سفید انتخاب شد، وی سومین شخصی‌ است که در طول ریاست‌جمهوری باراک اوباما پس از رابرت گیبس و جی کارنی به این سمت منصوب شد. جاش ارنست پیش از این معاون جی کارنی در کاخ سفید بود و برای مدت های طولانی به همراه باراک اوباما در کاخ سفید و مبارزات انتخاباتی اش بوده است. او به اولین مبارزات اوباما پیوسته بود تا برای رئیس جمهور شدن به باراک اوباما کمک کند.  برای همین در آن زمان به عنوان مدیر ارتباطات انتخاباتی اوباما در ایالت ایووا در سال ۲۰۰۷ منصوب شد.

جاش ارنست در نزدیکی شهر کانزاس به دنیا آمد و بزرگ شد. مادر او یک روانشناس و پدرش یک مدیر ورزشی  است. جاش در یک مدرسه خصوصی در شهر کانزاس درس خوانده است . از این رو خانواده او یک خانواده سیاسی نیست. او پس از فارغ التحصیلی در مبارزات انتخاباتی شهردار سابق هوستن، لی بروان فعالیت کرده است. پس از آن نیز به نیویورک رفت و به عنوان دستیار در اولین مبارزات انتخاباتی شهردار سابق مایکل بلومبرگ خدمت کرد. پس از آن سخنگوی کمیته ملی حزب دموکرات شد. او متاهل است و همسرش ناتالی ویت نام دارد. ناتالی در حال حاضر دستیار وزیر خزانه داری آمریکا در امور عمومی است. آنها در سال ۲۰۱۲ ازدواج کردند و هم اکنون یک کودک دارند. جاش همواره مورد توجه رسانه ها در کاخ سفید قرار داشت و نام او همواره به عنوان جانشین کارنی مطرح می شد.

اما بد نیست نگاهی به سخنگویان دولت ایران بیاندازیم، در کشور ما اعلام مواضع، سیاستها و خط‌مشی‌های هیأت دولت در خصوص مسایل و موضوعات داخلی و خارجی کشور به صورت مستمر، اعلام تصمیمهای هیأت دولت و تشریح مفاد و محتوای کلیه مصوبات، پاسخگویی به سؤالهای مطبوعات و رسانه‌ها و انجام مصاحبه‌های رادیویی و تلویزیونی از وظایف سخنگوی دولت برشمرده می شود.

این مهم هم اکنون در دولت حسن روحانی از ابتدا تا به امروز برعهده مرد گیلانی دولت یعنی دکتر محمدباقر نوبخت بوده است، اگرچه محمود احمدی نژاد نیز به مانند اوباما از چند سخنگوی برای بخش های مختلف استفاده می کرد اما در سایر دولتها تعداد سخنگوها یکی بوده و حتی در دولت آیت الله هاشمی رفسنجانی سخنگو نداشته ایم.

نوبخت بعد از عباس امیر انتظام و محمد صادق طباطبایی در دولت مهدی بازرگان، محسن سازگارا در دولت رجایی، بهزاد نبوی در دولت باهنر، احمد توکلی در دولت موسوی، عطالله مهاجرانی و عبدالله رمضانزاده در دولت خاتمی، غلامحسین الهام، محمدرضا رحیمی و سید محمد حسینی در دولت احمدی نژاد، یازدهمین سخنگوی ایران است که البته به مانند سخنگویان دولت آمریکا از بدنه رسانه ای جامعه انتخاب نشد.

نوبخت 66 ساله، نوبخت، در دهه سوم زندگی اش، مدیر دبیرستان دکتربهشتی رشت بود، سپس مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمانشاه شد و بعد از آن چهار دوره نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی بوده است. جالب اینکه وی در هر چهار دوره، به عنوان نماینده نخست شهر، از طرف مردم، با اختلاف آراء زیاد برگزیده شده است.

بعد از خانه ملت، به عنوان معاون پژوهشهای اقتصادی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیرکل حزب اعتدال و توسعه، انتخاب شد، وی از نزدیکان به هاشمی رفسنجانی محسوب می‌شود.

هم اکنون نیز محمد باقر نوبخت که دارای مدرک دکترای تخصصی مدیریت از دانشگاه آزاد اسلامی تهران واحد علوم و تحقیقات است به عنوان معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه و سخنگوی دولت فعالیت می نماید.

وقتی می بینیم که در دولت آمریکا چهار سخنگو فعال هستند و جاش ارنست جوان یکی از آنهاست پی به مسئولیت سنگینی که بر عهده سخنگوی دولت حسن روحانی که وظایف سنگین دیگری چون معاون ریاست جمهوری و ریاست سازمان برنامه و بودجه را نیز برعهده دارد می بریم.

 

البته از یک گیلانی بیش از این نیز انتظار نمی رود.

پربیننده‌ ترین ها