اولین همایش ملی پدافند غیرعامل در حوزه دریای خزر 24 و 25 آبان ماه با حضور قائم مقام وزیر کشور و استاندار گیلان در تالار حکمت دانشگاه گیلان برگزار شد.
به گزارش خط اول محمدحسین مقیمی قائم مقام وزیر کشور در این همایش دو روزه که با هدف هم افزایی علمی و تولید دانش بومی مرتبط با مسائل دریای خزر و حوزه آن در زمینه پدافند غیرعامل برگزار شد با قدردانی از برگزار کنندگان این همایش اظهار کرد: در ارتباط با سالم سازی اقتصاد، دولت یازدهم اقتصاد از ریل خارج شده را به ریل برگرداند و اقدامات علمی و تخصصی خوبی انجام داد. وی ادامه داد: در زمینه اقتصادی، اقداماتی انجام شده که جامعه علمی کشور، آن اقدامات را قبول دارد.
مقیمی یادآور شد: ما هیچگاه حاضر نشدیم از بانک مرکزی پول قرض کنیم، بلکه به سمت تک رقمی کردن تورم، مهار بیکاری و ... حرکت کردیم و رشد اقتصادی منفی در کشور را به سمت رشد مثبت بردیم. وی در بخش دیگری از سخنانش، به موضوع پدافند غیرعامل اشاره و اضافه کرد: این مهم، امری است که در تمامی طرح های اساسی کشور باید لحاظ شود و جزو مصوبات قانونی است.
مقیمی افزود: از نظر اسناد بالادستی، هیچ مشکلی برای اجرایی کردن پدافند غیرعامل وجود ندارد و جزو سندهایی است که به تایید رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز رسیده است. وی با بیان اینکه وظیفه هر حکومتی ایجاد امنیت اعم از امنیت اجتماعی، سیاسی، شغلی و ... است، گفت: به همان نسبت که مردم دوست دارند در امنیت زندگی کنند و دولت ها نیز در همین راستا گام برمی دارند؛ طرف های مقابل، در تلاش هستند تا امنیت را از بین ببرند و از شرایط به نفع خود بهره بگیرند.
قائم مقام وزیر کشور تاکید کرد: همیشه باید در وضعیتی باشیم که خود را در مقابل تهدیدات، آماده کنیم چراکه دشمن پیوسته در صدد عملیاتی کردن تهدیدات خود است. وی ادامه داد: دیگرانی که توانسته اند خود را در برابر هر نوع تهدید آماده کنند، هزینه وارد کردن تهدید را بالا برده اند و نگذاشته اند دولت های متجاوز، به اهداف خود برسند.
به گفته مقیمی، برای اینکه مورد تجاوز قرار نگیریم، باید همیشه آماگی لازم را داشته باشیم و به موازات پدافتد عامل (شامل تجهیزات دفاعی) ، آمادگی اقتصادی را بالا ببریم. قائم مقام وزیر کشور خاطرنشان کرد: باید آنقدر قوی باشیم که اگر مورد هجمه قرار گرفتیم، بتوانیم از خود دفاع کنیم و اقتصاد مقاومتی ، یکی از راه های مقابله با تکانه های دشمن است.
وی با تاکید بر اینکه باید از همه فرصت ها برای اجرایی کردن راهبرد اقتصاد مقاومتی بهره بگیریم، گفت: باید در ارتباط با حفظ سرمایه ها در مقابل هجمه های دشمن، دقت های لازم را داشته باشیم. وی تصریح کرد: به تعبیر دقیق تر باید اقتصاد را مقاوم کنیم و از سرمایه های خویش، بگونه ای حفاظت کنیم که اگر دشمن تصمیم سوئی داشته باشد، با هزینه گزافی مواجه شود و همین موضوع، مانع اقدام دشمن شود.
قائم مقام وزیر کشور در ادامه سخنانش گفت: دولت یازدهم در بخش اقتصادی به زیرساخت ها توجه دارد و در بخش علمی نیز، به طرح های دانش بنیان برای مقاوم سازی اقتصادی اهتمام لازم را دارد. وی با یادآوری اینکه پدافند غیرعامل اقتدار ما را بالا می برد، افزود: هرچقدر قدرتمندتر باشیم و اقتدار ما بیشتر باشد، دشمن جرأت تهدید را به خود نمی دهد چراکه محکم بودن ما در مقابل دشمن، ما را از نگاه تهاجمی دشمن، مصون می دارد.
مقیمی با یادآوری اینکه دامنه شمول پیشرفت الکترونیک گسترش یافته، گفت: اگر به پدافند غیرعامل به طور اصولی توجه داشته باشیم، می توانیم با تهدیدات این بخش مقابله کنیم. وی ادامه داد: البته خوشبختانه در این بخش توجهات لازم را داشته ایم و در کوتاه مدت، توانسته ایم پاسخ تهدیدات را بدهیم اما در همه شرایط ، باید نقاط حساس کشور را در مقابل هجمه های دشمن ایمن سازی کینم. وی افزود: برخی از این هجمه ها فیزیکی نیستند، بلکه اقداماتی سریع و فوری هستند که باید برای آنها برنامه داشته باشیم.
