نشست هم‌اندیشی فعالان اقتصادی شهرستان آستارا با اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی گیلان و با حضور تعدادی از مدیران اقتصادی استان اعم از مدیرکل امور مالیاتی، رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت و فرماندار شهرستان مرزی آستارا در محل فرمانداری به منظور شناسایی نقاط قوت و ضعف و بررسی مشکلات پیش‌روی فعالان اقتصادی برگزار شد. خاطرنشان می‌شود اتاق بازرگانی گیلان در این راستا تلاش دارد تا راهکارهایی را برای برون‌رفت از مشکلات پیش‌روی اقتصاد بررسی و در این رابطه طی ماه‌های اخیر نشست‌های مشترکی را با اعضای دولت و مجلس داشته باشد؛ نشست فوق با مسوولان شهرستان آستارا نیز در راستای بررسی مشکلات فعالان اقتصادی این شهر به همین منظور برگزار شد.

دست مدیران در برخی قوانین باز است

نماینده مردم شهرستان آستارا در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه تسهیل صادرات نیازمند توجه مدیران است گفت: آستارا یک شهر تجاری است و امروز با رکودی که در کشور حکمفرما است توسعه صادرات می‌تواند زمینه‌ ساز توسعه تجارت باشد و توسعه تجارت میسر نمی‌شود مگر با تسهیل صادرات و تجارت از سوی مدیران.

داداشی با تاکید بر اینکه اقتصاد ملی در شهرستان آستارا زمینه‌ای را با هدف توسعه این شهرستان برای سرمایه‌گذاری جدید ایجاد کرده است ومقدمات این سرمایه‌گذاری در دو زون سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی فراهم شده است، افزود: هم‌اکنون زون سرمایه‌گذاری خارجی در آستارا فراهم شده و با توافقاتی که بین جمهوری اسلامی ایران و آذربایجان در زمینه ساخت راه‌آهن ایجاد شده اولویت با سرمایه‌گذاری ایرانی است.

عضو کمیسیون اصل 90 مجلس با اشاره به اولویت سرمایه‌گذاری سرمایه‌گذاران ایرانی و استان و شهرستان با بیان این مطلب که این موضوع در کمیسیون راه‌آهن به تصویب رسیده است از دعوت سرمایه‌گذاران داخلی برای ورود به این عرصه خبر داد و یادآور شد: مدیران هم می‌بایست برای تسهیل صادرات کمک کنند چرا که دست آنان در برخی قوانین باز است.

نماینده مردم آستارا در خانه ملت با تشریح برخی قوانین که دارای نظر صنفی است و صراحت قانونی دارد و اما در برخی موارد دیگر قانون مسکوت بوده و دست مدیر برای تسهیل در کار باز است از تسهیل در ترانزیت‌های خارجی به ترانشیپ در گمرکات پرداخت و اظهار داشت: حتی در گمرکات کشور هم نظر مدیران بر این است که مدیران شهرستانی می‌توانند خلاقیت داشته و از این دست قانون برای تسهیل امور استفاده کنند.

وی با پیشنهاد اینکه در بخش مالیات هم تاکید داریم اداره کل امور مالیاتی با فعالان اقتصادی همکاری بیشتری در رابطه با رفع موانع و مشکلات آنان داشته باشد از همکاری مدیرکل مالیاتی گیلان تا این لحظه قدردانی کرد و اظهار داشت: در گمرکات هم تاکید داریم این همکاری‌ها با فعالان اقتصادی استمرار داشته باشد.

آستارا پیشانی اقتصاد ایران

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان هم در این نشست با تاکید بر اینکه ظرفیت‌های مهمی در توسعه و تجارت و ایجاد روابط اقتصادی با خارج از مرزها در آستارا به عنوان دروازه ورود به اروپا وجود دارد از آستارا به عنوان پیشانی اقتصاد ایران نام برد و گفت: آستارا یک مسیر مهم، استراتژیک و تعیین کننده برای اقتصاد است و این مهم تکلیف ما را سنگین‌تر کرده تا از ظرفیت و پتانسیل آستارا با تعامل دوسویه بین دولت و بخش خصوصی استفاده بهتری شود.

