نخستین خط ویژه اتوبوس شهر رشت در محور خیابان امام خمینی(ره) سوم تیر ماه افتتاح شد و انتظار مردم رشت به سرآمد و بالاخره سرعت را در شهر رشت احساس کردند.

به گزارش خط اول ترافیک و مشکلات ترددی یکی از مشکلات اساسی در اکثر شهرهای دنیا است که به‌واسطه افزایش زندگی شهرنشینی و تراکم جمعیت وجود دارد. یکی از دغدغه‌های عمده مدیران شهری پیدا کردن راهکار مناسب برای کاهش معضل ترافیک و در پی آن کاهش آلودگی‌های صوتی و زیست محیطی ناشی از ترافیک و حفظ سلامت و آسایش شهروندان است. در سال‌های اخیر توسعه مترو و قطارهای شهری یکی از روش‌هایی است که در شهرهای پیشرفته دنیا به عنوان راه حلی برای رفع این معضل به کار گرفته می‌شود. اما در شهرهایی مانند رشت که عرض خیابان‌ها پایین است و امکان ایجاد زیرساخت‌های حمل و نقل در زیر زمین کمتر وجود داشته و در صورت امکان آن هزینه‌های زیادی را طلب می‌کند، گسترش سیستم اتوبوسرانی و خطوط ویژه بی آر تی می‌تواند تردد وسایل نقلیه شخصی در سطح شهر را کاهش داده و تردد شهروندان در سطح شهر را تسهیل بخشد.

سیستم خطوط ویژه بی.آر.تی به نوعی سیستم حمل و نقل خیابانی گفته می‌شود که مجهز فناوری‌های هوشمند در خدمت ترافیک است که دقت و سرعت سیستم حمل و نقل ریلی و انعطاف‌پذیری حمل و نقل با اتوبوس را همزمان دارا است. اتوبوس‌های تندرو با سرعت، بازدهی بالا و کیفیت بهتر در محدوده زمانی مشخص، افزایش رضایت مسافران را در پی خواهد داشت. استفاده از خطوط ویژه یکی از حسن‌های بزرگ این سیستم است زیرا به اتوبوس‌ها اجازه می‌دهد که در فضایی ایمن رفت و آمد کنند و نگران تصادف نباشند و در ترافیک و شلوغی خیابان معطل نشوند.

از همین رو طی مراسمی نخستین خط ویژه اتوبوس شهر رشت با حضور دکتر سیدمحمدعلی ثابت قدم شهردار رشت، رضا رسولی رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی رشت، فاطمه شیرزاد رئیس کمیسیون بهداشت، محیط زیست، سید امیر حسین علوی رئیس کمیسیون برنامه و بودجه ی شورا، اسماعیل حاجی پور رئیس شورای اسلامی شهرستان رشت، فرهاد شوقی عضو شورای اسلامی رشت، حسین واثق کارگر نیا و نیز سید رضاموسوی روزان دیگر اعضای شورا، جمشید پور معاون حمل و نقل و امور زیر بنایی شهرداری رشت، حق جو مدیر حراست شهرداری رشت، مرتضی شریفی مدیرعامل سازمان حمل و نقل بار و مسافر شهرداری رشت، مونا ابروفراخ معاون برنامه ریزی و امور عمرانی فرمانداری رشت، سایر مدیران شهری و پلیس راهور استان و شهر رشت افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفت.

 در این مراسم دکتر سید محمد علی ثابت قدم با اشاره به اینکه هرکس که مسئولیتی را می پذیرد حسب قسم و تعهدی که بر عهده دارد باید منفعت عمومی را جلوتر از منافع خصوصی بداند افزود:  گاها تعارضات بین منافع خصوصی و عمومی به گونه ای است که شهروندان را در به دست آوردن منافع خصوصی دچار مشکلاتی می کند. وی افزود: مطمئنا تزریق هر راه حل فرمولی نیست که در لحظه ما را به نتیجه برساند و قطعا شهروندانی که قبول کردند سالها در راستای منافع عمومی به گونه ای زندگی کنند که شاهد عدم توسعه باشند باید بپذیرند منافع عمومی در طول زمان حاصل می شود. شهردار رشت گفت: بنابراین ما نمی توانیم در آن واحد، به منافع عمومی و خصوصی برسیم این تعارضات پیش می آید اما این تعارضات نمی تواند مدیریت شهری را به عقب نشینی وا دارد. دکتر ثابت قدم با بیان اینکه گاها این تعارضات از پشت پرده و با نیت از سوی گروهی که اقلیت هستند ایجاد می شود تصریح کرد:  ما به دنبال منافع عمومی هستیم و در این مسیر ادامه راه می دهیم اینها بادی است که می وزد و نمی تواند در مسیر ما اختلال ایجاد کند. وی گفت: اعضای شورای اسلامی رشت در کنار ما هستند و ما را در مسیر توسعه یاری می کنند و خطوط ویژه در بودجه شهرداری دیده شده است و اجرای آن را در دو مسیر دیگر خواهیم داشت و از تمام رسانه ها و شهروندان تشکر می کنم در مذاکره باز است و نیازی به یاغی گری نیست و همگان به فکر تسریع در پروژه های عمرانی هستیم.

