از حریق و زلزله و سیل گرفته تا سقوط هواپیما و فروپاشی ساختمان؛ وقتی پای حوادث دردناک به میان میآید، همگان چشم انتظار حضور نیروهای امدادی هستند که نه برای منافع مادی، بلکه از سر اخلاص در محل حادثه حضور مییابند و حاضرند تا پای جان برای رهایی به دام افتادگان و خدمت به آسیب دیدگان تلاش کنند.
ضمن تقدیر ویژه از زحمات پلیس، اورژانس و آتش نشانان عزیز، صحبت امروز ما بواسطه مصادف شدن با روز 14 آذر ( 5 دسامبر ) روز جهانی داوطلبان، درباره امدادگران جمعیت هلال احمر است که خدماتشان مرز نمی شناسد و چه حادثه در کرمانشاه و سیستان باشد و چه در فومن و لنگرود همیشه آماده خدمتند.
خدمت گزارانی که همواره در همه جا حضور دارند و بخصوص در ایام نوروز شاهد زحمات شبانه روزی شان هستیم، اما دریافتی شان تنها اندکی بیش از دریافتی دیگر کارکنان دولت است و از آن مهمتر، گاها آنقدر به لحاظ امکانات اولیه در مضیقه هستند که موجب میشود در بسیاری از حوادث از خدمت رسانی مناسب عاجز باشند و گاها شرایط بحرانی باعث می شود انتظارات از آنان افزایش یابد. درست مثل اتفاقی که در روزهای اخیر در فومن رخ داد.
ماجرا از این قرار بود که سوم آذر ماه جاری حوالی ساعت 10 صبح به دلیل بارش بسیار شدید باران یک دستگاه خودروی سواری پراید پلاک فومن که قصد عبور از روی پل آبنمای این شهر را داشت با دو سرنشین به داخل رودخانه رودبارچیره سقوط کرد. در چنین حوادثی با این ابعاد طبق روال معمول عوامل امدادی شعبه هلال احمر شهرستان وارد عمل شده و نیروهای امدادی تمام تلاششان را کردند تا اجساد سرنشینان را از آب بیرون بکشند ولی تا این لحظه جسد یکی از مفقودین پیدا نشده است، هلال احمر نیز به ناچار حجم نیروهایش را با اعزام نجاتگران شعب اطراف و ستاد استان، در منطقه حادثه دیده را پس از یک روز به ۸۰ نفر افزایش داد اما نتیجه ای حاصل نشد و این موضوع مورد انتقاد برخی افراد غیر متخصص و تعدادی از رسانه ها قرار گرفت.
وظیفه ما نجات مصدومین و مفقودین ناشی از حوادث است نه یافتن اجساد
مهدی ولی پور، مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان گیلان در این خصوص به خبرنگار خط اول گفت: در حوادثی این چنین وظیفه ما امداد و نجات مصدومین و جستجوی مفقودین است و به دلیل حمایت روانی از خانواده های آسیب دیده و کمک به آنها معمولا حضورمان تا حصول نتیجه تا 72 ساعت ادامه می یابد، در هر صورت بیش از یک هفته هلال احمر استان و شعبه شهرستان فومن درگیر ماجراست که البته منتی هم نیست.
اما از آنجا که بی مقدمه مصاحبه با مدیرعامل جمعیت هلال احمر گیلان را آغاز کردیم، چند خطی از سوابق وی بخوانید و بدانید: " مهدی ولی پور از یک خانواده کاملا هلال احمری است، هم پدر و هم همسر سالها در هلال احمر مسئولیت داشتند و دارند، خودش نیز از سال 1365 امدادگر بوده تا به امروز که مدیرعامل این موسسه مردم نهاد در گیلان است. وی پیشتر مدیرعامل جمعیت هلال احمر در مازندران، معاون برنامه و بودجه سازمان داوطلبان کشور و رییس اداره مشارکت های مردمی همین سازمان و مدت ۶ سال نیز رییس دفتر دو رییس هلال احمر کشور (مرحوم دکتر وحید دستجردی و آقای دکتر احمدعلی نوربالا) بوده است تا اینکه سوم خرداد ماه سال 95 به گیلان آمد. اگرچه مازندرانی است ولی نیمه ای گیلانی دارد و از غیربومی خواندنش تعجب می کند، وی دارای مدرک کارشناسی ارشد مدیریت تشکیلات و بهبود روش هاست و کارشناسی مدیریت امداد و نجات است."
