شهرداری آستارا به عنوان یک سازمان فعال و پویا، می توانست بسیار زودتر از آنچه امروز اتفاق افتاد، ارتقای درجه پیدا کند، اما این مهم 22 سال به تعویق افتاد تا اینکه در دوران صدارت جواد معیتی، اقدامات لازم انجام شد و شهرداری آستارا از رتبه هفت به رتبه هشت ارتقا یافت.
به گزارش خط اول، پس از مشروطه بود که قانون بلدیه تغییر کرد و شهرداری به شکل جدید بنا نهاده شد، شهرداری تهران هم نخستین سازمانی بود که بر اساس قانون جدید تأسیس گردید و از آن تاریخ ( سال 1286 ) تا به امروز، بیش از 1300 شهرداری در کل کشور پا به عرصه وجود گذاشت. از همین رو شهرداریها بر مبنای امکانات، اعضا، درآمد، جمعیت، وسعت و امثال آن از یک تا دوازده درجه بندی شده اند تا میزان فعالیت و عملکردشان مشخص باشد. مثلا شهرهای قدیمی، بزرگ و پرجمعیت دارای درجات بالاتر، و شهرهای جدیدالتأسیس دارای درجات پائینتر می باشند. لذا بالاترین درجه یعنی دوازده به شهرداریهای تهران، شیراز، تبریز، مشهد و اصفهان تعلق گرفته است، جمعیت این کلان شهرها بیش از یک میلیون نفر میباشد. در رده بعد، شهرهایی چون کرج، اهواز، قم، کرمانشاه، رشت، ارومیه، همدان و آبادان قرار گرفته اند که درجه آنها 11 می باشد. جمعیت این شهرها بین 300 تا 900 هزار نفر است. در رتبه بعد نیز شهرهایی مانند دزفول، کرمان، بندر بوشهر، سمنان، ساری و غیره، با درجه 10 قرار میگیرند و تقریباً تمام این شهرها مراکز استانها می باشند. این روند همچنان ادامه مییابد و شهرهایی که کمترین جمعیت را داشته باشند و شهرداری آنها در سالهای اخیر تأسیس شده باشد، عمدتاً در درجه 1 و 2 قرار می گیرند.
با این اوصافی که گفته شد، ارزش و اعتبار " رتبه هشت شهرداری آستارا " مشخص می شود.
جواد معیتی شهردار بندر آستارا در این خصوص به خبرنگار خط اول گفت: بر اساس دستورالعمل ابلاغی وزارت کشور، شهرداری هایی که چهار سال از زمان ابلاغ آخرین درجه آنها گذشته، میتوانند پیشنهاد ارتقای درجه خود را پس از تائید استانداری به سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور ارسال کنند.
اما اینکه چرا این مهم 22 سال طول کشید برای کسی مشخص نیست، در هر صورت این اتفاق روز بیستم آبان ماه 1398 رخ داد و ارتقای درجه شهرداری آستارا و ابلاغ آن از سوی وزیر کشور به استانداری گیلان پس از بررسی مدارک و مستندات مربوط به درجه بندی در کارگروه ساماندهی درجهبندی شهرداریها در معاونت امور شهرداریهای این سازمان انجام شده و شهرداری آستارا بعد از 22 سال از رتبه هفت به رتبه هشت ارتقا یافت.
معیتی افزایش بودجه و اعتبارات استانی و کشوری را از مزایای ارتقای این رتبه عنوان کرد و افزود: با ارتقای شهرداری آستارا به رتبه هشت، که با همت نماینده محترم شکل گرفته، واحدها و معاونت سازمانی ارتقا یافته و امکانات و تجهیزات آن نیز افزایش مییابد.
اما شهرداری آستارا کی تاسیس شد؟
یک سال بعد از تاسیس شهرداری های رشت و انزلی؛ شهرداری استارا نیز جزو اولین شهرداری هایی بود که در سال 1287 هجری شمسی در ایران تاسیس شد. البته مثل همه شهرهای آن زمان ایران، آستارا نیز ابتدا توسط انجمن ولایتی و سپس توسط انجمن بلدیه و در نهایت در سومین دوره خود از سال 1311 به شکل شهرداری های امروزی فعالیت خود را آغاز کرد و اولین شهردار آن هم جلیل حسینی بود که طی سه دوره از سال 1329 تا پیروزی انقلاب اسلامی به مدت 27 سال شهردار آستارا بود.
