نوزدهم دی ماه اولین سالگرد درگذشت آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانى که یکى از تأثیر گذار ترین چهره هاى سیاسى-اجتماعى انقلاب اسلامى ایران است.در سالهاى پیش و پس از انقلاب نقش پررنگ و پرتکاپوى هاشمى ،وى را به یکى از ارکان بى بدیل جمهورى اسلامى ایران مبدل کرد به طوریکه در تمام لحظات حساس و سرنوشت ساز کشور رد پایى از تدبیر و کیاست او به چشم میخورد.
آیت الله هاشمی در طول عمر خود بارها مورد ارزیابی نظریه پردازان و چهره های شاخص قرار گرفته و البته در سالهاى آخر عمر نیز مورد هجمه جناح هاى مختلف تندرو در داخل کشور قرار گرفته بود. در گیلان نیز چهره های زیادی بودند که نزدیکی به گرایش وی داشتند و به واسطه ارتباط با آیت الله فقید در خط وی قرار داشتند. در این میان عبدالغفار شجاع نماینده سابق مجلس و رئیس ستاد انخاباتی هاشمی رفسنجانی در سال ۸۴ و رئیس ستاد انتخاباتی روحانی در سال ۹۲ از گیلانیان نزدیک به آیت الله هاشمی رفسنجانی و خط وی بود که ارزیابی های مثبتی از دوران آیت الله هاشمی و نقش وی در توسعه گیلان دارد. به مناسبت سالگرد درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی، گفت و گویى با عبدالغفار شجاع ترتیب داده ایم که از خاطرات خود با آیت الله و نقش وى در سالهاى دور و نزدیک کشور اشاره دارد.
آشنایی
آشنایى ما به سال ٧١ و ورود بنده به مجلس شوراى اسلامى برمیگردد که دیدارهایى با آقاى هاشمى داشتیم.در سال ٧٢ نیز در ستاد انتخاباتى ایشان مشغول به فعالیت شدم.در اواخر دوره دوم ریاست جمهوریش حزب کارگزاران سازندگى را تشکیل داد که در بدنه دولت اصلاحات حضور فعال داشتند.همچنین در سال ٨۴ ریاست ستاد انتخاباتى ایشان بر عهده من بود.
هاشمى محور تعادل و سنگ زرین انقلاب بود
آیت الله هاشمى از ابتداى انقلاب و در جنگ تحمیلى و سپس در سال هاى بعد از جنگ که دوران سازندگى نام گرفت زحمات فراوانى براى کشور کشید و فعالیت هاى بسیارى داشته اند.ماموریت هایى که از طرف امام و همچنین رهبرى معظم انقلاب به ایشان محول میشد را تمام و کمال و با مدیریت صحیح اجرا مى کرد.آیت الله هاشمى محور تعادل و سنگ زرین انقلاب بود.وى در سالهاى پیش از پیروزى انقلاب زمانیکه محمد هاشمى در آمریکا مشغول به تحصیل دوره دانشگاهى بود،از ٢۴ ایالت کشور آمریکا بازدید کرد.
سردار سازندگى براستى لقب مناسبى براى هاشمى است
مدیریت و دید وسیع و علم ایشان در عمران و سازندگى،توسعه و ساخت سدها،پل ها،کارخانه ها،فرودگاه ها،اسکله ها و به خصوص پرداختن به زیر ساخت هاى اقتصادى کشور در دوران ریاست جمهورى ٨ ساله اش لقب سردار سازندگى را ناگذیر بر ایشان نهاد.در دوره اول حضور من در مجلس،مجمع نمایندگان استان گیلان در جهت رسیدگى به مسائل روز و مشکلات جارى استان،جلسات متعددى با هاشمى داشت.از وى در گیلان اثرات مهمى در سازندگى مى توان مشاهده کرد که مهمترین آنها بزرگراه رشت-قزوین،خط آهن رشت-قزوین،سد هاى شفارود و پل رود،مناطق آزاد انزلى و بسیارى خدمات شایان دیگر که امروزه شاید به طور مناسبى مورد بهره بردارى قرار نمی گیرد.
هاشمى با گیلان به خوبى آشنا بود
خاطره اى از هاشمى نقل میکنم مربوط به حدود ١٢ سال پیش هنگامیکه ایشان به گیلان سفر کرده بود و در منزل آیت الله قربانى پس از اقامه نماز مشغول به ارائه گزارشات به ایشان بودیم.وى که زمانى به گیلان تبعید شده بود و اتفاقا با این استان غریبه هم نبود اشاره به این مهم داشت که نگرانى شما براى عمران و آبادانى گیلان بى دلیل است چرا که در کشور ما تنها چند استان وجود دارد که از اکثر مواهب الهى اعم از دریا،رودخانه ها و تالاب ها،جنگل،نعمت آب و جلگه حاصل خیز برخودار است.همینطور موقعیت جغرافیایى نزدیک به آسیاى میانیه استان هاى گیلان،مازندران و گلستان را به یک دروازه براى صادرات محصولات کشاورزى و ورود به بازار آسیاى مرکزى تبدیل کرده است و شما میتوانید از تمام این ظرفیت ها با برنامه ریزى صحیح بهره ببرید.