حال که بهانه گفتگوی ما روز جهانی داوطلبان هست از وی خواستیم فتح بابی در این خصوص داشته باشد؛ ولی پور نیز گفت: 14 آذر روز جهانی داوطلبان است، داوطلبان هلال احمر به عنوان نیروهای فعال و آماده برای امدادرسانی و یاری دادن به حادثه دیدگان و آسیب دیدگان و بازوان توانمند و قدرتمند جمعیت هلال احمر بوده و بی شک امر داوطلبی، مشارکت در امور اجتماعی و انساندوستانه و نهادینه کردن فعالیت های خیر خواهانه و عام المنفعه، یکی از بنیادی ترین اصول و اهداف تشکیلاتی جمعیت های هلال احمر و صلیب سرخ به منظور پاسخ به نیازهای بشری است. وی این روز را فرصت مناسبی برای ترویج فرهنگ داوطلبی و خدمت رسانی در بین مردم و نهادینه کردن فعالیت های بشر دوستانه خواند و گفت: داوطلبان با اندیشه بشردوستی و مسوولیت پذیری در برابر جامعه، بدون هیچ چشم داشت دنیوی با نیات نیک و نگاه های مهربان شان، مرهمی بر آلام همنوعان خود در حوادث و سوانح و آسیبهای مختلف اجتماعی هستند.
چاف، تنها گزینه موجود برای احداث پایگاه هوایی بود
گفتگو با وی را ادامه دادیم و از آخرین وضعیت پایگاه هوایی هلال احمر پرسیدیم؛ ولی پور گفت: راه اندازی پایگاه امداد هوایی هلال احمر در کشور، بعد از زلزله بم، به عنوان یک برنامه استراتژیک در دستور کار این جمعیت قرار گرفت، اگر چه از سالیان قبل از ان نیز مطرح بود ولی توسعه آن از سال 82 در دستور کار قرار گرفت و تا پیش از استان ما، 28 استان دیگر این پایگاه ها را احداث و راه اندازی کرده بودند و تنها در گیلان و قزوین و مرکز مستقل کیش این مهم محقق نشده بود، دلیلش را باید از پیشینیان و مسئولین وقت پرسید، ولی آنچه مشخص است عدم تامین زمین (حداقل شش هکتار زمین نیاز است) مهمترین دلیل عدم ساخت این مرکز مهم بود و اینکه چرا این زمین طی بیش از پانزده سال گذشته تامین نشد را باید از مسئولین مربوطه وقت جویا شد. در سراسر کشور، تامین زمین و ساخت پایگاه بر عهده استان بوده و تجهیز مراکز به بالگرد و ارائه خدمات بر عهده جمعیت هلال احمر است.
وی افزود: یکی از شروط استقرار دائم بالگرد، ساخت پایگاه هوایی است، تا سال ۹۵ گیلان و قزوین از یک بالگرد به صورت مشترک استفاده می کردند که 15 روز در گیلان و 15 روز در قزوین استقرار داشت. درحالی که باتوجه به حادثه خیز بودن استان، نیاز به استقرار دائمی بالگرد احساس می شد. از همین رو قول مساعد جهت ساخت این پایگاه از طریق استاندار محترم وقت استان در سال ۹۵ به تهران داده شد و رییس محترم وقت جمعیت نیز مجوز استقرار دائم بالگرد در گیلان را پیش از ساخت و اتمام آن صادر کرد. در آن تاریخ ردیف اعتباری محدودی که برای چهار سال تخصیص داده شده بود، هزینه نشد و اگر در فاصله یک ماه پایانی سال مالی ۹۵ تعیین تکلیف نمی گردید، این ردیف حذف می شد و از همین رو برای جلوگیری از تضییع حق استان، تنها گزینه موجود که زمینی در مجموعه آموزشی تخصصی هلال احمر در چاف بود، توسط این جمعیت پیشنهاد شد. هر چند که بهتر می بود در مرکز استان چنین اتفاقی رقم می خورد که به دلایل پیش گفت معذور ماندیم. در نهایت با تایید این پیشنهاد توسط استانداری، سازمان امداد و نجات، مرکز امداد هوایی و اداره کل امور فنی و ساختمان هلال احمر، کار ساخت پایگاه مذکور آغاز شد. البته لازم است تاکید کنم بعد مسافت تغییری در نحوه خدمات رسانی ما ندارد.