البته آستارا در بعد از انقلاب هم ورژن دیگری از جلیل حسینی رو کرد و فردی به نام اروجعلی کوهی طی سه دوره حدود 13 سال شهردار آستارا بود تا اینکه شورای جوان این شهر در دوره پنجم، کوهی برکنار و جواد معیتی که پیش از این به مدت 15 سال معاون شهردار بود این بار به عنوان بیست و دومین شهردار شهر بندری استارا انتخاب و فعالیت خود را از شهریور 96 آغاز کرد.
عملکرد دو ساله معیتی در شهرداری آستارا
اداره یک شهر مرزی یکهزار هکتاری با جمعیتی بالغ بر 51 هزار نفر، تنها با 250 نیرو کار سختی است که معیتی در این دو ساله به خوبی از عهده آن برآمده است.
قصد زیر سئوال بردن فعالیت های شهرداران پیشین را نداریم، ولی وقتی فردی بیش از یک دهه پیاپی شهردار شهری هست، یقینا دچار دور بیهوده تسلسل می شود و خروجی مثبتی عاید شهر و شهروندان نمی شود، اما با روی کار آمدن معیتی، به جهت نشان دادن خود هم شده، شهر را به جنب و جوش انداخت و اکنون پویایی و تحرک در گوشه گوشه شهر دیده می شود.
شهردار آستارا حتی از نقاشی دیواری در شهر نیز نگذشته و در اقدامی جالب، با ابتکار هنرمندان نقاش و با هدف زیباسازی و افزایش نشاط اجتماعی، رنگ آمیزی بیش از هزار متر از دیوارهای اماکن عمومی این شهر را در دستور کار قرار داده است تا جلوه بصری زیبایی برای شهروندان آستارالی ایجاد کند.
معیتی به فکر مردگان شهر نیز بوده و با پر شدن آرمستان چهار هکتاری شهر، دو مکان برای احداث قبرستان جدید پیش بینی کرده است که به زودی راه اندازی می شود.
تنها رودخانه شهر به نام مرداب که از ارتفاعات آستارا سرچشمه می گیرد و از مرکز شهر می گذرد، طبیعی است گاهی دچار طغیان شود از همین رو ساخت دیوار حائل رودخانه به طول هزار متر، با هدف جلوگیری از طغیان و خسارات احتمالی آغاز شده است و در فاز دوم با تکمیل شدن این طرح و ایجاد پیاده رو و نورپردازی خاص، امکان قایق سواری در رودخانه و زمینه جذب بیشتر گردشگر نیز فراهم خواهد شد.
وی به مصوبه شورای شهر آستارا در جهت تغییر کاربری فلکه گاز این شهر به میدان کتاب خبر داد و گفت: دلیل انتخاب این فلکه به عنوان میدان کتاب ، نزدیکی آن به کتابخانه عمومی، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و پیشنه فرهنگی بسیار خوب شهر آستارا می باشد. وی با بیان اینکه المان این میدان به شکل کتاب طراحی شده و اطراف آن با فضای سبز و نورپردازی تزئین می شود، اضافه کرد: برای میدان کتاب هزینه بالغ بر یک میلیارد ریال پیش بینی شده که در دهه فجر سال جاری افتتاح می شود.
معیتی از ساخت میدانی به نام شهید رجایی در شهر آستارا خبرداد و گفت : سردیس شهید رجایی توسط محسن گلستانی مجسمه ساز و پیکرتراش برجسته کشورمان در حال طراحی و ساخت است و دهه فجر امسال در این میدان نصب و افتتاح می شود.
قیر نداریم اما نهضت آسفالت نزدیک است
شهرداری آستارا در هفته دولت هشت طرح عمرانی به ارزش ۶۸ میلیارد و ۳۵۰ میلیون ریال داشته که معیتی در این خصوص به خبرنگار ما گفت: تعریض و زیباسازی پل مرداب به طول ۱۰ متر برای تسهیل عبور و مرور و کاهش ترافیک، بهسازی و مناسب سازی میدان شهید رجایی، ساخت کانال جمع آوری آب های سطحی، نصب مجسمه میدان پرستار، ۹۰ هزار متر مربع آسفالت معابر، ۲۱ هزار متر مربع پیاده رو سازی، ساخت دو واحد خدماتی در ایستگاه خودروهای برون شهری و اتاقک ماشین شویی ترمینال از خدمات و طرح های تکمیل شده شهرداری است.
