عمل نیکوی "قرض دادن"، از امور مستحبی است که در قرآن و اسلام بسیار بر آن تاکید شده است به طوری که در چهارده آیه از سوره های مختلف قرآن این موضوع مطرح شده است. «قرض» در لغت به معنای «وام» است و بهترین نوع قرض، قرض الحسنه یا همان وام نیکو است که قرآن برای آن شرایطی خاص قائل شده است، شرایطی چون بدون منت بودن و همراه با اخلاص بودن و رسیدن به دست نیازمند واقعی.

روایات و آیات موجود در مورد این عمل نیک، بیان می کنند که قرض "حسن"، نه تنها به حل بسیاری از گرفتاری های مردم کمک می کند، بلکه یک رفتار ارزشی و مؤثر در خودسازی و شکوفایی فردی و اجتماعی است. درست در نقطه مقابل آن قرض "ربوی" که نابودکننده روح ایثار، برادری، برابری و بسیاری از فضایل انسانی است.

در سوره ‏های مختلفی از جمله تغابن، مائده، حدید، بقره، مزمل و ... به آیاتی برخورد می کنیم که همگی درباره اهمیت قرض و فضیلت آن هستند و شاید بخاطر همین مسایل باشد که برخی مردم در برخی مناطق کشورمان بخاطر اعتقادات پررنگ مذهبی، هرگز سراغ تسهیلات مرسوم بانک های تجاری نمی روند و حتی در اوج نیاز هم فقط از تسهیلات قرض الحسنه استفاده می کنند.

بانک های جمهوری اسلامی هم بخاطر ماهیت تجاری بودن کمتر سراغ پرداخت تسهیلات قرض الحسنه می روند، از همین رو برای احیای فرهنگ قرض الحسنه و گسترش همیاری اجتماعی و کارآفرینی اجتماعی، نهادی تشکیل شد به نام نهاد مردمی رسالت که بعد از یک دهه فعالیت چنان در دل مردم برخی مناطق نفوذ کرده که گوی سبقت را از بسیاری از بانک های تجاری ربوده است.

این نظر نگارنده نیست و بلکه " ولید جمالی پور " از تجار اهل سنت منطقه اسالم نیز با تکیه بر این سنت نیکو و عضویت در نهاد مردمی رسالت، انقلابی در منطقه خود ایجاد کرده است.

ولید در گفتگو با خبرنگار خط اول تاکید می کند: به عنوان یک تاجر مداوم با بانک ها در تعامل هستم اما علیرغم فعالیت چندین ساله در بازار، هرگز حاضر نشدم زیر بار تسهیلات سنگین با سودهای آنچنانی بروم همین الان هم یکی از بزرگترین بانکهای دولتی کشور حاضر است چند میلیارد تومان به من تسهیلات دهد اما قران به ما یاد داده از قرض الحسنه کمک بگیریم، شاید چیزهای زیادی را از دست بدهیم ولی رزق و روزی مان را یقینا بیشتر می کند.

وی افزود: به همین منظور حدود ده سالی است که فعالیت های مالی و اقتصادی خود را در بانک قرض الحسنه رسالت متمرکز کردم، البته الان عضو نهاد مردمی رسالت می باشم. مهم کانون همیاری هست که با کمک این سیستم در منطقه اسالم تشکیل داده ایم و تلاش کردیم ربا را در منطقه از بین ببریم، نه فقط در منطقه بلکه با گسترش فعالیت هایمان نه تنها در اسالم و شهرهای اطراف مثل تالش و خلخال و غیره، بلکه در زاهدان و تبریز و تهران هم عضو داریم، چراکه همیاری و قرض الحسنه منطقه جغرافیایی نمی شناسد و در هر جایی باشی می توانی با اعتبار خود در کانون دست همنوع خود در هر منطقه دیگری را بفشارید. باور کنید هرکسی فهمید قرض الحسنه چیست و آن را باور کرد، خود عامل تبلیغ و گسترش آن شد.

وی افزود: علی ای حال کانون همیاری اجتماعی در منطقه اسالم بسیار گسترش پیدا کرده است؛ یکی نیاز به درمان داشت و رقم قابل توجهی برای وی جمع آوری گردید، دیگری زیر دین بود و تلاش کردیم با کمک قرض الحسنه سمت ربا نرود، در راه اندازی پرورش دام و طیور که فراوان اقدام کرده ایم و حتی زنان خانه دار را نیز در خانه هایشان مشغول به کار کرده ایم. همه اینها تنها از کنار تراکنش های مالی زیادی بوجود آمد که اعضای کانون انجام داده اند و بنا نیست کسی از اصل دارایی خود برای حمایت از کارآفرینی اختصاص دهد.