وی ادامه داد: در حال حاضر برای این پایگاه تاکنون ۳۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات سفر ریاست محترم جمهوری با دستور جناب اقای دکتر نوبخت، معاون محترم رییس جمهور و رییس سازمان برنامه و بودجه کشور هزینه شده است که بیش از 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و انشاالله با تخصیص ۱۵ میلیارد دیگر برای اجرای فاز دوم آن در بهمن ماه سال جاری به بهره برداری کامل خواهد رسید.
140 خانه هلال در روستاها راه اندازی شده است
کار به عدد و رقم که رسید از مدیرعامل جمعیت هلال احمر گیلان درخواست ارائه اطلاعات آماری از وضعیت این جمعیت کردیم؛ وی نیز چنین توضیح داد: متاسفانه جمعیت هلال احمر گیلان در بخش های مختلف ماموریتی، زیر حد استانداردها و شاخص های کشوری بود. گیلان به لحاظ حادثه خیز بودن یکی از 5 استان خطرپذیر کشور است، ولی در شاخص هایی مثل تعداد کمی پایگاه های امداد و نجات در وضعیت مناسبی نبوده و نیست. تا پیش از سال 95 تعداد 13 پایگاه در استان وجود داشت که تنها ۸ پایگاه از ساختمان ثابت برخوردار بودند، درحالی که باید حداقل در ۳۰ نقطه حادثه خیز استان پایگاه میداشتیم. تلاش ما و هیات مدیره منتخب، در دو سال اخیر، تدوین یک برنامه ۵ ساله با شاخص های قابل ارزیابی بود و علی رغم تنگناهای ناشی از کمبود اعتبارات و بودجه و مشکلات و حاشیه های بسیار، با لطف و حمایت جناب دکتر نوبخت و استاندار محترم و مسئولین ستادی هلال احمر، تعداد پایگاه های امداد و نجات به 17 واحد افزایش یافت و امروز جز ۳ پایگاه، بقیه دارای ساختمان ثابت شده اند. دو شعبه هلال احمر در شهرستانهای رضوانشهر و شفت، دارای ساختمان شدند و حدود ۴۰ دستگاه خودروی امدادی و پشتیبانی وارد ناوگان هلال احمر استان شد.
وی همچنین از نوسازی صددرصدی خودروهای پشتیبان و عملیات امداد و نجات خبر داد و گفت: پیش از این، 50 درصد ناوگان خودروهای امدادی و پشتیبانی استان فرسوده و از رده خارج بود. تا پایان سال ۹۴ تنها 400 نجاتگر آموزش دیده فعال در سطح استان داشتیم و در حال حاضر تعداد کل امدادگران و نجاتگران استان را به بیش از ۲۵۰۰ نفر رساندیم که ۱۰۰۰ نفر از آنها فعال می باشند و در سامانه کشور ثبت شده اند.
ولی پور گفت: در طول سال گذشته تیم های واکنش سریع در مرکز استان و شهرهای بالای صد هزار نفر، تشکیل و تجهیز شدند و در روستاها نیز که هیچ حضوری نداشتیم، طی برنامه ریزی و تفاهم با فرمانداران محترم و دهیاران مراکز دهستانها و روستاهای بالای 200 خانوار، اکنون در 140 روستا خانه هلال راه اندازی شده است که کار جذب و سازماندهی و آموزش مردم و آموزش های تخصصی تیم های امداد و نجات روستایی را بر عهده دارند. البته طی برنامه 5 ساله تعداد این خانه های هلال را باید به 500 مورد برسانیم.
