فرهنگ، واژه ای عجین شده در بین مردمان ایران زمین است، صحبت دیروز و امروز نیست، شاید بیش از 2500 سال است که متقن و مستدل می توان گفت، ایرانیان به اصول و اعتقادات خود، باور قلبی داشته اند، حتی گذشتن از جان و مال برای کمک به همنوعان، از اعمالی نیکی است که ایرانیان همواره پیشتازی در این عرصه را در مواقع حساس به نمایش گذاشتند. زمانی فرزندان وطن به عشق دفاع از میهن در جبهه نبرد با دشمن حضور می یافتند و این بار عاشورا و تاسوعا بهانه شده تا سنت حسنه ای به نام نذر خون در این ایام رواج پیدا کند، سنتی که باعث شد میزان اهدای خون در این روزها به 10 برابر میانگین روزهای دیگر خود برسد، حضور فوجی از عزداران حسینی در صف انتظار برای اهدای خون را می توان حرکت نوع دوستانه برای ایثار بی منت به همنوعان تفسیر کرد، اما ...

اما در کنار این سنت حسنه، باید به مردم اطلاع رسانی کرد که مدت زمان نگهداری خون کوتاه است و بهتر است این حرکت زیبای خود را در طول سال و مناسبت های مختلف نیز تکرار کنند و پویش های چون نذر خون را بهانه ای برای اهدا خون نماینند تا در همه سال، به اندازه کافی، خون برای بیماران نیازمند وجود داشته باشد.

به گزارش خط اول، این تاکید نه از سوی نگارنده، بلکه از زبان مدیرکل انتقال خون استان گیلان ساری و جاری شد.

 

بعد از انقلاب گام های موثری در سازمان انتقال خون برداشته شد

دکتر احمد مرادی که سابقه سالها حضور در بخش های مختلف دانشگاه علوم پزشکی گیلان از جمله معاونت فرهنگی و فوق برنامه، مدیریت درمان، مدیریت تجهیزات پزشکی و نماینده وزیر در تشکل های اسلامی دانشگاه را دارد، به مناسبت دهه فجر انقلاب اسلامی در گفتگویی با نشریه خط اول، تلاش های صورت گرفته در حوزه انتقال خون بعد از انقلاب را بی نظیر دانسته و گفت: سازمان انتقال خون کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی اقدامات خوبی انجام داده و گام های موثری بخصوص در استانها برداشته است، در گیلان نیز حمایت های خوبی از سوی مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران و همچنین استاندار گیلان، صورت گرفته و تجهیزات خوبی در اختیار ما گذاشته شد، اما منابع سازمان محدود است و انتظار داریم حمایت ها گسترش یابد.

دکتر مرادی که از 15 شهریور سال 95 به عنوان مدیرکل انتقال خون گیلان منصوب شد، وضعیت حال حاضر سازمان در گیلان را اینگونه شرح می دهد: علاوه بر مرکز استان، در هفت شهر رودسر، لنگرود، لاهیجان، انزلی، تالش، آستارا و فومن نیز پایگاه داریم، البته در صومعه سرا نیز مکان ثابتی به همت فرماندار و نماینده آماده و تجهیز شد و به زودی مورد تجهیز می شود، در املش و ماسال و شفت نیز پروژه راه اندازی مرکز ثابتی برای خونگیری در دستور کار قرار دارد، در رودبار نیز پایگاهی خارج از حومه شهری فعال بود که بدلیل استقبال کم مردم، تعطیل کردیم، چراکه هر پایگاه باید ماهانه بطور متوسط 250 مراجعه کننده داشته باشد تا بتواند ادامه کار دهد، از همین رو در رودبار قرار است اورژانس بیمارستان ولایت را به انتقال خون دهند تا به اهداکنندگان نزدیک باشیم.