اکنون برای اینکه ببینم اعضا چه نفعی از این کانون برده اند گشتی در شهر زده ایم، ولید جمالی پور ما را به منزل محرم جوزانی هدایت کرد؛ فردی که سالها آشپز بود و گذران زندگی اش از این طریق بود ولی با کمک کانون و از محل تبصره 18 وزارت ورزش و جوانان که در راستای حمایت از کارآفرینی است، سه سال پیش سی میلیون تومان تسهیلات قرض الحسنه از بانک قرض الحسنه رسالت - بدون مراجعه به هیچ شعبه ای از بانک و تنها با اقدام در بستر فضای مجازی - دریافت کرد و دو راس گاو مولد خرید و اکنون دو راس آن تبدیل به پنج راس شده اند و حیاط خانه را هم از مرغ و خروس و بوقلمون و اردک پر کرده است، شاید تعداد این ماکیان زیبا که از نژاد خاص " برهما " هم هستند بیش از سیصد عدد باشد که رزق و روزی فراوانی به زندگی محرم و سه پسر خردسالش بخشیده است.

بخصوص وقتی شاهد بازی مانی و مهند فرزندان خردسال محرم با سفید برفی، یکی از گوساله های تازه بدنیا آمده هستیم و یا وقتی شاهد فرار محمدعمر فرزند دیگر محرم از دست یکی از بوقلمون ها هستیم که قصد نوک زدن به وی را دارد، شادابی و زندگی را با تمام وجود در حیاط خانه محرم لمس می کنیم، شادابی که نهاد مردمی رسالت در بوجود آمدن آن نقش مهمی داشته است.

وی افزود: نکته مهم دیگر این است امروزه اگر کسی قصد انجام عملیات بانکی داشته باشد باید حتما وارد شعبه ای از بانک شود و اگر قصد دریافت تسهیلات داشته باشد حتما از وی پرسیده می شود چقئر پول دارد و چقدر قصد سرمایه گذاری در بانک را دارد و غیره، ولی در رسالت اصلا چنین رابطه ای برای وام دهنده و وام گیرنده یا بهتر بگویم اعضا متصور نیست چراکه با تشکیل کانون و عضویت در آن، این خود اعضا هستند که به همدیگر وام می دهند و نفع آن را می برند.

در ادامه، راهنمای کانون ما را به سمت منزل دلبر اسکندرزاده هدایت می کند، بانویی که ماحصل تسهیلات قرض الحسنه رسالت را تبدیل به سه راس دام کرده بود و از قضا آن روز در مسیر اعزام دام ها از قشلاق به ییلاق بود و همین کافی بود جریان زندگی در خانه دلبر راهم ببینیم.

اما با سخنان ولید دریافتیم علاوه بر دام، برخی اعضای کانون از محل تسهیلات قرض الحسنه رسالت اقدام به ایجاد مزرعه گل و گیاه و زنبورداری و حتی تکمیل کارگاه قالیشویی و غیره نیز کرده اند اینها در کنار تجهیز جهیزیه و کمک به درمان و تحصیل و غیره از مهمترین اقدامات کارافرینی انجمن حامیان فرهنگ قرض الحسنه رسالت در اسالم هست.  کانونی که بیش از سیصد عضو دارد و هر روز در حال گسترش نیز می باشد.

در هر صورت نهاد مردمی رسالت که پیشتر با عنوان شبکه توسعه اجتماعی رسالت از آن یاد می شد و بانک قرض الحسنه رسالت هم که بعنوان یکی از سازمان های رهیاری عضو آن می باشد، در سال 1400 اقدام به پرداخت 130 فقره تسهیلات در راستای کارآفرینی اجتماعی به مبلغ هفت میلیارد و 750 میلیون تومان کرده است که از این مقدار 4 میلیارد تومان از مسیر کمیته امداد برای 60 مددجوی این کمیته، 3 میلیارد تومان از مسیر سازمان بهزیستی برای 49 نفر از مددجویان این سازمان و 750 میلیون  تومان از محل تسهیلات خوداشتغالی وزارت ورزش و جوانان به 21 نفر از رابطین با این سازمان اختصاص یافته است.

و کانون جوانان اسالم تاکنون توانسته حجم قابل توجهی از این تسهیلات را به خود اختصاص دهد که جملگی بخاطر تلاش ولید جمالی پور و دوستانش در این کانون بود که اعتقاد خاصی به قرض الحسنه دارند و این تلاششان منجر به این شد خوشبختانه قرض ربوی آرام آرام از منطقه رخت بربندد.

پربیننده‌ ترین ها