وی به تعداد داوطلبین نیز اشاره کرد و گفت: تا سال ۹۵ بر اساس آمار موجود، حدود ۶۰۰۰ دواطلب در جمعیت هلال احمر گیلان وجود داشت که 3800 نفر آنها فعال بودند و طی برنامه 5 ساله، بناست ۱ درصد کل جمعیت ساکن استان یعنی حدود 25 هزار نفر در حوزه خدمات اجتماعی و 5 درصد جمعیت جوان ساکن استان یعنی حدود 27 هزار نفر در حوزه جوانان به عضویت جمعیت هلال احمر استان در آیند که در حال حاضر بعد از گذشت دو سال، هشت هزار داوطلب در حوزه خدمات اجتماعی و بیش از 14 هزار عضو در حوزه جوانان جمعا حدود ۲۲۰۰۰ عضو و داوطلب جذب و سازماندهی شده اند. یکی از ضعف های ما در استان بحث اموزش بخاطر کمبود مربی بود و از همین روی با افزایش ۱۷۵ درصدی بودجه این بخش، برای اولین بار بعد از ۱۰ سال دوره اموزش مربیگری برگزار شد و 60 نفر به عنوان مربی اضافه شدند.
داروخانه هلال احمر 300 میلیارد ریال بدهی داشت
گیلانی ها، بخصوص رشتی ها، چهار راه میکاییل را با داروخانه هلال احمر بخاطر دارند، خاطراتی که البته به تاریخ پیوست. از ولی پور وضعیت داروخانه این جمعیت را جویا شدیم که وی نیز با آه بلندی گفت: یکی از وظایف هلال احمر ارائه خدمات دارویی و درمانی و توانبخشی است، خدمات دارویی و درمانی تا سال 86 در چهار راه میکاییل رشت ارائه می شد. اما بر اساس تصمیمی که آن سال در جمعیت هلال احمر کشور گرفته شد، املاکی که در استانها قابلیت سرمایه گذاری داشت باید در اختیار شرکت سرمایه گذاری هلال قرار می گرفت تا برای توسعه خدمات، افزایش منابع درامدی داشته باشد، بر همین اساس در گیلان در سال ۸۷ مکانی که داروخانه و مرکز درمانی و ستاد جمعیت هلال احمر استان در آن مستقر بود به این شرکت واگذار شد و مکان استقرار جهت ارایه این دو خدمت را به نقاط نامناسبی از شهر به یک ساختمان استیجاری و یک ساختمان فرسوده انتقال دادند که اصلا توجیه ندارد. علاوه بر این داروخانه را با ۳۰۰ میلیارد ریال بدهی تحویل گرفتیم که بخشی از آن بدهی مالیاتی (حدود 85 میلیارد ریال) و مابقی بدهی به شرکت های پخش دارو بود. در چنین شرایطی اصل بدهی مالیاتی پرداخت شد و به لطف استاندار محترم، جناب آقای دکتر سالاری و نیز مدیرکل محترم امور مالیاتی استان بخش اعظمی از جریمه مالیاتی داروخانه مذکور بخشیده شد و بدهی 220 میلیارد ریالی به شرکت های پخش نیز علی رغم اینکه درامد چندانی نداریم و شرکت های بیمه نیز به تعهداتشان به درستی عمل نمی کنند به 130 میلیارد ریال کاهش دادیم. از خدمات درمانگاه هلال احمر نیز خیلی کاسته شده و اصلا توجیه اقتصادی ندارد ولی برای رفع نیازهای پزشکی حجاج مجبور به حفظ و نگهداری آن هستیم.
افتتاح مرکز جامع توانبخشی، دارویی و درمانی در دهه فجر امسال
مدیرعامل جمعیت هلال احمر گیلان در بین همه خبرهای خوب و بد، یک خبر خوب نیز داد و گفت: مجتمع توانبخشی، درمانی و دارویی هلال احمر گیلان در دهه فجر افتتاح می شود.
