جاسم ویشگاهی از قهرمانان اسبق کاراته جهان و از مربیان حال حاضر کشور است. او مجموعا بالای ۲۵ مدال در مجموع مسابقات رسمی، جامها و کاپهای بینالمللی کسب کرده است. به بهانه آغاز به کار آکادمی کاراته جاسم ویشگاهی در بندر انزلی دیار میرزا مصاحبهای با ایشان انجام داد.
متولد چه سالی هستید و از چه سالی کاراته را آغاز کردیذ؟
من متولد ۱۳۶۱ در بندر انزلی هستم و از ۵ سالگی در سال ۱۳۶۶ وارد ورزش کاراته شدم اولین باشگاهم پاس بود و زیر نظر محسن حقانی فر و حسن صید گر کاراته را آغاز کردم.
اولین باشگاه حرفه ای که با آن قرار داد بستید چه باشگاهی بود؟
آن موقع مثل فوتبال، والیبال و سایر رشته ها پول نبود ولی در ۱۷ سالگی با پاس تهران قرار داد ۷ میلیونی بستم.
چند سال عضو تیم ملی بودید و چند مدال کسب کردید؟
از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۰ عضو تیم ملی بودم. در سال ۲۰۱۰ بعد بازی های گوآنجو که آخرین بازیم را انجام دادم، دو سال به خاطر مصدومیت دیسک کمرم تمرین نکردم. در سال ۲۰۱۲ دوباره به تیم ملی برگشتم و در وزن -۸۴ فیکس شدم ولی در همان سال خداحافظی کردم. ۲۰ مدال در مسابقات رسمی کسب کردم اما مجموعا بالای ۲۵ مدال در مجموع مسابقات رسمی، جامها و کاپهای بین المللی که شرکت کردم، کسب کردم.
به موسیقی و فیلم علاقه دارید؟ خواننده مورد علاقه تان کیست؟
به موسیقی علاقه دارم در موسیقی سنتی استاد شجریان و در موسیقی پاپ محسن یگانه را میپسندم و در فیلمها هم فیلمهای اکشن خارجی و کمدی ایرانی را دوست دارم.
از کاراته در زندگی شخصی استفاده کرده اید؟
در دوران بچگی بله
معمولا گفته میشود کسانی که به ورزشهای رزمی رو میآورند، در بچگی پر انرژی یا به اصطلاح شر بودهاند آیا چنین دیدگاهی را قبول دارید؟
هم می شود گفت بله هم خیر من خودم در دوران کودکی تا سنی شر بودم تا اینکه کاراته واقعی را یاد گرفتم نظر به اینکه کاراته میتواند به آدم آرامش دهد؛ وقتی به درک بالایی از کاراته رسیدم در بیرون از باشگاه به آرامش هم رسیدم.
با مسعود رهنما در ارتباطید؟ آیا به پستهای مدیریتی در حد آقای رهنما فکر می کنید؟
بله مسعود رهنما هم باشگاهی من در پاس بود و همچنین زمانی که با استاد صیدگر و حقانی فر استارت زدم ایشان یکی از پیشکشوتان من بودند. در مورد سوال دوم شما نه چون فعلا به آرامشی رسیدم و نمیخواهم فعلا استرسی به من وارد شود و در زمینه مربیگری هم در حال حاضر در حد خدمت به انزلی و استان فکر میکنم.
غیر از کاراته به چه رشتهای علاقه دارید؟
فوتبال، والیبال و شنا
مدتی با تیم ملوان هم تمرین کردید. قضیه چه بود؟
من سال ۲۰۰۶ قبل از مسابقات جهانی و بازیهای آسیایی دوحه قطر خیلی علاقهمند بودم وارد فوتبال شوم. در بچگی فوتبالیست خوبی بودم و حتی در تیم منتخب نونهالان گیلان هم بودم و وقتی پیش آقای احمدزاده رفتم ایشان گفتند چندین جلسه با ما تمرین کن. ابتدا خیلی جدی نبود ولی وقتی جدیت من را در تمرینات دید گفت برای نیم فصل بعدی میتوانی به خدمت تیم دربیایی به شرطی که از کاراته خداحافظی رسمی کنی. وقتی چنین موضوعی را به من گفت بعد از فکر کردن به اینکه شاید امسال محمد احمدزاده باشد، سال بعد مربی دیگری باشد و ممکن بود سلیقه آن مربی به بازی من نخورد به این نتیجه رسیدم که به کاراته ادامه دهم.