نجفی: پدافند غیرعامل به یک سرمایه اجتماعی تبدیل شده است
استاندار و رئیس همایش ملی پدافند غیرعامل حوزه دریای خزر هم در مراسم روز افتتاحیه همایش گفت : پدافند غیرعامل با تأکیدات مقام معظم رهبری سیاستهای حمایتی دولت در زندگی مردم بیش از گذشته جای باز کرده است و اکنون با اطلاع رسانی مناسب به عنوان یک سرمایه عظیم اجتماعی محسوب می شود.
دکتر محمدعلی نجفی در ادامه تاکید کرد: در پدافند غیرعامل حفظ آمادگی های ذهنی در برابر تهدیدات و فراهم کردن زیرساختها، آموزش مردم و مسئولان و تولید اندیشه در این بخش بسیار کلیدی و با اهمیت است.
وی با اشاره به حوزه دریای خزر گفت: این دریا سرشار از ثروت و منابع طبیعی، زیست محیطی و بیولوژیکی است که باید به آن توجه نشان داد و امروز دولت در این زمینه توجه خاصی را مبذول داشته و رئیس جمهوری چندی پیش، اشتغال، محیط زیست و آب را از جمله اولویت های اصلی دولت اعلام کرد.وی و استفاده از مردم و مشارکت مردمی برای رفع مسائل پدافندی را دو رویکرد اصلی در استان گیلان ذکر کرد.
نجفی همچنین اظهار داشت: در توجه به تولید دانش و فعال کردن پژوهش در بحث های پدافند غیر عامل اقداماتی مانند عقد تفاهم های علمی پژوهشی با مراکز علمی، اختصاص بودجه های پژوهشی به پدافند غیر عامل، حمایت راه اندازی انجمن علمی پدافند غیر عامل بعنوان سومین استان و برگزاری اولین همایش ملی پدافند غیر عامل در حوزه دریای خزر انجام شده است.
احمدی پور: تهدیدات دریای خزر را به فرصت تبدیل کنیم
در ادامه این همایش معاون سیاسی و امنیتی استاندار گیلان نیز گفت: پیشنهاد برگزاری این همایش سال گذشته از سوی استاندار گیلان به وزارت کشور داده شد و فروردین امسال وزیر کشور در حکمی استاندار گیلان را به عنوان رئیس این همایش منصوب کرد. وی با اشاره به سهم ۹۹۲ کیلومتری ایران از دریای خزر گفت: سهم گیلان از دریای ۲۶۷ کیلومتر است که امروز توسعه آن از محورهای اصلی برنامهها و سیاستهای استانداری گیلان است.
احمدیپور همچنین افزود: توسعه دریای خزر مورد تاکید رئیس جمهور روحانی در سفر به گیلان بود ، ما باید جهت نیل به سمت توسعه از تهدیدات فعلی دریای خزر فرصتی فراهم آوریم و اشتغالزایی و اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی در همین راستا قرار دارد.
دکتر رضی: تدوین طرح جامع پدافند غیرعامل در دانشگه گیلان
رئیس دانشگاه گیلان در ابتدای این مراسم بیان داشت: امروزه تهدیدات زیست محیطی, آلودگی آب, تهدیدات حوزه سایبری و تهدیدات در حوزه ارتباطات زندگی مردم را تحت الشعاع خود قرار داده است که نیازمند بررسی علمی است و مراکز علمی و پژوهشی نسبت به آن احساس مسئولیت میکنند.
احمد رضی در ادامه خاطرنشان کرد: این همایش فرصتی است که صاحبنظران حوزه پدافند غیرعامل بتوانند به بیان مسائل پدافند غیرعامل بپردازند و نسبت به این تهدیدات ابرازنظر کنند. وی همچنین گفت: در دانشگاه گیلان تدوین طرح جامع پدافند غیرعامل انجام پذیرفته است و این مسائل در آن بررسی شده است.
رئیس دانشگاه گیلان همچنین تصریح کرد: ساخت و راهاندازی آزمایشگاه پدافند زیستی در دانشگاه گیلان در آینده نزدیک در دستور کار ما قرار دارد که نیازمند حمایت جدی مسئولین دولتی استان است.
گفتنی است 130 مقاله علمی به دبیرخانه همایش ارسال شده که طبق نظر داوران، 70 مقاله برای ارائه مورد پذیرش قرار گرفته است و 22 مقاله برای سخنرانی آماده شده است که با محورهای : اقتصاد دریامحور با رویکرد پدافند غیرعامل، پدافند غیرعامل در حوزه گردشگری و اکوتوریسم دریای خزر، حمل و نقل دریایی و الزامات پدافندی، منابع انرژی دریای خزر از نگاه پدافند غیرعامل ، نقش مناطق آزاد تجاری در توسعه اقتصاد مقاومتی در حوزه دریای خزر ، پدافند غیرعامل در بخش شیلات، کشاورزی، امنیت غذایی و توسعه پایدار در حوضه آبی دریای خزر، آلودگیهای زیست محیطی و بیولوژیک در دریای خزر، پدافند غیرعامل در مهندسی با رویکرد استانهای شمالی، نفوذ دشمن، چالشها و راهکارها با نگاه به مسائل استانهای کرانه دریای خزر، معماری و شهرسازی استانهای ساحلی با رویکرد پدافند غیرعامل، تهدیدات نوین در حوزه دریای خزر با نگاه آینده پژوهی (سایبری، زیستی، جنگ نرم) و فرهنگ، هویت، دین و ارزش های اجتماعی با رویکرد پدافند غیرعامل بوده است.