مسئولان دولت های نهم و دهم طرح مسکن مهر را با این عنوان که اقشار ضعیف و کم درآمد را خانه دار می کند، اجرا کردند، اما این طرح به گفته کارشناسان از ابتدا به گونه ای مطلوب طراحی و اجرا نشد تا اینکه اکنون بعد از هفت سال تنها 400 هزار از دو میلیون و چهارصد هزار مسکن وعده داده شده حاضر باشد.
به گزارش خط اول، افزایش چند برابری قیمت مسکن پیش از آغاز ساخت مسکن مهر سبب شد تا در روزهای آغازین اجرای این طرح با استقبال پرشمار متقاضیان همراه شود. با اینکه طرح مسکن مهر می توانست با اجرای مناسب ضمن خانه دار کردن اقشار کم درآمد، بسیاری از چالشها را در این بخش برطرف کند، اما به گفته کارشناسان شتاب در اجرای آن و توجه نکردن به ملزومات ساخت مسکن در نقاط مختلف کشور پیامدهای منفی داشته که تاکنون نیز باقی است. مسئولان دولت های نهم و دهم معتقد بودند که توانسته اند با اجرای پروژه مسکن مهر به مهار تورم و گرانی در بخش مسکن کمک کنند. اکنون با گذشت حدود هفت سال از اجرای پروژه مسکن مهر در کشور و پیدایش مشکلات زیرساختی آن نه تنها استقبال از آن فروکش کرده، بلکه متقاضیان در صف انتظار برای خلاصی از این وضعیت لحظه شماری می کنند. وزیر مسکن دولت یازدهم نیز اگرچه این طرح مزخرف و فاجعه می داند اما خود را ملزوم به تکمیل و تحویل آن به متقاضیان می داند.
در گیلان نیز بیش از ۵۱ هزار واحد مسکن مهر وجود دارد که تا کنون نزدیک به ۳۹ هزار و ۵۰۰ واحد آن به متقاضیان تحویل داده شده و در دو شهر صومعه سرا و رودسر نیز این طرح ها بطور کامل به اتمام رسیده است اما بزرگترین پروژه مسکن مهر در مرکز استان یعنی در رشت واقع شده است جایی که به تنهایی حدود 15 هزار واحد را در خود جای داده است، چنین طرح عظیمی قطعا پس از تکمیل جمعیتی بالغ بر 50 هزار نفر را در خود خواهد دید که از جمعیت بسیاری از شهرهای کشورمان بیشتر است از همین رو باید آن را شهر مهر بخوانیم نه مسکن مهر.
اما این پروژه عظیم 400 هکتاری که در منطقه پل طالشان رشت واقع شده است با چالش هايي در مسير ساخت روبه رو بوده و هست که صد البته به قول مدیران این پروژه خانه دار کردن افرادي که سالها بي خانماني را تجربه کرده اند، آنقدر لذت دارد که همه سختي های آن را به جان بخریم.
برای بررسی اوضاع در مسکن مهر رشت سری به اتحادیه تعاونی های این پروژه زدیم و با رییس و نایب رییس و مدیرعامل آن همکلام شدیم، ابتدا شاهین مدیر رحمتی نایب رییس هیات مدیره اتحادیه تعاونی های مسکن مهر رشت اطلاعاتی آماری از این پروژه در اختیار ما قرار داد که شنیدنش خالی از لطف نیست.
وی به خبرنگار خط اول گفت: پروژه 400 هکتاری مسکن مهر رشت در دو فاز اجرا می شود که عمده کارهای فاز یک به قسمت های نهایی رسیده و در فاز دو هنوز کار مهمی انجام نشده است.
وی مساحت فاز یک را 176 هکتار خواند و گفت: پیش بینی 14 هزار 300 واحد در فاز یک شده است که تاکنون حدود 13 هزار واحد ساخته شده و تا ابتدای خرداد ماه سال جاری نیز 8530 واحد تحویل اعضا تعاونی ها شده است.
مدیر رحمتی تاکید کرد: اگرچه ممکن است درصد کمی از همین واحدهای تحویل داده شده هنوز خالی باشند ولی تخمین زده می شود در همین شرایط نیز حدود سی هزار نفر در مسکن مهر رشت ساکن باشند که رقم قابل توجهی است و مسئولان شهری باید به فکر خدمات رسانی بیشتر به این مردم باشند.
وی با بیان اینکه حدود 9 هکتار از 176 هکتار، یعنی بیست درصد وسعت فاز یک را برای پروژه های خدماتی اختصاص داده اند، افزود: از این مقدار حدود 12 درصد برای فضای سبز، سه درصد برای فضای آموزشی، دو درصد برای فضای تجاری، 15/1 درصد برای فضای ورزشی، یک درصد برای فضای مذهبی، نیم درصد برای فضای درمانی، 28/0 درصد برای فضای اداری و 19/0 درصد هم برای فضای فرهنگی درنظر گرفته شده است.