فرهاد دلق‌پوش با بیان این‌که دولت در قالب برنامه پنج ساله راهکارهایی در شورای گفتگو و یا کارگروه‌های مختلف به منظور حمایت از تولید، اقتصاد و تجارت و رفع موانع و رونق اقتصادی در دستور کار دارد و در این رابطه استاندار گیلان هم تاکید دارد تا تدابیری برای برون‌رفت از مشکلات با استفاده از ظرفیت‌های موجود در گیلان اندیشیده شود، به قابلیت‌های موجود گیلان به عنوان استان مرزی دارای ظرفیت‌های حمل و نقل ریلی خشکی و ریلی از راه‌آهن آستارا – آستارا و اتصال آن به راه‌آهن در حال تکمیل قزوین - رشت اشاره کرد و افزود: قرار گرفتن گیلان در مسیر اروپا و آسیای میانه با راه‌اندازی کریدور شمال – جنوب تحول بزرگی را در زمینه جابجایی کالا و مسافر با بهره‌گیری از بازار بزرگ 400 میلیون نفری حاشیه خزر برای استفاده از بازارهای جدید اقتصادی ایجاد خواهد کرد که تکمیل قطعات پازل اقتصادی در گیلان به رونق اقتصاد تجارت و صادرات با استفاده از تولیدات صادرات محور کمک شایانی خواهد کرد.

دبیر کارگروه توسعه صادرات گیلان از آستارا به عنوان پایلوت اقتصادی در کشور با داشتن ظرفیت‌های متعدد اقتصادی و زیرساختی نام برد و گفت: خلاء پایانه مرزی گل و گیاه و محصولات کشاورزی در آستارا وجود دارد.

دلق‌پوش به ایجاد شرکت‌های هلدینگ سرمایه‌گذاری برای بالابردن توان صادراتی در گیلان پرداخت و عنوان کرد: برخی از فعالیت‌های اقتصادی می‌تواند به صورت هلدینگ توان صادرکنندگان را افزایش دهد.

ضرورت حمایت از فعالان و سرمایه‌گذاران آستارا

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گیلان هم در این نشست با قدردانی از همراهی برخی از مسوولان گیلان در حمایت از فعالان اقتصادی با برشمردن سازمان صنعت، معدن و تجارت و اداره کل امور مالیاتی که تلاش دارند برخی از مشکلات فعالان اقتصادی و صادرکنندگان در حوزه‌های مختلف از جمله مالیات و مالیات بر ارزش افزوده مرتفع شود از آستارا به عنوان نبض اقتصاد ایران نام برد و گفت: آستارا دارای مزیت متفاوت در حوزه اقتصادی و سرمایه‌گذاری است و ضرورت دارد تا از فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران آستارا حمایت شود و امتیازات این شهرستان به فعالان اقتصادی آن داده شود در این رابطه اتاق بازرگانی گیلان آمادگی دارد تا با تشکیل کلاس‌های آموزشی برای فعالان اقتصادی زمینه فعالیت و تجارت آنان را در کشورهای هدف با رویکرد بهتری دنبال کند.

هادی تیزهوش تابان با تاکید بر اینکه ایجاد سرای تجاری ایرانیان در آستاراخان روسیه می‌تواند فرصت و ظرفیت مناسبی برای فعالان اقتصادی آستارا نیز باشد از تاسیس دفتر نمایندگی اتاق بازرگانی گیلان در آستارا در آینده‌ای نزدیک خبر داد و یادآور شد: کمیسیون‌های مشترک ایران و ارمنستان، ایران و آذربایجان می‌تواند رویکرد جدیدی را در روابط اقتصادی دو کشور برای فعالان اقتصادی ایجاد کند.

نایب رییس اتاق مشترک ایران و روسیه همچنین به تسهیل قوانین برای تجار و صادرکنندگان برای حضور در بازارهای روسیه و کشورهای هدف اقتصادی اشاره و تاکید کرد: ایجاد مرکز داوری برای پیگیری‌های حقوقی فعالان اقتصادی از برنامه‌هایی است که توسط اتاق گیلان صورت گرفته است.

آستارا در آستانه تحول جدید

فرماندار شهرستان مرزی آستارا هم با اشاره به اینکه این شهرستان با داشتن ظرفیت‌های اقتصادی متعدد و داشتن پتانسیل‌های سرمایه‌گذاری اخیرا نیز با سرمایه‌گذاران آذربایجانی خط ریلی آستارا - آستارا به طول 8 کیلومتر در خاک جمهوری اسلامی ایران در آستارا در حال تکمیل شدن است گفت: از 65 هکتار زمینی که قرار بود در اختیار طرف آذربایجانی به مدت 20 سال به منظور سرمایه‌گذاری دو خط ریلی در اختیار آنان قرار گیرد 35 هکتار با اولویت سرمایه‌گذاری فعالان اقتصادی ایرانی است و فعالان اقتصادی استان و شهرستان می‌توانند از این ظرفیت استفاده کنند.

