به مناسبت روز خبرنگار بخوانید؛
آیا رابرت مرداک بی خیال ایران شده است؟
صاحب مقصودی
رابرت مرداک، غول رسانه ای دنیا، مدتی را تلاش کرد، فارسی زبانان دنیا به خصوص ایرانیان را به جمع نیم میلیارد مخاطبی که روزانه زیر پوشش رسانه ای خود قرار دارد، اضافه کند، اما در ظاهر موفق نشد، ولی چه کسی قبول می کند، این ژنرال جنگ نرم که 70 شبکه تلویزیونی با 15 زبان مختلف دنیا همچون فاکس، فاکس نیوز و اسکای نیوز را داراست، او که مسئولیت 180 روزنامه و مجله معتبر جهان؛ همچون دیلی تلگراف، وال استریت ژورنال، تایمز، ساندی تایمز، نیویورک پست و سان را بر عهده دارد و سایت هایی چون مای اسپیس و نشنال جئوگرافي را مدیرت می کند، بی خیال ایران شده باشد.
همه ما با سابقه این « ابر امپراطور رسانه » که کارش را از روزنامه کوچک پدرش در استرالیا آغاز کرد و به یک غول رسانهای در دنیا تبدیل شد، آشنا هستیم. یهودی زاده ای که مذهبش را انکار می کند و به کلیسا می رود. مرداک 90 ساله ابتدا از مارگارت تاچر و جان میجر محافظه کار حمایت کرد و وقتی کوپنشان تمام شد در آغوش تونی بلر حزب کارگر افتاد، داستان شنود تلفنی هزاران مقام سیاسی در بریتانیا که به تعطیل نشریه «نیوز آو دِ وُرلد» انجامید و اعمال نفوذ سیاسی او هم یادمان هست. ترامپ هم علاقه خاصی به او داشت و سیلویو برلسکونی نخست وزیر ایتالیا هم مرتب به شام دعوتش می کرد، تمام روسای جمهور جمهوری خواه آمریکا نیز از رونالد ریگان گرفته تا ریچارد نیکسون روابط خوبی با مرداک داشتند، حتی انکار یهودی بودنش باعث نشد "بنيامين نتانياهو " و "آريل شارون " روسای جمهور اسراییل با وی دوست نشوند، خلاصه که برای خود شرخری بود و حتما شنیدید که پنجاه روز قبل از حادثه یازده سپتامبر اقدام به اجاره 99 ساله برج های دوقلو و بیمه آن با مبلغ 100 میلیون دلار می کند، اقدام زیرکانه ای که با فرو ریختن ساختمان های تجارت جهانی به سودی بالغ بر هفت میلیارد دلار از شرکت بیمه می گردد. او حتی علاوه بر ساخت سریال معروف سیمپسون ها که پیشگویی های معروفی دارد، در سریال "مرد مسلح تنها" زندگی یک هکر را به نمایش می گذارد که اقدام به هواپیما ربایی از راه دور می کند و قصد کوبیدن آن به برج های دوقلو را دارد که در آخرین لحظات خلبان موفق به کنترل هواپیما می شود؛ علی ای حال مرداک بیش از آنکه سیاستمدار باشد با سکس و فوتبال، روزانه بیش از 50 میلیون از نسخ روزنامه هایش در سراسر دنیا را به فروش می رساند، موضوعاتی جذاب برای بشر امروز. حال فردی با چنین خصوصیاتی چرا باید از کنار بازار پرمخاطب رسانه ای فارسی زبانان که جمعیتی بالغ بر 200 میلیون نفر را شامل می شود، براحتی بگذرد؟