اما علیرغم فضای مناسبی که برای پروژه های خدمات رسانی مهیا شد هنوز سرمایه گذاری چشمگیری در این پروژه بوقوع نپیوسته است؛ محمد یحیی نیا رییس هیات مدیره اتحادیه تعاونی های مسکن مهر رشت در این خصوص به خبرنگار خط اول گفت: باید شرایطی فراهم کنیم تا سرمایه گذار رغبت کند برای سرمایه گذاری مسکن مهر رشت را انتخاب کند، سازمان زمین و اداره کل راه و شهرسازی تمام تلاششان را جهت تسهیل در امر واگذاری زمین به سرمایه گذارارن انجام می دهند سایر دستگاه های دولتی چون دستگاه های خدمات شهری و زیرساختی نیز باید حمایت های لازم را انجام دهند تا شاهد پیشرفت روزافزون مسکن مهر رشت باشیم.
با این حال وی اظهار داشت: تاکنون نیز خدمات شایانی از سوی دستگاه ها بخصوص شهرداری و مسکن و شهرسازی و همینطور ادارات آب و برق و گاز و تلفن شده است که جای تقدیر و تشکر فراوان دارد اما مثلا فضا برای ایجاد هشت پارک بزرگ با مساحت بیش از یک هکتار فراهم است که تاکنون تنها یک پارک آماده بهره برداری شده و یا در بخش آموزشی علیرغم اینکه مکان یابی 20 مدرسه انجام شده است اما تنها دو مدرسه برای جمعیت سی هزار نفری مسکن مهر رشت راه اندازی شده است.
یحیی نیا افزود: اگرچه با مشارکت بخش خصوصی یک استخر مجهز ساخته شده است اما همچنان نیازمند ورود سرمایه گذار برای احداث یک سالن ورزشی چند منظوره و همینطور یک زمین ورزشی با چمن مصنوعی هستیم.
وی به احداث یک مجتمع تجاری عظیم در مسکن مهر رشت اشاره کرد و گفت: علاوه بر این، فضا برای احداث پنج مجتمع تجاری دیگر نیز فراهم است، در بخش تجاری تاکنون 36 باب مغازه نیز ساخته شده که حدود نیمی از آنان واگذار شده و در حال بهره برداری است، ناگفته نماند سه فقره از آن نانوایی می باشد که از ضروریات مردم منطقه است.
رییس هیات مدیره اتحادیه تعاونی های مسکن مهر رشت به راه اندازی یک درمانگاه، یک ایستگاه آتش نشانی و یک پاسگاه انتظامی نیز اشاره کرد و گفت: متاسفانه در طول ماه های گذشته چندین فقره تصادف و آتش سوزی در منطقه گزارش شده که این مهم نیازمندی مردم منطقه را به دستگاه های انتظامی و درمانی و آتش نشانی نشان می دهد، خوشبختانه درمانگاه احداث شده و اورژانس هم در حال راه اندازی است، ایستگاه آتش نشانی راه اندازی شده و حتی قرار است مرکز اتش نشانی نیز در مسکن مهر ایجاد شود، کلانتری شماره 17 هم در مسکن مهر شروع بکار کرد ولی با توجه به حجم وسیع منطقه در بخش انتظامی به نیروهای بیشتر و یا ایجاد کیوسک های بیشتر انتظامی وخصوصا راهنمايي و رانندگي نیازمند هستیم.
وی کمک به دستگاه های زیرساختی را از اولویت ها دانست و گفت: اگرچه اکثر انشعابات آب و برق و گاز و حتی تلفن واحدهای آماده شده در حال تکمیل است و ایستگاه CNG و پست برق در منطقه راه آندازی شده ولی تصفیه خانه مرکزی مسکن مهر از پروژه های اولویت دار است که باید هرچه سریعتر به سرانجام برسد.
رییس هیات مدیره اتحادیه تعاونی های مسکن مهر رشت در بخش فضای فرهنگی مذهبی به ساخت پنج مسجد اشاره کرد و گفت: همچنان فضاهایی برای ایجاد سالن سینما و نمایش در نظر گرفته شده است که بخش خصوصی می تواند با ورود به این مهم گام بزرگی در توسعه منطقه بردارد.