یونس رنجکش از برگزاری اولین همایش ملی فرصت‌ها و چالش‌های سرمایه‌گذاری در آستارا در تاریخ 26 و 27 بهمن ماه سال جاری در آستارا خبر داد و تصریح کرد: این همایش با دیدگاه علمی با استفاده از فرصت‌های علمی و دانشگاهی و شناسایی چالش‌های سرمایه‌گذاری با حضور فعالان اقتصادی در سطح ملی در آستارا برگزار می‌شود.

تلاش در جهت تسریع در تشریفات گمرکی

مدیرکل گمرک آستارا هم در این جلسه با بیان این مطلب که گمرک در راستای طرح تحول اقتصادی دو کشور و اجرای پروژه سامانه جامع امور گمرکی و پنجره واحد فرامرزی اقداماتی را در جهت تحول این سازمان در طول سال‌های اخیر پیاده‌سازی کرده است گفت: گمرک جمهوری اسلامی ایران در راستای اهداف کلان اقتصادی و تجاری کشور در راستای برنامه‌های راهبردی همواره تعامل با سازمان‌های تامین و تجارت کشور و تعامل با مسوولین و بخش خصوصی همکاری و تسهیل در امور را سرلوحه کار خود قرار داد و به دستاوردهای مهمی در تشریفات گمرکی برای سهولت در کار تجار رسیده است.

امیدی از شبانه‌روزی شدن ساعات کاری در گمرک آستارا در آینده‌ای نزدیک خبر داد و در این رابطه به راه‌اندازی خط ریلی جدید در آستارا و استقرار گمرک در پایانه مرزی ریلی اشاره و تصریح کرد: در صورت فراهم شدن امکانات و تجهیزات سخت‌افزاری برای گمرک آستارا گمرک خدمات خود را به محض فعالیت خط ریلی آغاز خواهد کرد.

وی همچنین در زمینه‌ی ترانشیپ شدن ترانزیت در آستارا هم یادآور شد:‌علی‌رغم اینکه قانون تبدیل ترانزیت را به ترانشیپ ممنوع کرده اما همواره گمرک در آستارا با فعالان اقتصادی و تجاری همکاری داشته است.

تلاش برای شفاف‌سازی مالیات برای رونق کسب و کار

مدیرکل امور مالیاتی گیلان هم در این نشست با بیان این مطلب که سازمان امور مالیاتی کشور با همکاری مجلس به دنبال اصلاح برخی قوانین حاکم بر امور مالیاتی کشور است از شفاف ‌شدن این قوانین در جهت تحقق شفاف‌سازی در بخش مالیات اشاره کرد و گفت: آستارا یک نقطه قوت در حوزه بازار،‌ اقتصاد و تجارت کشور است و برای رونق اقتصادی و کسب و کار در این شهرستان حمایت‌های دولتی ضروری است.

انوری با اشاره به اینکه اصلاح قانون مالیات‌ها از سال 1394 برای شفاف‌سازی کسب و کار و صادرات و رونق اقتصادی صورت گرفت تصریح کرد: مودیان مالیاتی هم مکلفند به تکالیف قانونی خود براساس آنچه که دستورالعمل و قانون است توجه کنند و قطعا توجه به تکالیف قانونی امتیازات و معافیت‌هایی را به دنبال دارد.

مدیرکل امور مالیاتی گیلان با اشاره به اینکه در برخی مواقع مشکلاتی هم دیده می‌شود و سازمان به مشکلات بنگاه‌های اقتصادی توجه دارد یادآور شد: اتاق بازرگانی گیلان در این رابطه تلاش دارد تا مشکلات فعالان اقتصادی در زمینه مالیات به حداقل ممکن کاهش یابد.

مالیات، بانک و تامین اجتماعی دغدغه فعالان اقتصادی

عضو اتحادیه صادرکنندگان و بازرگانان گیلان هم در این نشست با اشاره به اینکه صادرکنندگان هم‌اکنون دارای مشکلات متعدد در زمینه مالیات، بانک و تامین اجتماعی هستند گفت: اعمال مواد قانونی ماده 169 و ارزش افزوده اساسی‌ترین مشکل صادرکنندگان است.

مهران فکری صادرات را شاه‌رگ خروج از مشکلات اقتصادی کشور دانست و با توجه به اینکه بی‌توجهی به صادرکنندگان برای آنان مشکلات اساسی را ایجاد می‌کند به وجود نواقص متعدد مالیاتی اشاره کرد و افزود: اصلاحات قانون مالیات‌ها در سال 94 از طریق نمایندگان مجلس دارای ایراداتی است که این ایرادات به صحن مجلس رفته و متاسفانه تصویب نیز شده است.