رضا رسولی رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی رشت در این مراسم با بیان اینکه شهروندان نظرات خود در مورد پروژه ها را بیان کنند خاطرنشان کرد: نظرات شهروندان قابل احترام و بررسی است. وی تاکید کرد: مشکلات حمل و نقل در رشت تازگی ندارد وقتی شورای چهارم شروع به کار کرد با یک ساختار بحران زده حمل و نقل مواجه شد امروز پس از سه سال به سمت توسعه و بهره گیری از تلاشهای اعضای شورا و تیم مدیریت شهری پیش می رویم. رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی رشت تصریح کرد: خط ویژه اتوبوس از اولین کارهایی است که به همت همکاران من در شورا رقم خورد این یک گام اساسی در انتقال ذائقه ترافیکی شهروندان در سیستم های مبتنی بر حمل و نقل همگانی است . رسولی شاخص های ترافیکی در رشت را ضعیف عنوان کرد و افزود: امروز هشت درصد از کل تقاضاهای سفر در ساختار همگانی است و برای ارتقای آن باید در جهت رفع سیستم های آسیب زننده اقدام کرد. وی خط ویژه امام را فاز اول عنوان کرد و تصریح کرد: مردم و کسبه در طول اجرای پروژه نشان دادند که نگاه آنها به سمت منافع عمومی است. وی تاکید کرد: این پروژه یک پاشنه آشیل دارد که به شهردار و مدیران شهری یادآوری می کنم  که موفقیت این پروژه در گرو فاز بعدی آن است و باید توسعه خطوط ویژه در خیابان ایت الله طالقانی و بلوار دکتر شریعتی مد نظر باشد و موانع بر سر راه پروژه مرتفع گردد. رسولی با بیان اینکه امروز شورای شهر رشت برای بسیاری از مسائل راهکار مشخص دارد خاطرنشان کرد: امروز برنامه های شهری به سمت تامین منافع عمومی پیش می رود و من به عنوان عضو کوچکی از شورای شهر به کسانی که چوب لای چرخ توسعه رشت می گذارند می گویم توسعه این شهر متکی به یک شخص نیست و چرخ توسعه شهر به حرکت افتاده است .رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی رشت افزود: همه اعضای شورا و مدیران شهری تلاش می کنند این شهر به سمت توسعه حرکت کند و شهردار نیز با قدرت کارها را پیش می برد تا رشت از حالت سکون به سمت حرکت پیش رونده هدایت شود.

فرامرز جمشید پور نیز در این مراسم با اشاره به تلاشها و همکاری های اعضای شورا و راهنمایی و رانندگی در اجرای پروژه خط ویژه گفت: مطالعات و مصوبات این پروژه در سال ۹۳ انجام شد و مصوبات آن از شورای ترافیک استان اخذ شد اما چون در سال ۹۳ردیف بودجه نداشت برای سال۹۴ پیش بینی شد .معاون حمل ونقل و امور زیربنایی شهرداری رشت افزود: کارهای اجرای BRT در پایان پاییز ۹۴ به پایان رسید و در پایان اسفند ماه سال گذشته ناوگان آن تامین شد ولی به دلیل مشکلات افتتاح آن تا به امروز به تاخیر افتاد. وی با تشکر از پلیس راهنمایی و رانندگی افزود: تعداد اتوبوسهای خریداری شده ۲۰عدد با کیفیت مناسب و برند دووی کره جنوبی است .جمشیدپور تصریح کرد: ۹ اتوبوس در فاصله چهار دقیقه ای تا میدان مصلی و ۶ اتوبوس در فاصله زمان هفت دقیقه ای تا میدان گیل حرکت می کنند و مشکلات ترافیکی به شدت کاهش می یابد. وی تصریح کرد: سرعت اتوبوس ها به دلیل اینکه مسیر ویژه شده بالا می رود و اگر قبلا هفت هزار نفر را در روز جابه جا می کردند امروز هفده هزار نفر با آرامش کامل به مقصد می رسند. جمشید پور با اشاره به امکانات سرمایشی و گرمایشی در این اتوبوسها افزود: پروژه BRT یک میلیارد و ۶۰۰میلیون تومان هزینه داشت و برای اینکه پیاده روها استاندار شوند ۴۰۰ میلیون تومان دیگر هزینه شد و نیز هشت میلیارد تومان هزینه خرید اتوبوسها شد .

در پایان با سوار شدن مردم و مسوولین بر اتوبو ها رسما مورد بهره برداری قرار گرفت  .

گفتنی است متوسط سرعت اتوبوس‌های خطوط ویژه ۳۰ کیلومتر در ساعت باشد و پیش‌بینی می‌شود که زمان سفر دو و نیم برابر کاهش پیدا کند. همچنین میزان سفر درون شهری و جابه‌جایی تعداد مسافر به میزان ۳ برابر قبل افزایش پیدا کند. خطوط ویژه از میدان حشمت تا مصلی شامل ده ایستگاه می‌شود که ۵ ایستگاه در مسیر رفت و ۵ ایستگاه در مسیر برگشت است.

 

شایان ذکر است، ۹ اتوبوس از ایستگاه حشمت تا میدان توشیبا با فاصله سه الی ۴ دقیقه و ۶ دستگاه از ادامه مسیر تا میدان گیل با فاصله ۷ دقیقه در رفت و آمد خواهد بود و با توجه به این قابلیت‌ها پیش‌بینی می‌شود استفاده از اتوبوس‌های خط ویژه به دلیل مقرون‌به‌صرفه بودن، صرفه‌جویی در وقت و امنیت بالا افزایش یافته و تأثیر زیادی در کاهش میزان ترافیک رشت داشته باشد.

پربیننده‌ ترین ها