اما آسفالت مناسب معابر و کوچههای سطح بندر آستارا حق مردم این شهر مرزی است. معیتی نیز این مهم را به خوبی می داند و می گوید: عملیات مربوط به آسفالت، لکهگیری و روکش کوچهها و معابر شهر بطور همیشگی در شهرداری در حال انجام است و برای آسفالت و لکهگیری معابر و کوچههای آستارا ۴ میلیارد تومان اعتبار نیاز است. چراکه قیر یارانهای شهرهای بالای ۵۰ هزار نفر جمعیت حذف شده و قیر به صورت قیمت آزاد خریداری میشود که به خاطر نوسانات ارزی، قیمت آنهم چند برابر افزایش یافته است. این در حالی است که قبلا قیر به صورت رایگان در اختیار شهرداری قرار میگرفت و فقط بابت حمل و پخش قیر کرایه پرداخت میشد. معیتی با بیاناینکه در حال حاضر پول خرید قیر نقدی واریز میشود، اظهارکرد: از مسئولین شهرستانی که در سطح کشور نفوذ دارند انتظار داریم از توان و قدرت جایگاه خود استفاده کرده و به صورت رایگان برای شهرداری قیر تهیه کرده تا شاهد آسفالت مناسب معابر و کوچههای شهر مرزی بندر آستارا باشیم. البته در لحظات پیش از انتشار گزارش معیتی خبر خوبی در خصوص خرید قیر آزاد داده و گفت: مقدمات خرید قیر آزاد برای اسفالت فراهم شده و در چند روز آینده نهضت آسفالت را با قدرت شروع خواهیم کرد.
صعود تیم فوتبال شهرداری آستارا
این روزها تیم فوتبال شهرداری آستارا تبدیل به برندی برای این شهر شده و جوانان ورزشکار این شهر بارها با صعود به لیگ های کشوری، نشان دادند در صورت توجه بیشتر می توانند در سطح بالاتری از فوتبال در کشور حضور داشته باشند، این تیم برای اولین بار در تاریخ ورزش شهرستان به لیگ دسته دوم کشور صعود کرده است.
معیتی ضمن اشاره به این مهم و همچنین عضویت چند کشتیگیر آستارایی در تیم ملی از سرمایهگذاران برای احداث استخر، سونا و جکوزی و پارک سرپوشیده و شهر بازی کودکان در شهر مرزی بندر آستارا دعوت به سرمایه گذاری کرد تا جوانان آستارالی از مسیر سلامتی و ورزش فاصله نگیرند.
وی با اشاره به اینکه شهرداری این شهر مرزی در ۵۰ درصد رویدادهای ورزشی شهر به روش های مختلف مشارکت دارد، تاکید کرد: شهرداری همیشه پای کار هست و علاوه بر ورزش در بخش فرهنگی نیز از محل نیم درصد شهرداری ها، مبلغ ۲۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در سال جاری به حساب انجمن کتابخانه های عمومی آستارا واریز کرده است تا نشان دهیم فرهنگ کتابخوانی نیز برای شهرداری ارزشمند است. ضمنا باید یادآور شد بندر آستارا از چهره ها و نامداران بزرگی نظیر اکبر اکسیر شاعر طنزپرداز شهیر کشور برخوردار است که نقش مهمی در تحولات فرهنگی و ادبی استان گیلان و حتی کشور دارند. از همین رو به صورت دوره ای با همکاری شورای اسلامی شهر به دیدار این مروجان فرهنگ و اصالت آستارایی رفته و از این سرمایه های بی بدیل اجتماعی تجلیل بعمل می اوریم.
بودجه آستارا بیست درصد افزایش یافته است
شهردار بندر آستارا در ادامه این گزارش با بیاناینکه بودجه امسال شهرداری ۳۲۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال است، افزود: این بودجه تصویبی نسبت به سال گذشته، حدود ۲۰ درصد افزایش را نشان میدهد. بودجه شهرداری در سال گذشته؛ ۲۶۰ میلیون ریال بود. از این بودجه تصویبی اعضای شورای شهر آستارا ۴۰ درصد در بخش عمرانی و ۶۰ درصد برای هزینههای جاری صرف میشود.
وی ضمن یاداوری این مطلب که سال گذشته یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان بابت هزینه جاری و حقوق و مزایا کارکنان پرداخت شد، تصریحکرد: در مدت زمان حضور بنده به طور میانگین هر ماه دو پروژه را در آستارا افتتاح شده و برای خدمت به مردم شهرداری از هیچ تلاشی دریغ نمیکنم.
معیتی همچنین گفت: شهرداری آستارا یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال برای خرید پمپ های آتش نشانی و تجهیزات لازم اختصاص داد. گفتنی است، واحد آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری آستارا با ۱۷ نیروی انسانی، ۶ خودروی سنگین، نیمه سنگین و امداد و ۲ تانکر آب رسان فعالیت می کند و از مهرماه سال قبل تاکنون ۱۰۰ ماموریت اطفاء حریق و امداد و نجات موفق داشته اند. شهردار نیز در این خصوص گفت: برنامه ریزی، آموزش و تخصصی کردن نیروهای آتش نشانی از برنامه های شهرداری است و برای افزایش ضریب ایمنی و آموزش شهروندان تلاش می کنیم.