وی به تفویض خدمات شهری از سوی شهرداری مرکز به شهرداری منطقه پنج رشت خبر داد و گفت: خوشبختانه از نیمه دوم سال گذشته که این اتفاق افتاد شهرداری مرکز پنج کارهای بزرگی در مسکن مهر رشت انجام داد، در حال حاضر زباله که در حال تبدیل شدن به معضل بزرگی برای مردم منطقه بود به طور مرتب جمع آوری می شود، احداث پارک به روزهای انتهاییش نزدیک می شود، پیاده رو سازی و جدول بندی و حتی روشنایی معابر با سرعت در حال انجام است، قسمت اعظم آسفالت معابر نیز انجام شده است و تنها حدود 10 کیلومتر از 35 کیلومتر باقی مانده است که این هم به همت شهرداری منطقه پنچ به زودی انجام می پذیرد با همه این احوال برای تکمیل همه این خدمات باید کمکهایی از سوی منابع دولتی به شهرداری شود تا سایر پارکها و مابقی معابر باقی مانده هر چه سریعتر پیاده رو سازی و جدول بندی و آسفالت شود.
یحیی نیا احداث میدان میوه و تره بار را نیز از ضروریات مسکن مهر رشت برشمرد و گفت: باتوجه به تراکم جمعیتی بالا در مسکن مهر، شهرداری می تواند با اختصاص قطعه زمینی، احداث میدان میوه و تره بار را در اولویت قرار دهد تا در بحث خدمات شهری به بهترین نحو ممکن خدمات رسانی کرده باشد چرا که این منطقه نقش مهمی در تحولات سیاسی و اجتماعی شهر خواهد داشت و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی نیز باید نگاه ویژه ای بدان داشته باشند. چراکه نگاه آنان می تواند سایر ارگانها را به این سمت بکشاند.
و در نهايت از همكاري صميمانه مديركل محترم تعاون، كار، رفاه اجتماعي و مديريت تعاون رشت و مديركل محترم راه و شهرسازي خصوصا شهردار منطقه ٥ كه در راستاي برطرف كردن مشكلات مسكن مهر پابه پاي اتحاديه تعاوني هاي مسكن مهر رشت حضور فعال و مستمر دارند تقدیر و تشکر می نمایم؛ اتحاديه تعاوني هاي مسكن مهر با توجه به تغيیرات مديريتي كه در ساختار خود بوجود اورده به همت هيات مديره توانمند خود با ايجاد واحدهاي مختلف شامل واحد رسيدگي به شكايات مردمي به مديريت مهندس محمد ندايي، واحدعمران به مديريت مهندس رودباري و واحد حسابرسي به مديريت مهندس مسعود رنجبر و با كادري مجرب كه همگي از جوانان تحصيلكرده و با تجربه مي باشند تمام همت خود را در راستاي برطرف كردن مشكلات مسكن مهررشت بكار خواهند گرفت در همين جا مراتب تقدير و تشكر ويژه خودم وهيات مديره و مديرعامل را از زحمات همه مديران محترم تعاوني هاي زيرمجموعه اين اتحاديه كه بواسطه اعتمادي كه مردم به انها كردند توانستند مزارع سفيدرود را تبديل به شهري بزرگ نمايند ابلاغ مي نمايم انشااله با كمك مردم شريف مسكن مهر مابقي كإرهاي مانده به بهترين نحو ممكن به پايان برسد إز صبر و حوصله مردم شريف سپاسگذارم اميدوارم پايبند اعتمادي كه به خادمان خودشان كردند بمانند تا با همت انها بتوأنيم اين ماموريت را به سرمنزل خودش برسانيم.
اما اگر سری به ادارات ثبت اسناد و املاک زده باشید حجم وسیعی از متقاضیان سند را شاهد خواهید بود که حداقل سه تا پنج سال است به این ادارات رفت و آمد دارند تا صدور سندشان به قسمت نهایی نزدیک شود، حال در نظر بگیرید متقاضیان انبوه سند در مسکن مهر رشت هم به این سیستم اضافه شوند، چه هرج و مرجی که نمی شود، از همین رو سید جلیل جلالی فر مدیرعامل اتحادیه تعاونی های مسکن مهر رشت در گفتگو با خط اول ضمن تقدیر از مدیرکل محترم ثبت و اسناد استان جناب آقای مفیدی که وعده دادند بطور ویژه در صدور اسناد اقدام و همکاری کنند، گفت: باتوجه به حجم وسیعی از متقاضیان صدور سند در شهر، اگر مسکن مهر هم بدان اضافه شود اداره کل ثبت اسناد با چالش مهمی روبه رو می شود از این رو پیشنهاد دادیم که این اداره کل بخش ویژه ای را برای مسکن مهر اختصاص دهد تا زمان صدور سند بیش از اینها طول نکشد. تا به امروز که اقدام درخوری صورت نگرفت ولی امیدواریم در آینده نزدیک به این مشکل اساسی مسکن مهرنشینان پاسخ قانع کننده داده شود. همچنین لازم است از همکاری و تعامل شهرداری محترم رشت و منطقه ۵ جناب آقای دکتر ثابت قدم و مهندس عبداللهی در خصوص حذف ارزش افزوده مازاد بر تراکم که رقمی نزدیک به دو و نیم میلیون تومان بود تشکر ویژه داشته باشم . همچنین از تلاشهای بسیار دلسوزانه جناب مهندس خاوری مدیر کل راه و شهرسازی و معاون ایشان نیز قدردانی می کنم.