 

گیلان شاخص خوبی در میزان اهدای خون دارد

وی با بیان اینکه گیلان شاخص خوبی در میزان اهدای خون دارد، گفت: شاخص اهدای خون در کل کشور 27 در هزار نفر است ولی در گیلان این رقم به 31 در هزار نفر می رسد که نشان از فرهنگ بالای مردم فداکار گیلان دارد، اما بخاطر اینکه استان سالمندی هستیم و جمعیت شناور زیادی هم داریم مصرف خون نیز بالاست و به زحمت می توانیم علیرغم دریافت خون بالا، مصرف استان را تامین نماییم. از طرفی بخاطر وضعیت پزشکی مطلوب تر به نسبت استانهای همجوار، مردم این استانها و حتی کشورهای همسایه برای درمان و جراحی به گیلان می ایند و از انجاکه هر عمل جراحی حداقل هفت هشت واحد خون نیاز دارد مصرف خون نیز به طور طبیعی در استان ما بالا می رود. به همه اینها حضور بیش از هفت درصد بیماران تالاسمی کشور در گیلان را بیفزایید که باید ماهانه دوبار خون مصرف کنند.

وی افزود: وظیفه سازمان انتقال خون، تامین خون کافی و سالم و توزیع مناسب آنهاست، وقتی دیدیم باتوجه به تاریخ نگهداری فراورده، خون های زیادی از رده خارج می شود، بانک خون در بیمارستانها و همچنین واحد هموویژولانس (مدیریت مصرف خون) در سازمان را فعال تر کردیم تا اوت شدن خون (یعنی از دایره مصرف خارج گشتن) را به حداقل برسانیم و حتی برای استفاده بهمینه به استانهای همجموار نیز ارسال کنیم.

 

سلامت خون کشورمان در حد اروپاست

مدیرکل انتقال خون استان گیلان، سلامت خون کشورمان را در حد اروپا دانست و گفت: باید تلاش کنیم تا به این دستاورد لطمه ای وارد نشود.

وی تصریح کرد: خون بعد از اهدا در قسمت فراوری به سه قسمت گلبول قرمز، پلاکت و پلاسما تقسیم می شود، اگرچه پلاسما را که غالبا مورد نیاز بیماری های سوختگی است می توان بعد از فریز تا سه سال نگهداری کرد اما پلاکت خون که 70 درصد آن برای درمان بیماران مبتلا به سرطان مصرف می شود تنها سه تا پنج روز ماندگاری دارد، از گلبول قرمز نیز که شایع ترین مصرف فراورده های خونی را دارد و برای اغلب بیماری ها و جراحی ها مورد استفاده قرار می گیرد تنها 35 روز می توان در شرایط مناسب نگهداری کرد و بعد از آن غیرقابل مصرف خواهد بود، بنابراین با راه اندازی واحد " هموویژولانس " گام بزرگی در مدیریت مصرف خون برداشته ایم.

وی گروه های خونی پرمصرف را به ترتیبO ، A، B و AB، چه مثبت و چه منفی اعلام کرد و گفت: کلیه خدمات خون و فرآورده های آن برای بیماران رایگان است. کار فراورده گیری خون در مرکز استان یعنی رشت انجام می شود اما با تجهیز شهرهای لاهیجان و تالش و فومن به دستگاه بلاست فریزر و سردخانه نگهداری خون، آنها نیز می توانند این کار را انجام دهند، از همین رو فرآورده گیری خون در شرق گیلان در لاهیجان و شهرهای غرب گیلان در تالش و فومن متمرکز شده است.

 

شرکت بیوتست فومن، هفتمین شرکت بزرگ دنیا

مدیرکل انتقال خون استان گیلان اظهار داشت: متاسفانه صنایع داروسازی ما هنوز به آن سطح از پیشرفت نرسیده اند که بتوانند از پلاسمای انسانی، دارو تهیه نمایند، در حال حاضر، پلاسماهای تولید شده از سوی ما به کشور آلمان انتقال داده می شود تا از آن دارو تهیه کنند و البته بطور رایگان به ما هم می دهند.

دکتر احمد مرادی تصریح کرد: خوشبختانه بخش خصوصی دست به کار شده و ان شائ الله این مشکل در اینده برطرف خواهد شد، قرار است با سرمایه گذاری شرکت بیوتست، کارخانه پلاسما یعنی تهیه دارو از پلاسمای انسانی در یازده کیلومتری رشت به فومن راه اندازی شود، مطالعات اولیه انجام شد و به زودی وارد فاز اجرایی می شود. گفتنی است در صورت راه اندازی، شرکت بیوتست فومن هفتمین شرکت بزرگ دنیا خواهد شد.