هاشمى پیش از اینکه یک روحانى باشد،یک کشاورز بود
هرگز از خاطرم نمى رود زمانیکه هفته نامه دنیاى سبز را داشتم،در یک مصاحبه اى که با ایشان انجام دادم،هاشمى با اشاره به اینکه آنچه از خانواده و پدرم برایم مانده زمین هاى کشاورزى و باغ هاى پسته است، به صراحت به کشاورز بودن خود اذعان داشت.این موضوع باعث دیدوسیع ایشان درمسائل کشاورزى و ارتباط ودرک متقابل وى با عیسى کلانترى وزیرکشاورزى دولت سازندگى بود.
حضور در انتخابات سال ۸۴ نگرانی به خاطر آینده کشور بود
همانطور که مى دانید هاشمى پیش از این نیز رئیس جمهور بود.پس از پایان کار دولت اصلاحات و شرایط آنروز کشور،هاشمى با نگاه نگرانى که به آینده کشور داشت،شرکت در انتخابات و شاید ادامه و تکمیل راه سازندگى و اصلاحات را مناسب براى آینده اى بهتر مى دانست.وى با آینده نگرى در صورت به قدرت رسیدن برخى افراد مى دید که چه روزهایى در انتظار کشور است واتفاقا در این مقطع زمانى بسیار به جا وارد صحنه شد.همگى بر این نظر بودند که هاشمى با توجه به تواناییها و تجارب وارتباط خوبى که در گذشته با امام و همچنین با مقام معظم رهبرى داشت،بهترین گزینه براى تعالى کشور و پیش برد اهداف سازندگى و اصلاحات است.
هدف اصلى هاشمى خدمت به کشور بود
در دوران انتخابات ٨۴ و سال هایى که مشغول به کار در کشور بودیم،اعتقاد بر این بود که هاشمى مى توانست آینده اى متفاوت در آن ٨ سال طلایى درآمدهاى بالقوه کشور،با آن چیز که هم اکنون در کشور ما بنا شده،رقم بزند.وى تمام مناسب دولتى و حکومتى را پشت سر گذاشته و تنها براى خدمت به مردم و انقلاب اسلامى آمده بود نه براى مقام.امرى که میسر نشد و آسیب هاى جبران ناپذیرى به انقلاب و مردم تحمیل کرد.
رابطه هاشمى با مقام معظم رهبرى مثال زدنی است
ارتباط آیت الله هاشمى با مقام معظم رهبرى همیشه مثال زدنى است.شاید در دورانى افرادى سودجو و قدرت طلب،با جهت دهى هاى نادرست و بدعت گذارى هاى عمدى خواستند این رابطه درخشان را خراب کرده و این دو یار دیرین را از هم دور نمایند،اما هیچ گاه به اهداف شوم خود دست نیافتند.البته تا حدودى تفاوت نظرهایى بود و سالهاى آخر حیات هاشمى نیز تیرگی هاى بارزى وجود داشت. اما این امر چه در زمانى که هاشمى براى ریاست جمهورى رد صلاحیت شد و زمانى که هجمه ها به وى بسیار سنگین بود و حتى مقطعى که رهبرى نظر دیگران را به خود نزدیکتر از هاشمى میدید،به خلوص نیت و علاقه ایشان نسبت به رهبرى و کشور خدشه اى وارد نکرد و همیشه آرزوى سلامتى مقام معظم رهبرى و اعتلاى کشور و انقلاب اسلامى را در خاطر ایشان زنده نگاه داشت.
با توجه به جایگاهى که هاشمى داشت هرگز سوء مدیربت و تصفیه حساب شخصى اتفاق نیفتاد
آیت الله هاشمى هیچگاه در رسیدگى به مسائل کشورى کوتاهى نمى کرد و هروقت نقصان یا مطلب مهمى را احساس مى کرد،سریعا خدمت رهبرى مى رسید و در میان مى گذاشت.با توجه به نقش کلیدى وى و حضور همیشگى اش در کنار رهبرى مى توانست شدت و کمیت مشکلات اخیر را کاهش دهد.بسیارند افرادى که از حسن نیت رهبرى و ایجاد فضاى آشوب بهره جسته و کشور را به سمت و سویى که نباید کشانده بودند.اما در تمام این شرایط و با توجه به جایگاهى که هاشمى داشت هرگز سوء مدیربت و تصفیه حساب شخصى اتفاق نیفتاد و ماحصل این رفتارهاى صبورانه و آگاهانه وى هیچگاه قابل قیاس با رگه هاى لمپنیسم به وجود آمده در سیاست ایران نبوده و نیست.
خاطراتى از آیت الله هاشمى
در آخرین سفر استانى ایشان به گیلان که به آن اشاره کردم،به همراه ایشان براى افتتاح چند پروژه عمرانى عازم گرگان شدم.نگرانى ایشان از عدم حضور فیزیکى و ایدئولوژیک پس از خود در کشور بسیار مشهود و در چهره ى ایشان نمایان بود. هاشمى نه تنها یک رکن اثر گذار ملى و انقلابى بود،بلکه چهره اى جهانى و فرا ملى بود.این دید و دانش وسیع وى در مسائل مختلف روز کشور و جهان،وى را به یکى از چهره هاى تکرار نشدنى تاریخ کشور بدل نمود.