عضو کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر اینکه اظهارنامه مالیاتی از سال 95 از طریق کارشناسان مالیاتی که اصل صادرات معاف از مالیات است موجب جرایم مالیاتی برای کسانی که پیش از آن اظهارنامه ارایه نمی‌داده‌اند شده تصریح کرد: تبصره‌ها و ماده‌های قانونی بعضا سد راه صادرکنندگان شده است و اگر این موضوع به همین طریق در استان ادامه یابد هیچ صادرکننده‌ای باقی نخواهد ماند و همه دچار مشکلات و تبصره‌های ماده 169 و ارزش افزوده می‌شوند.

تلاش برای ایجاد امید در تجارت آستارا

شکاری از فعالان اقتصادی آستارا هم در این نشست با اشاره به شناسایی بازارهای هدف صادراتی و تسهیل در امر تجارت در آستارا گفت: تسهیل در تجارت به ویژه در امر مالیات خواسته بسیاری از فعالان اقتصادی است که باید برای ما در این بخش امیدوارکننده باشد.

وی ایجاد پایانه‌ صادراتی در آستارا را ضروری دانست و خاطرنشان کرد: در برخی ادارات همچون گمرک همکاری این دستگاه با فعالان اقتصادی رضایت‌بخش است.

پایانه گل، گیاه و محصولات کشاورزی در آستارا ایجاد شود

عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی گیلان و عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی هم در این نشست از ضرورت راه‌اندازی پایانه صادراتی گل، گیاه و محصولات کشاورزی به عنوان یک مرکز استراتژیک و دارای موقعیت اقتصادی منحصر به فرد در تجارت منطقه نام برد و گفت: ضرورت احداث پایانه مرزی در آستارا به عنوان قطب اقتصادی شمال منطقه احساس می‌شود و گیلان به لحاظ وجود پتانسیل‌های کشاورزی و گل و گیاه می‌تواند از طریق این پایانه به بازارهای هدف اقتصادی ورود کند.

جواد خضر ابراهیمی با تاکید بر اینکه الگوبرداری از پایانه احمدآباد کرج یک نمونه بی‌نظیر در عرصه صادرات محصولات کشاورزی است یادآور شد: یکی از راه‌های توجه به صادرات ایجاد چنین پایانه‌های مرزی است که خلاء آن در آستارا احساس می‌شود.

در این نشست همچنین قاسم رضاییان، رییس اتحادیه صادرکنندگان گیلان به فراهم شدن شرایط مناسب برای صادرات از سوی مسوولان تاکید کرد و گفت: برخی از اظهارنظرها و صحبت‌ها از سوی برخی از مسوولان دولتی در حوزه صادرات ناشی از بی‌تجربگی‌های آنان در فضای کسب و کار و اقتصاد است.

شجاع‌‌پور از اعضای هیات نمایندگان اتاق هم به مشکلات لنج داران و کارخانجات تولیدکننده پودر ماهی پرداخت و گفت: دولت می‌باید از تعطیلی 13 کارخانه باقی‌مانده جلوگیری کند چون در طول 2 سال از سال 80 تا 82 بالغ بر 11 کارخانه تشکیل شده است.

در این نشست همچنین زارع و ولی‌زاده از فعالان اقتصادی آستارا و محبوبی عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی نیز پیرامون بخش تجارت و تولید مشکلات خود را مطرح کردند.

در این نشست ممتاز، معاون ارزش افزوده اداره کل امور مالیاتی گیلان و انوری، مدیرکل امور مالیاتی نیز حضور داشته و ضمن شنیدن مشکلات تجار و صادرکنندگان پیشنهاد بررسی برخی از پرونده‌ها به صورت موردی و حمایت از بخش تجارت و صادرات را مطرح کردند.

  

فرماندار شهرستان مرزی بندر آستارا بر ضرورت برگزاری دوره های آموزشی برای تجار به منظور ورود به عرصه های جدید تجارت و آشنایی با قوانین داد و ستد و آمادگی این فرمانداری در حمایت از بازرگانان در این زمینه تاکید کرد.

یونس رنجکش در دومین نشست مشترک فعالان اقتصادی شهرستان آستارا با اتاق بازرگانی استان گیلان اظهار داشت: امیدواریم با مجموعه برنامه ریزی هایی که هم در حوزه کارکرد دستگاه های اجرایی و هم در حوزه واردات و صادرات توسط تجار و سرمایه گذاران اتفاق می‌افتد شاهد شکوفایی های در این عرصه باشیم.