وی به تفاهم نامه واگذاری بخشی از واحدهای مسکن مهر به شهرداری رشت اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلاتی که شهرداری رشت با آن دست و پنجه نرم می کرد موضوع آزادسازی حریم رودخانه ها بود، تا سبک زندگی شهروندانی که وضعیت مسکن نامطلوبی در حریم این رودخانه دارند را تغییر دهد از همین رو باتوجه به خالی بودن 500 الی 600 واحد در فاز یک مسکن مهر رشت قراردادی با حضور مهندس خاوری مدیرکل راه وشهرسازی گیلان، دکتر ثابت قدم شهردار رشت و پیمانکارمربوطه، با شهرداری منعقد شد که طی آن در مرحله اول حدود 200 واحد سه جانبه به متقاضیان اعلامی از سوی شهرداری رشت، واگذار شود و مابقی نیز در مراحل بعدی صورت می پذیرد.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی های مسکن مهر رشت در خصوص مشکل ترک برداشتن نماهای ساختمانها گفت: به دلیل اینکه پس از آجرچینی آپارتمانها عملیات زیرسازی خیابانها و معابر توسط شرکت مولدینگ آغاز شده بود براثر کمپاکت نمودن معابر این ترک ها در دیوارها ایجاد شد و اساسا نمای سیمانی اصلا در گیلان مناسب نیست و این انتخاب درستی نبود البته این انتخاب نما صرفا بخاطر کاهش قیمت تمام شده از سوی مسئولین وقت انجام شده و چالش موجود از نظر نفوذ رطوبت جدی هست و موجب ناراضایتی مردم عزیز را فراهم کرده است. شخصا از بسیاری از واحدها بازدید داشتم و نفوذ رطوبت ملموس می باشد.
وی در باره اعتراض برخی از متقاضیان مسکن مهر در خصوص کم کاری پیمانکاران گفت: در واقع برخی کم کاریها بعلت قرارداد هایست که پیمانکاران با قیمت مشخصی منعقد کردند و بعد بعلت وقوع تورم و افزایش لحظه ای مصالح در دولت قبل موجب اخلال در روند پیشرفت فیزیکی پروژه شد برخی متقاضیان مدعی هستند که پیمانکاران تاخیری گاه تا دو سال در تحویل آپارتمانها دارند و طبق قرارداد باید ضرر و زیان آن را نیز بپردازند اما باید متذکر شوم اکثر همین افراد خودشان هم در پرداخت و آورده سهم خود به موقع اقدام نکردند. برای تکمیل پروژه پیشنهاد میکنم اعضای محترم تعاونی ها همکاری بیشتری را انجام دهند تا به امید خدا تا طی ماههای باقیمانده سال ۹۵ واحدهای درحال احداث تحویل متقاضیان گردد. با توجه به اینکه بنده چند ماهی هست مدیریت اتحادیه مسکن مهر رشت را تقبل کردم از همه قصورها و کوتاهی انجام شده از طرف مجموعه از مردم شریف عذرخواهی میکنم امیدوارم با کمک مردم و مدیران تعاونی و پیمانکاران جبران نمائیم و رضایتمندی متقاضیان عزیز را فراهم کنیم .
جلالی فر با توجه به تراکم جمعیتی در مسکن مهر رشت تنها یک راه دسترسی به شهر را محدود خواند و گفت: مسئولین اعتبار لازم برای تفکیک زمین های لازم جهت احداث کمربندی را بکار گیرند تا در آن سوی پروژه مسکن مهر نیز راه دسترسی بوجود آید که به خیابان باهنر رشت وصل خواهد شد.
وی در پایان از استاندار گیلان درخواست کرد: باتوجه به اینکه از دست دادن سرمایه گذار و ایجاد موانع برای آنها از خط قرمزهای آقای دکتر نجفی است استدعا داریم حال که بسترهای لازم برای ورود سرمایه گذار در مسکن مهر فراهم است استاندار محترم نیز تسهیلاتی برای صدور مجوزهای قانونی برای سرمایه گذار درنظر بگیرند. ضمنا طی هماهنگی بعمل آمده با اقای دکتر رنجکش مدیرکل محترم امور اجتماعی استانداری در اولین فرصت جلسه شورای اجتماعی استان به منظور بررسی وضعیت امور اجتماعی و ناهنجاریهای موجود و تامین نیازمندیهای اجتماعی مردم شریف و زحمتکش این منطقه در محل اتحادیه برگزار خواهد شد.