 

منطقه آزاد انزلی، یاریگر انتقال خون باشد

دکتر مرادی گفت: در حال حاضر دو اتوبوس سیار برای خون گیری داریم و قرار است دو اتوبوس دسته دوم دیگر نیز به زودی از خوزستان به گیلان انتقال پیدا کند، چراکه منطقه آزاد اروند، چندین دستگاه اتوبوس مجهز خونگیری به انتقال خون آن استان واگذار کرده است.

وی ضمن تقدیر و تشکر از منطقه آزاد انزلی بابت خدماتی که تاکنون برای سازمان انتقال خون گیلان انجام داده است، گفت: انتظار داریم منطقه آزاد بیش از یاریگر انتقال خون باشد، وقتی در خوزستان سازمان منطقه آزاد اروند توانست اتوبوس مجهز خونگیری وارد نماید و به انتقال خون واگذار کند، یقینا این اتفاق در گیلان هم می تواند بیفتد. البته شهرداری رشت نیز می تواند با در اختیار گزاردن اتوبوس های دست دوم به این مهم، کار بزرگی برای انتقال خون استان انجام دهد.

مدیرکل انتقال خون استان گیلان از حمایت های بی دریغ خیرین نیز تقدیر ویژه ای داشت و گفت: خیرین در این سالها بزرگترین حامی سازمان انتقال خون کشور بوده اند، اما این امر در گیلان مغفول مانده بود، از همین رو برنامه های ویژه ای برای خیرین استان ترتیب دادیم و نتیجه اش این شد که برای اولین بار در استان با کمک سازمان انتقال خون کشور و البته کمک 150 میلیون تومانی خیر بزرگوار دکتر مستشاری که مدیرکل سی ساله انتقال خون گیلان و در واقع پدر انتقال خون استان هستند مرکز جامع انتقال خون و فراورده های آن را در مرکز استان راه اندازی کردیم. در انزلی و رودبار نیز خیرین کارهای قابل ستایشی برای انتقال خون انجام داده اند، در واقع با توجه به شرایط خاص استان، هرچقدر حضور خیرین بیشتر باشد بیماران راحت تر به فراورده های خونی دست پیدا خواهند کرد و استرس به موقع نرسیدن خون را ندارند.

 

هویت خون، اهدا کنندگان هستند

دکتر مرادی ضمن قدردانی از عمل خیرخواهانه و خداپسندانه اهدای خون توسط مردم گفت: هویت انتقال خون، اهدا کنندگان آن هستند، ما هرچه تلاش کنیم در مقابل عظمت کار آنها ناچیز است، در واقع انتقال خون خدمت مردم به مردم است، اگر اهداکننده نباشد بخش اعظم درمان تعطیل خواهد شد، باید از مردم ممنون بود که این کار نیک را رها نکرده اند.

وی به راه اندازی سیستم ثبت مرکزی دما (سامایش) در پایگاه انتقال خون مرکز استان اشاره کرد و گفت: این سیستم، زنجیره سرد نگهداری خون و فراورده های ان را تضمین می کند و در دهه فجر همه شهرستانها با حمایت های استاندار  و تجهیز از سوی سازمان، به این سامانه مجهز شدند.

مدیرکل انتقال خون استان گیلان در ادامه به فعالیت یک سامانه سیار انتقال خون در میدان شهرداری رشت اشاره کرد و گفت: در همه کلانشهرها در دو یا سه نقطه پرتردد که به اهدا کننده نزدیک باشد یک سامانه متحرک مجهز، فعال است اما رشت از این مهم بی بهره بود، از همین رو به کمک سازمان انتقال خون ایران یک سامانه متحرک و مجهز به همه امکانات یک پایگاه انتقال خون با شش تخت به گیلان اختصاص داده شد که در حال حاضر چهار پنج ماهی است در پیاده راه شهرداری رشت مستقر شده است.

در پایان دکتر احمد مرادی مدیرکل انتقال خون گیلان با یادآوری قطعه شعری تاکید کرد که اهدای خون نباید فقط منوط به مناسبتهای خاصی چون عاشورا و تاسوعا و یا نهم مرداد سالروز انتقال خون باشد و باید در تمام طول سال ساری و جاری باشد.

وی اینچنین سرود:

همراه شو عزیز

کین درد مشترک

هرگز جدا جدا

درمان نمی شود

پربیننده‌ ترین ها