طرح سالم سازی سفیر امید
با مدیریت شهرداری، امسال شناگاه های طرح سالم سازی سفیر امید برای شهروندان آستارایی رایگان بوده است. معیتی با بیان اینکه طرح سالم سازی سفیر امید آستارا ۱۳ هکتار مساحت دارد، تصریح کرد: در این طرح ۱۵ نفر از نیروهای شهرداری بندر آستارا مشغول به کار هستند. برای توسعه و تجهیز شناگاه های طرح سالم سازی سفیر امید، ۳۰ میلیارد ریال هزینه شده است. معیتی تجهیز شناگاه مردانه، سالن آمفی تئاتر روباز و ایجاد استخر کودکان را جزء برنامه های شهرداری در طرح سالم سازی سفیر امید عنوان کرد و گفت: امیدواریم این طرح ها تا پایان سال جاری اجرایی شود.
اما پارک بانوان آستارا سالهاست نیمه کاره مانده است؛ این پروژه در سال 94 در زمینی به مساحت دو هکتار و نیم در روبهروی میدان میوه و ترهبار در دستور کار شورای و شهردار وقت آستارا قرار گرفت که این پروژه بخاطر وجود ساختمانهای بلندمرتبه اطراف و در حقیقت بخاطر القای حس امنیت به بانوان، متوقف و مکان راهاندازی پارک مذکور به ضلع شرقی باغ ملی منتقل شد. جواد معیتی با بیان اینکه مطالعات احداث پارک بانوان در ضلع شرقی باغ ملی انجامشده، افزود: مشاور پروژه، طرح و نقشه پیشنهادی را به کارشناسان شهرداری ارائه داده اما در خصوص هزینههای پروژه مذکور برآورد ریالی صورت نگرفته است. وی محیط باغ ملی را جهت راهاندازی پارک بانوان مناسب و بسترهای موردنیاز را آماده دانست و گفت: توسعه سلامت زنان، حفظ تعادل جامعه ازنظر امنیت و آرامش روانی، حفظ و تحکیم بنیان خانواده از جمله اهداف و مزایای احداث پارک بانوان در شهر آستارا است.
البته شهرداری آستارا تاکنون چهار پارک بزرگ برای این شهر ساخته که پارک بی بی یانلو، هفت و نیم هکتار فضای سبز محدوده تالاب استیل، پارک تفریحی دو و نیم هکتار حوالی میدان شهدای گمنام و پارک سفیر امید از آن جمله است.
ناگفته نماند شهرداری استارا در اقدامی شایسته، پارک بیبییانلو را از سال 93، به مدت 15 سال از منابع طبیعی و آبخیزداری اجاره کرده و سال 96، شهرداری آن را به بخش خصوصی واگذار کرد تا از محل آن درآمدی برای سازمان حاصل شود.
و اما زباله
شهرداری آستارا سه سال پیاپی رتبه نخست تفکیک زباله از مبدا را با همکاری شهروندان آستارایی کسب کرده است، اما این دلیلی نمی شود استارا از شر زباله رهایی یافته باشد، معیتی می گوید: روزانه بین 120 تا 150 تن زباله از سطح این شهر گردشگر پذیر جمع آوری می گردد و باتوجه به اینکه آستارا یکی از مقاصد مهم گردشگران کشور است که سالیانه میلیونها مسافر داخلی و خارجی به این شهر سفر میکنند، ما مدیریت پسماند را یکی از مهمترین طرحهای در دست اجرای شهرداری بنا نهادیم اما تحقق اهداف مدیریت پسماند، همکاری آحاد مختلف مردم را میطلبد. وی اضافه کرد: رودخانهها داخل شهر از قبیل مرداب و ضلع شمالی نهر روبروی دانشگاه پیام نور (رودخانه ویرمونی) بیش از سایر مناطق در تهدید معضلات زیست محیطی زباله هستند که باید حاشیهنشینهای این مناطق همکاری لازم را با نیروهای مدیریت پسماند داشته باشند. معیتی حتی اذعان کرد: به حول و قوه الهی در آینده نزدیک محل دپوی زباله داداش اباد رابا اجرای طرح پردازش زباله به باشگاه فرهنگی ورزشی تبدیل خواهیم کرد.
