شاید این روزها یونس رنجکش به واسطه فرمانداری آستارا شناخته شود. ولی وی قبل از حضور در منصب اجرایی با سابقه چند ده ساله در عرصه مطبوعات استانی معروف بود و بیشتر عمر رسانه ای خود را در روزنامه «معین» گذراند که هنوز نیز این روزنامه بعد از شانزده سال با مدیرمسئولی یونس رنجکش منتشر می شود.
در سال ۸۵ کتاب «این دست نوشته های زیادی» حاوی یادداشت های رنجکش در سال ۸۰ تا ۸۴ در روزنامه معین توسط انتشارات بازرگان منتشر شد و حال در سال ۹۶ دومین سری از یادداشت های این روزنامه نگار گیلانی از سال ۸۴ تا ۹۲(دوران دولت نهم و دهم) با عنوان «شهری بر دستان باد» چاپ و در دسترس عموم قرار گرفت.
به همین مناسبت مراسم رونمایی کتاب«شهری بر دستان باد» با حضور یونس رنجکش فرماندار آستارا و همچنین فیروز فاضلی مدیرکل ارشاد گیلان و جمعی دیگر از مسئولین اجرایی و اهالی فرهنگ و ادب در سالن رحمدل رشت برگزار شد. گفتنی است از مجموع نزدیک به ۱۰۰۰ یادداشت رنجکش در روزنامه معین حدود ۴۰۰ یادداشت وی در این کتاب گردآوری شده است.
عاشق تیترهایش هستم
دکتر فیروز فاضلی مدیرکل ارشاد گیلان در این مراسم با ابراز خوشحالی از چنین مراسمی گفت: این رونمایی برای من بیش از همه ارزشش به این است که همه ما باید اصل خود را فراموش نکنیم. دکتر رنجکش عزیز هویت ذاتیش به همیت قلم است، مناصب دیگر می آیند و میروند و همین قلم باقی می ماند. وی افزود: یادداشت های ایشان که چاپ شده است بر ارزش ایشان افزوده شد . چون یادداشت با عمر روزنامه عملا پیوند دارد. در جامعه ما که احزاب کارکرد خودشان را ندارند کسانی که یادداشت روزنامه ای مینویسند عملا کارکرد احزاب را دنبال می کنند.یک لبه تیز هم است که معمولا کسی برای انعکاس خبر استنطاق نمی شود ولی برای یادداشت توضیح می خواهند.
مدیرکل ارشاد گیلان در ادامه گفت:باید بگویم چند نفر هستند یادداشتشان رنگ و بو دارد و میتوانیم تشخیص دهیم این قلم مال کیست و دکتر رنجکش هم یکی از آن ها است.
وی در ادامه گفت: هرچیزی که در محدودیت انجام شود هنرمندانه است. همانطور که هرچقدر دروازه کوچکتر شود گل زدن یک هنر محسوب می شود. یادداشت نویس از دایره تنگ کلمات بهره می برد تا مقصود خود را برساند.
فاضلی در ادامه گفت: من عاشق تیترهای آقای رنجکش هستم و وقتی تیترهای ایشان را می بینم به ایشان زنگ می زنم. تیتر ضربه ای است که به خواننده وارد می شود.نکته دیگر یادداشت ایشان این است که به صورت رمان سیال ذهن دنبال می کنند. مخاطب اگر درگیر متن نباشد در آن تاثیری ایجاد نمی شود و این در یادداشت های آقای رنجکش همیشه دیده می شود.
مدیرکل ارشاد گیلان در پایان سخنان خود گفت: وقتی پایگاه های خبری مجوز می گیرند خودم به شخصه با مدیرانش تماس میگیرم و تبریک می گویم. این چرخه ای است که باید دنبال و باید از آن حمایت شود.
عنوان باد نشان می دهد که آشفتگی و پریشانی آن سالها مد نظر آقای رنجکش بود
علی پورحسن مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری گیلان و سرپرست روابط عمومی استانداری نیز در این مراسم ابراز داشت: اگر بخواهم قبل از تعریف از کتاب انتقاد کنم باید بگویم من از حروف چینی کتاب خوشم نیامد. زیرا چشم خواننده را ضعیف می کند. وی ادامه داد: ولی همان طور که آقای دکتر فاضلی اعلام کردند انصافا تیترها معنای زیادی دارند و می توانیم به راحتی کتاب را ورق بزنید و حداقل چند سطر اول را بخوانید.