چند بار آسیب جدی دیدی؟
آسیب که زیاد دیدم ولی آسیب جدی که برای من معضل شده و بر روند زندگیم تاثیر گذاشته، آسیب دیدگی دیسک کمرم است. در سال ۲۰۰۸ که این اتفاق برایم افتاد نمیخواستم در مسابقات جهانی ژاپن شرکت کنم و حتی بدون تمرین مربی از من خواهش کرد که به این مسابقات بروم و به تیم هم کمک کنم و بعد از این مسابقات به مدت دو سال هیچ تمرینی نکردم. بعد از دو سال شروع به تمرین کردم و به مسابقات دانشجویان جهان رفتم و در آنجا طلا گرفتم که در آن زمان ۵ ماه بچه های تیم ملی برای مسابقات گوآنجو در اردو بودند و شورای کمیته فنی نظر بر این دادند که من در انتخابی شرکت کنم. بعد از گوآنجو نیز دو سال به خودم استراحت دادم و دوباره به میادین برگشتم و در انتخابی شرکت کردم و وزن -۸۴ را گرفتم ولی از تیم ملی خداحافظی کردم.
با دکتر نصیری هم که ارتباط خوبی دارید؟
بله دکتر نصیری از دوستان خوب من هستند.
نظرتان درباره وضعیت فعلی ملوان چیست؟ به بومی سازی ملوان اعتقاد دارید؟
صد در صد موافق بومی سازی هستم. شرایط کنونی ملوان در خور این تیم نیست و مسئولان و مدیران باید دست دردست هم دهند و از مدیران با سابقه کمک بگیرند و ورزش را سیاسی نکنند و از پتانسیل نیروی جوان نیز باید استفاده شود و پیشکسوتانی که در حاشیه هستند باید به متن کار بیایند و همه باید کمک کنند و دست در دست هم دهند تا ملوان به جایگاه اصلی خود برسد.
دوران مربی گری در تیم ملی سوئد چه طور بود؟
البته من سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۵ سابقه مربی گری برای تیم ملی جوان سوئد را داشتم. در سال ۲۰۱۲ یکی از دوستانم که ایرانی بود مدیر تیمهای ملی سوئد شد و به من پیشنهاد مربی گری داد و در سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ به صورت رسمی مربیگری تیم ملی سوئد را بر عهده داشتم. بعد ازدواج و به دلیل دوری از خانواده و مسائل شخصی دیگر تصمیم گرفتم به ایران برگردم. اما مسئله مهمتر در ارتباط با مجموعه ورزشی من است که عدم حضور من در این مجموعه ورزشی سبب افت آنجا شد و مهمترین مسئله وام ۲۱ درصدی است که خیلیها شاید نداند که الآن یک میلیارد هم بدهکار بانکم و هیچ مسئولی هم حتی یک خودکار هم به من کمک نکرد. خانهی شخصی، ماشین و پولهای خودم را خرج این مجموعه کردم که متاسفانه خیلیها فکر میکنند که این مجموعه ورزشی با وام ۴ درصد ساخته شده که اینطور نبوده است.
الآن چه کار می کنید؟
در حال حاضر یک آکادمی با نام من در بندر انزلی شروع به کار کرده و قرار است در آینده نزدیک افتتاح و در اختیار من گذاشته شود که بتوانیم بچههای منتخب انزلی را جمع و بعد انتخابی که گذاشته شود، بتوانیم با این ها ۴ جلسه در ماه تمرین داشته باشیم بعلاوه این که یک کلاس آماتور و حرفهای خودم دارم.