اغلب شهرهای بزرگ دارای یک طرح تفصیلی هستند تا به عنوان یک نقشه راه و سندی مهم در دستور کار شهرداری قرار دهند، شهرداری آستارا هم از این مهم بی بهره نیست، منتها هنوز آماده نشده است. شهردار آستارا با بیان اینکه توسعه همه جانبه شهر گردشگر پذیر آستارا در دستور کار است، افزود: طرح جامع تفصیلی شهر مرزی آستارا با ۶۵ درصد پیشرفت ادامه دارد. وی افزود: بر اساس طرح تفصیلی اجرای طرح های مهم عمرانی، خدماتی، تعریض و بازسازی شهر عملیاتی می شود.
جلسه مشترک شهرداران یزد و گیلان در آستارا
اتفاق مهم دیگر در شهر استارا، جلسه مشترک شهرداران استانهای یزد و گیلان بود که با حضور مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری های استان یزد و گیلان، شهرداران یزد و آستارا، فرماندار و اعضای شورای اسلامی شهر آستارا و همچنین مدیرکل پسماند استانداری گیلان، در سالن اجتماعات شهرداری بندر مرزی آستارا برگزار شد. فرماندار آستارا در این جلسه با اشاره به ویژگیهای پیوند خواهرخواندگی بین آستارا و یزد گفت: آستارا و یزد شباهتهای بسیاری در حوزه فرهنگ دارند و وجوه بارز فرهنگی میتواند با پیوند خواهرخواندگی میان این دو شهر قدیمی و فرهنگی افزایش مناسبات را شامل شود.
شهردار آستارا نیز ضمن معرفی این شهر گفت: آستارا امن ترین و پر درد ترین مرز زمینی کشور با تردد روزانه دو هزار نفر را دارد و دومین منبع درآمد گیلان شهرستان آستارا با ماهیانه یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومان درآمد از ارزش افزوده است و امروز گمرک آستارا با صادرات محصولات مختلف از جمله کشاورزی یک توان و ظرفیت اقتصادی مهم در استان گیلان است. جواد معیتی با اشاره به حضور ۶ میلیون گردشگر در تابستان سال جاری در این شهرستان گفت: حدود ۳۲۰۰۰ تردد در اوایل سال جاری از مرز آستارا انجام شده و برنامههای شهرداری برای جذب توریست کاملاً فعال است و با فراهم کردن زمینه جذب سرمایهگذار در آستارا از تمام توان این شهر در بحث جذب گردشگر استفاده میکنیم.
ذره ای به شهرم خیانت نکرده ام
اما املای ننوشته غلط ندارد، معیتی تحرک را به شهر برگرداند و پروژه های فراوانی را کلید زده است حتی در جایی مدعی شده است هر ماه، دو پروژه افتتاح می شود از همین رو، پیش آمدن شک و شبهه برای اعضای شورای شهر طبیعی است و معیتی هم از پروسه سئوال از شهردار بی نصیب نماند.
مهر ماه 97 دو تن از اعضای شورا در نامه ای به رییس شورا 14 سئوال پیرامون اجرا نشدن مصوبات شورا، طرح جامع شهری، تکمیل نشدن طرحهایی نظیر مجتمع بزرگ تجاری و پارک بانوان از شهردار پرسیدند که با پاسخ های جالبی از سوی معیتی روبه رو شدند.
معیتی گفت: کسی نباید از بنده انتظار تخلف داشته باشد، اگر حتی دستانم نیز قطع شوند تخلف نکرده و به آستارا پشت نمیکنم، شهرداری به عنوان پیشانی شورا عملکرد او را نشان می دهد و هر خدمتی حاصل همکاری با شورای اسلامی است. من ذره ای به شهرم خیانت نکرده ام و نمی توانم پول های ناحق را بخورم یا با کسی هم زد و بند کنم.
در پایان گزارش هم طبق معمول هر گزارشی مصاحبه شونده از همراهی مسئولین و مقامات مافوق تشکر می کنه، شهردار آستارا نیز از این قاعده مستثنی نبوده و ضمن تشکر ویژه از استاندار، معاون امورعمومی استانداری، مدیرکل امور شهری و شوراها، امام جمعه و فرماندار شهرستان، از ولی داداشی نماینده مجلس و همینطور اعضای شورای اسلامی شهر، مسئولین ادارات و نهادها و همکاران زحمتکش شهرداری نیز صمیمانه سپاسگزاری کرده است، اما نکته جالب قصه تشکر و ارادت خاص و ویژه معیتی نسبت به شهرداران سابق بوده که نگارنده نیز این قدردانی را به قلم آورده است.