وی ضمن تشکر از برگزاری این نشست و همکاری اتاق بازرگانی استان گیلان، افزود: در این مدتی که در آستارا حضور داشتم، تجاری به صورت موردی جهت رفع یکسری مشکلات و کاستی ها مراجعه می کردند که با توجه به نوع رفتارها، ما نیز به صورت موردی دنبال رفع مشکلات بودیم. متاسفانه علیرغم حضور بیش از 400 تا 500 صادرکننده و تاجر که البته الان به یک سوم کاهش یافته است کارکردی تشکیلاتی ندیدیم و در قالب اتاق فعالیتی در این شهرستان وجود نداشته است.

رنجکش اضافه کرد: آنچه که تقویت کننده فعالیت تجاری است این است که فعالیت ها در قالب تشکل و صنف پیش برود تا بر اساس اهداف مشترک شاهد پیشبرد امور باشیم. هرچند که در عالم داد و ستد رقابت‌ها سر جای خود باقی است اما تشکل هایی اینچنینی می توانند با تکمیل کردن ظرفیت‌های یکدیگر موانع را از پیش رو بهتر بردارند.

وی با بیان اینکه، آستارا در آستانه یک تحول بزرگ قرار گرفته است، گفت: ما در این شهرستان شاهد تکمیل شدن خطوط ارتباطی هستیم، پیش از این از مرز زمینی و مرز دریایی فعال و پویا برخوردار بودیم، اکنون مرزی ریلی نیز به این سیستم اضافه شد و در آینده نزدیک شاهد آغاز بکار بارانداز خط آهن نیز به صورت آزمایشی هستیم، البته طرف مقابل که کشور آذربایجان هست نیز بسیار راغب است در این عرصه ورود کند تا از این ظرفیت استفاده نماید حتی سرمایه‌گذاری‌هایی نیز در این زمینه در حال انجام است.

فرماندار آستارا در بحث تمرکز انبارها و در اختیار دادن آن به سرمایه گذاران ایرانی تصریح کرد: از مجموعه ۶۵ هکتاری بارانداز، حدود ۳۵ هکتار با سرمایه‌گذاری طرف آذری در حال آماده شدن است و تا سال 97 انبارها و سیلوها ایجاد می شود یک قرارداد 25 ساله دارند اما برای مجموعه باقی مانده هنوز تصمیم خاصی گرفته نشده و اگر سرمایه گذار داخلی راغب و توانمند باشد می تواند از طریق شرکت راه آهن وارد مذاکره شود.

وی با اشاره به اهمیت بحث آموزش ، گفت: احساس می شود یکی از محورهایی که در حوزه داد و ستد و تجارت با آن روبه رو باشیم، نقص اطلاعاتی تجار از حوزه‌های مختلف است که با ایجاد دوره های آموزشی برطرف می شود. بر همین اساس با توجه به شناختی که از بازار داریم و همچنین با توجه به مصوباتی که دولت نیز در بحث اقتصاد مقاومتی ارایه کرده است و حمایت هایی که دارد می توانیم دوره های آموزشی مرتبط با حوزه تجارت را با کمک مراکز آموزشی برگزار نماییم.

رنجکش گفت: ما این آمادگی را داریم باتوجه به نوع نیازها چه در راستای بازاریابی یا تبلیغات یا هر موضوع دیگر باتوجه به صحبت های که با مراکز آموزشی داشته ایم، به صورت متمرکز این نیاز را طی این دوره ها را برای تجار و بازرگانان منطقه رفع نمایم.

وی به همایش ملی فرصت ها و چالش های سرمایه گذاری اشاره کرد و گفت: این همایش برای اولین بار در تاریخ ۲۶ و ۲۷ بهمن ماه در آستارا برگزار خواهد شد از همین رو از تجار و سرمایه‌گذاران تقاضا می‌کنیم که حضور فعال داشته باشند چراکه در این همایش به سرمایه‌گذاری یک نگاه علمی می شود و امیدواریم بتوانیم خروجی همایش را در اختیار نیازمندان این حوزه قرار دهیم.

وی خواستار ارائه رویکردهای جدید در بازارهای هدف و پیش بینی های مربوطه و داشتن سناریوهای مواجه باچالش ها براساس آینده نگری شد و اظهار داشت: اتاق بازرگانی نقش مهمی در این زمینه دارد.

پربیننده‌ ترین ها