وی اظهار داشت: از ایجاد مراکز و خدمات توانبخشی در هلال احمر در سطح کشور بیش از ۶۰ سال می گذرد ولی جالب است بدانید تاکنون جهت راه اندازی آن در گیلان که یکی از ضروریات است اقدام عملی نشده است. البته اوایل امسال به کمک یکی از خیرین داوطلب هلال احمر، جناب آقای مهندس حیدرپور بزرگوار، در رودسر یک مرکز فیزیوتراپی و کاردرمانی به ارزش حدود ۱۵ میلیارد ریال ایجاد شد که مجهز به تجهیزات به روز فیزیوتراپی و کاردرمانی است. اما در مرکز استان برای برون رفت از مشکلات دارویی و درمانی و توانبخشی برنامه ریزی شد تا یک مجتمع خدمات توانبخشی، درمانی و دارویی به صورت متمرکز ایجاد کنیم که به فضل خدا خوشبختانه تاکنون پیگیری ها و اقدامات خوبی صورت گرفته و به خواست خدا و تامین اعتبارات مورد نیاز انشاالله در دهه مبارک فجر امسال شاهد افتتاح آن خواهیم بود.
ناگفته نماند ولی پور هیچ گونه اطلاعات دیگری در خصوص راه اندازی این مرکز جامع ندادند تا با افتتاح رسمی آن گیلانی ها را سوپرایز کنند.
هلال احمر به دلیل جایگاه مردمی و اصول بنیادینش نباید وارد بازی های سیاسی شود
در ادامه از ولی پور در خصوص علایق و گرایش های سیاسی اش پرسیدیم که اظهار داشت: تاکید می کنم بنده اصلا علاقه ای به سیاست ندارم و نوع خدمات و ماهیت ماموریتها و وظایف جمعیت هلال احمر به گونه ای است که باید دست یاری به سوی همه مردم سزاوار و شایسته و همه نمایندگان و امنا و مسئولین استانی و محلی دراز کنیم و از آن طرف وابستگی به هیچ جریانی نداشته باشیم و استقلال عمل جمعیت را که امانتی از سوی مردم نزد ماست را حفظ کنیم. به شخصه تایع اوامر رهبر معظم انقلاب و موظف به اجرای سیاست های کلان ابلاغی مسئولین ارشد اجرایی کشور و استان و ستاد جمعیت هلال احمر هستیم.
وی در پایان این گفتگو خاطرنشان کرد: جمعیت هلال احمر یک موسسه مردم نهاد است، اساس فعالیت ها و خدماتش بر پایه اعتماد عمومی است و اگر این اعتماد عمومی کمرنگ شود یا از بین برود، ما هم توانایی پاسخگویی در سوانح و حوادث را از دست خواهیم داد و این سزاوار مردم خوب و خونگرم استان نیست. بنابراین از همه گرایش های سیاسی خواهش می کنم در مباحث و رقابتهای سیاسی، جمعیت هلال احمر را مستثنی کنند و در پایان از زحمات و حمایت های مسئولین استانی، به خصوص استاندار محترم وقت، جناب اقای دکتر نجفی و استاندار محترم و پرتلاش گیلان، جناب آقای دکتر سالاری و نمایندگان محترم و دلسوز مجلس شورای اسلامی و همین طور ریاست وقت هلال احمر، آقای دکتر ضیایی و ریاست فعلی جمعیت، جناب اقای دکتر پیوندی، دبیران کل جمعیت و به ویژه جناب اقای دکتر نوبخت، معاون محترم رییس جمهور که دلسوزانه پیگیر رفع مشکلات و کمک جهت تقویت زیرساختی هلال احمر استان بوده و هستند، صمیمانه سپاسگزارم و از بزرگان و امنای استان، بخصوص خیرین نیک اندیش استان خواهش می کنم در کنار عمل به نیات پاکشان در زمینه ساخت و تجهیز بیمارستان ها و مدارس و مساجد و مسکن و .... برای نیازمندان در سطح استان، در توسعه و ساخت پایگاه های امدادی و انبارهای امدادی و مراکز توانبخشی و یا تجهیز این مراکز نیز یاریگر هلال احمر استان باشند. آن گونه که پیشینیان واقف و خیر استان، مثل مرحوم دیوشلی و مرحوم امینی و مرحوم وزیری و ... در راه اندازی و توسعه خدمات موسسه خیریه و مردم نهاد هلال احمر آثار ماندگاری از خود باقی گذشتند و امیدوارم آنچه در بضاعت داریم در خدمت به مردم سزاوار شایسته استان نثار کنیم.