البته او به همین راحتی هم نگذشت، مرداک در دهه 1990 ميلادي مصادف با دهه 70 شمسی، زمان ریاست جمهوری مرحوم هاشمی رفسنجانی با سفر به ايران درصدد خريد يا ايجاد پايگاهي رسانهاي در ایران برآمد كه با ناكامي روبرو شد. البته این سفر کاملا محرمانه بود و وقتی نشریه " صبح " آن زمان این سفر محرمانه را فاش کرد، خیلی زود درش تخته شد؛ وزارت خارجه ارتباط خود با سفر مرداک را منکر شد و آن را گردن سازمان صدا و سيما انداخت، اما علی لاریجانی رییس وقت صدا و سیما هم با صدور اطلاعيه کوتاهي اعلام کرد که وي با دعوت يکي از معاونين، که از قضا مرداک را نميشناخته، به ايران آمده و اکنون ماجرا تمام شده است. اما چه کسی باور می کند فردي به نامداري رابرت مرداک که برای روسای جمهور بزرگ دنیا ملاقه نمی زند، به دعوت يکي از معاونين صدا و سيما به ايران سفر کند؟ هر چه که بود راز سفر مرداک به ايران براي هميشه محرمانه ماند. فقط نفهمیدیم رشد ناگهانی شبکه های تلوزیونی ایران در زمان لاریجانی را آیا باید به این سفر ربط دهیم یا خیر؟
چندی بعد حوالی سال 1383 یک بار دیگر مرداک یاد ایران می افتد و در سایت نشنال جئوگرافي خود نام خلیج فارس را به خلیج عربی تغییر می دهد، اگر چه با اعتراض گسترده ایرانیان دوباره خلیج فارس بر نقشه این سایت حک می شود ولی تجربه خوبی برای مرداک شد تا بداند چگونه باید با ایرانیان رفتار کند.
از همین رو سال 1388 در اقدامی فرا تصور شبکه تلویزیونی فارسی 1 را توسط سعد محسنی که یک افغان استرالیایی تبار بود، راه اندازی می کند و تصمیم داشت با مدیریت سینا ولی الله تا فارسی 6 نیز پیش برود، اما دوبله نامناسب سریال های خارجی که عمدتا بنیان خانواده های ایرانی را هدف قرار گرفته بود، باعث شد سال 1395 مرداک درب این شبکه را ببندد و با سایر شبکه های فارسی زبان از جمله جم ادغام نماید. اگرچه عنوان شد این شبکه به خواست خود و جهت ادغام با شبکه های دیگر فارسی زبان تعطیل شد اما کیست که نداند با قدرت پیدا کردن شبکههای مجازی از سال ۹۲، تریبون فارسی وان کاملاً شکسته شد.
اگر خاطرتان باشد هویت زدایی از مفهوم خانواده به عنوان کوچکترین واحد اجتماعی مستقل و موثر، عادی جلوه دادن سقط جنین برای دختران، تعصب زدایی از کانون خانواده و ترویج بی تفاوتی نسبت به حریم خانواده، ترویج مفهوم زندگی با دیگران به جای ازدواج، ترویج فمینیسم، مخدوش کردن رابطه فرزندان در خانواده، ترویج خشونت در میان جوانان و نوجوانان از طریق پخش موزیک ویدئوهای خاص و پی ریزی و ایجاد آمادگی ذهنی تفکر شیطان پرستی در نوجوانان و جوانان از محورهای مهم فعالیت این شبکه بود، محورهایی که هم اکنون در فضای مجازی به وفور یافت می شود.
ناگفته نماند همزمان با فارسی وان شبکه تلویزیونی زمزمه نیز به راه افتاد که لقب خواهری با آن را داشت، ولی کمی پیشتر از فارسی وان، زمزمه نیز که همسو با آن بود، تعطیل شد.
با این اتفاق، رابرت مرداک عملا با جامعه فارسی زبانان خداحافظی کرد، اما شما یک دلیل بیاورید که این غول رسانه ای دنیا در این 25 سال هیچ سرکی در زندگی ایرانیان نکشیده باشد، او که با دوبله سریال های جذاب خارجی در دهه 80 خدمت بزرگی به فارسی زبانان کرد تا از شر زیرنویس های مزاحم فیلم و سریال های خارجی راحت شوند، آیا اینبار در لباس دیگری مثلا طرح صیانت از فضای مجازی قصد خدمت به خانواده های ایرانی را ندارد؟