هدف از تشکیل این آکادمی چیست؟
بچه های ما از انزلی و استان در رده نونهالان، نوجوانان و جوانان خوب هستند اما وقتی به رده بزرگسالی میرسند، سوخت میشوند؛ هدف از تشکیل این آکادمی پر کردن خلا بین رده جوانان و بزرگسالان است تا بچه ها وقتی به سن ۲۱ سال رسیدند بتوانند در یک وزنی از رده بزرگسالان فیکس با شند و بتوانند در ردههای مختلف تیم ملی خودشان را حفظ کنند و در واقع میخواهیم از استعدادسوزی جلوگیری کنیم.
چه توصیه دارید برای کسانی که کاراته رو شروع می کنند تا راه موفقیت رو طی کنند؟
اینکه هدف داشته باشند و هدف خود را رها نکنند و تمیرین مداوم داشته باشند و وقت بگذارند و حرف مربی خود را گوش کنند.
آویشن باقری رو چه طور می بینید آیا به موفقیتهای آینده ایشان امیدوار هستید؟
من آویشن باقری را از بچگی حتی زمانی که یک سالش بود میشناختم چون با پدر ایشان آقا مصطفی آشنا هستم و ایشان از پیشکسوتان و دوستان من هستند. آویشن یکی از آیندهداران کاراته ایران است اگر بخواهد روند تمرینی و پیشرفت خود را طی کند مسلما یکی از مدال آوران ما در المپیک ۲۰۲۰ است.
از آن جایی که کاراته یکی از ورزشهای پر طرفدار در بندر انزلی است، وضعیت کاراته انزلی رو چه گونه میبینید؟
بد نیست ولی باید بهتر شود. ما امیدواریم که با این برنامهریزی که برای بچههای انزلی انجام میدهیم یک خروجی خوبی در دو سه سال آینده داشته باشیم.
وضعیت کاراته کشور را چه طور می بینید؟ آیا تیم ملی نسبت به زمان شما بهتر شده یا افت کرده است؟
تیم ملی از لحاظ مدالی پیشرفت کرده است اما اینکه تیم بخواهد ثبات داشته باشد و این مدالها همیشگی باشد، در آن زمان افراد تکنیک و تاکتیک بیشتری داشتند و قوی تر بودند.
وضعیت شهردار و شورای شهر جدید انزلی را چگونه ارزیابی می کنید؟ به نظر شما میتوانند تغییرات مد نظر مردم را در شهر ایجاد کنند؟
باید کمی زمان ببرد ما نمیتوانیم با یک ماه، دو ماه یا سه ماه اظهار نظر قطعی کنیم و بگوییم شهردار و شورای شهر خوب یا بد هستند. در شورای شهر جدید اعضای جدیدی هم ورود کردند و ما باید صبر خود را بالا ببریم چون یک سری از افراد عنوان کردند این شورا جوان و بیتجربه است این موضوع را یاد آور شوم همه مدیرانی که شروع به کار کردند از روز اول مدیر نبودند باید فرصت داد مخصوصا به جوانها که استعداد، خلاقیت و انرژی خود را در مسیر مناسب قرار دهند و به موفقیت برسانند.
چطور شد از لیست امید و آقای روحانی حمایت کردید؟
هر کسی یک دید سیاسی در ذهن خود دارد من آدم سیاسی نیستم و دوست ندارم هیچوقت ورزش وارد سیاست شود اما به عنوان یک فرد در زندگی شخصی و در ذهن خود عقاید و دیدگاههایی داشتم که در آن زمان به نظرات آقای روحانی نزدیک تر بود.
حرف آخر؟
تشکر میکنم از کسانی که شهر و استان را حمایت می کنند و امیدوام شاهد روند رو به رشد و پیشرفت برای شهر و استانمان باشیم.