این فعال اجتماعی فرهنگی در ادامه خاطرنشان کرد: عنوان باد نشان می دهد که آشفتگی و پریشانی زمان خودش مد نظر آقای رنجکش بوده ما این پریشانی را در کتاب هم می بینیم.
وی افزود: بیشتر کتاب در مورد وقایع استان و شهرستان و تحلیل در مورد آن است و برای همین ما با این کتاب با تحلیل وقایع نگاری آشنا می شویم.
در تاریخ ایران فقدان نگاه بومی داریم
مهدی بازرگانی مدیر مسئول مجله دیلمان و ویراستار این کتاب نیز در این مراسم با اشاره به این که آقای رنجکش را بیشتر از ۲۰ سال در عرصه مطبوعات می شناسیم ادامه داد: انتخاب سالهای ۸۴ تا ۹۲ یک دوره سیاسی خاص را تداعی می کند که برای این کتاب تقارن دارد. نگاه یک نویسنده به تحولات این مقطع را نشان می دهد.
وی ادامه داد: ما در تاریخ فقدان نگاه بومی داریم که دکتر رنجکش به آن نزدیک شده است و باید آن را گسترش دهیم. شخصیت های بومی سیاستمدار باید اضافه شوند تا متوجه شویم که چه اتفاقی برای مملکت ما افتاده است.
اعتدال در نوشته های رنجکش کاملا مشخص است
رحمان کاظمی فعال سیاسی و منتقد و نویسنده ادبی نیز در این مراسم بیان داشت: یادداشت های دکتر رنجکش همان طورکه از نامش پیداست نشانه تغیر و تحول شهری است. بخشی از کار آقای رنچکش مردم نگاری و وقایع نگاری است که همه آن ها را بر اساس اعتدال نوشته شده است و مشاهده می کنیم که اعتدال تنها در همین ۴ سال خلاصه نمی شود. ایشان در همین دوره مشخص است که به هیچکدام از جناح ها وابسته نیست. از خطوط قرمز عبور نمی کند و اگر تند هم رفته است برای این است که تندروی جناح ها را نقد کند.
کتاب کنایه بر نوع مدیریتی بود که بی پایه و بی اساس است
یونس رنجکش نیز به عنوان سخنران آخر مراسم با تشکر از همه کسانی که در این مراسم حضور پیدا کردند از همسر خود مریم بازرگانی به پاس سالها حضور در عرصه مطبوعات و قلم تشکر کرد و اعلام کرد: این کتاب را به فرزندم ایمان رنجکش تقدیم می کنم که گهواره اش نیز در چاپخانه ها بود و امیدواریم با استعدادی که دارد بتواند از آن استفاده کند و موفق شود.
مدیرمسئول روزنامه معین در ادامه درباره کتاب نیز گفت: «شهری بر دستان باد» ایهامی بر نوع مدیریت است که کنایه ای به آن بحث داشتم. کنایه بر نوع مدیریتی بود که بی پایه و بی اساس است و بر اساس رایج مدیریتی اتفاق نمی افتد که البته شاید امروز هم همین انتقاد را به ما کنند. ول ما تلاش می کنیم با نگاه علمی تر به این موضوع نگاه کنیم. وی ادامه داد: من ۴۰۰ یادداشت از ۸۴ تا ۹۲ را چاپ کردم و سعی کردم بنا به مقتضیات زمانی بعضی از آن ها را چاپ نکنم. اینجا جا دارد به صبوری مهندس قهرمانی عزیز هم اشاره کنم. شاید بیشترین انتقادات در آن دوره شد ولی ایشان فرد بسیار صبوری بودند .
یونس رنجکش خاطرنشان کرد: این خبرنگاران و روزنامه نگاران هستند که می توانند جریان تولید کنند. یادم است آقای محمدپور از روزنامه نگاران قدیمی می گفت که ما چکی می زنیم عده ای را بیدار می کنیم.من نیز بعد از این مسئولیت دوباره به به عرصه روزنامه نگاری برمیگردم و می دانم که اینجا خانه من است.
فرماندار آستارا در پایان سخنان خود گفت: امروز هم دوستان که مطلبی مینویسند سعی میکنم نسبت به آن توجه کنم. امروز هم خبرنگاران و روزنامه نگاران باید توجه داشته باشند که نسبت به کار خود حساس باشند و فکر نکنند که مطالبشان هیچگونه تاثیری ندارد. حتما تاثیرات خود را به مرور خواهد گذاشت.