بانک قرض الحسنه مهر ایران در گیلان در واکنش به گزارش " آیا سود این وام فقط سه درصد است؟ " که روز شنبه سیزدهم آذر ماه سال جاری در پایگاه خبری تحلیلی خط اول منتشر شده است، اقدام به صدور جوابیه ای کرده است که طبق ماده ۲۳ قانون مطبوعات اقدام به انتشار آن می نماییم.
به گزارش خط اول، در جوابیه تفصیلی روابط عمومی بانک قرض الحسنه مهر ایران-گیلان آمده است:
۱- در بخشی از خبر فوق با پیشداوری ذکر شده که تفکر مدیران بانکی کشور پرداخت تسهیلات کلان و حذف تسهیلات خرد به دلایلی نظیر سهولت در پرداخت و نظارت بر تعهدات مشتریان است. پرداخت بیش از ۱۰ میلیون فقره تسهیلات در محدوده ارقام یک میلیون تا یکصد میلیون تومان در بانک مهر ایران بیانگر عدم صحت و ادعای مندرج در مقاله فوق می باشد. با توجه به این که تعداد مشتریان و هموطنان صاحب سپرده در این بانک از شمار ۱۱ میلیون نفر عبور نموده شیوه منصفانه و سهل تر آن بود که نگارنده محترم دست کم با پرسش از اشخاصی که در بانک مهر ایران دارای سپرده می باشند نسبت به صحت مدعای خود تحقیق می نمودند.
۲- پرداخت وام های قرض الحسنه در بانک مهر ایران منحصر به تسهیلات حمایتی نبوده و بانک در انجام تکالیف و مسئولیت اجتماعی خویش اگر نه فراتر از بانک های تجاری، دست کم در حد و قواره آن بانک ها همواره پیشقدم بوده است. به طور نمونه تسهیلات به بانوان سرپرست خانوار، تسهیلات در بخش درمان، تسهیلات کالاکارت و خرید کالای ایرانی، تسهیلات به مددجویان کمیته امداد و بهزیستی و زندانیان آزاد شده و تسهیلات ازدواج بدون دریافت سپرده و آورده از جانب مشتریان و در سریع ترین زمان و سهل ترین شیوه ممکن از جمله دریافت کمترین تضامین و وثایق، در طی سالیان فعالیت بانک پرداخت شده است.
۳- در بخشی از مقاله اشاره شده که تسهیلات حمایتی بانک در بدو امر با مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان پرداخت می شده و پس از اعتراض مشتریان رقم و سازوکار تسهیلات فوق تغییر نموده است. لازم به ذکر است که سقف تسهیلات قرض الحسنه بانکها همه ساله توسط بسته سیاستی و نظارتی بانک مرکزی ابلاغ می گردد و بانک مهر ایران هم از این قاعده مستثنی نیست. به نظر می رسد اشاره نگارنده محترم به تسهیلات وجوه اداره شده است که براساس آن مبلغی به عنوان سپرده تودیع و مابه ازای آن تحت عنوان وام قرض الحسنه و با معرفی شخص خیر به اشخاص پرداخت می گردد. شایان ذکر است خلاف اظهارات نگارنده محترم این طرح بدون پرداخت سود و با کارمزد ۱% در بانک مهر ایران همچنان برقرار می باشد.
۴- در خصوص وام های حمایتی فرد حقیقی موارد و نکات زیر را به اطلاع می رساند:
الف) نحوه محاسبه کارمزد ۳% تسهیلات برای یک وام یکصد میلیون تومانی ۳ میلیون تومان در هر سال نبوده و نظیر تمامی تسهیلات قرض الحسنه مبالغ کارمزد هر سال بر باقیمانده اقساط محاسبه و اخذ می شود. به طور نمونه کارمزد تسهیلات با مبلغ فوق برای یک وام دو ساله رقم ۴.۵ میلیون تومان در طی دوسال دریافت می گردد و نه رقم ۶ میلیون تومان اشاره شده در مقاله مذکور.
ب) طبق قوانین بانک مرکزی، هیچگاه مبلغی از محل تسهیلات مشتری مسدود نمیشود و کل مبلغ پرداخت شده وام پس از واریز از حساب مشتری قابل دریافت است.
ج) ناگفته پیداست که میزان تقاضا برای دریافت تسهیلات قرض الحسنه همواره بیش از ظرفیت منابع بانکها می باشد. بانک مهر ایران بدون دریافت وجوهات و ردیف بودجه و صرفاً با اتکا به اعتماد و منابع مشتریان خود در ۱۴ سال فعالیت با شناسایی نیازهای جامعه هدف که عمدتاً اقشار کم درآمد و متوسط جامعه می باشند با تنوع بخشی به طرح های خود در این زمینه پیشقدم بوده است. از ابتدای ارائه طرح حمایتی تا پایان آبان ماه ۱۴۰۰، تعداد ۴۰۷ هزار فقره تسهیلات حمایتی پرداخت شده است که اگر این طرح به زعم نویسنده محترم طرح مفیدی نبود، با این استقبال مواجه نمی شد. شایان ذکر است در خصوص سازوکار تسهیلات حمایتی که بر مبنای آن وام در مدت انتظارکوتاه و با هم افزایی آورده مشتری پرداخت می گردد نیز نیازهای بخشی از جامعه هدف و نه تمامی آنها قابل رفع شدن بوده که مدعای آن استقبال مشتریان از طرح فوق بوده است. بطور نمونه برای یک مشتری که ۵۰ میلیون تومان در صندوق بانکداری اجتماعی بانک و در قالب سپرده ویژه واریز نموده است ۵۰ میلیون تومان اضافه شده و رقم ۱۰۰ میلیون تومان با کارمزد ۳% و یکجا به حساب مشتری واریز می گردد. مبلغ آورده مشتری طی توافق به عمل آمده و قراداد امضا شده پس از بازپرداخت اقساط قابل برداشت می باشد.
۵- این بانک همواره پذیرای انتقادات سازنده اهالی قلم و رسانه است، اما ای کاش نویسنده محترم نیز، آن طور که از یک روزنامه نگار حرفه ای انتظار می رود، روابط عمومی بانک را نیز به عنوان یک منبع خبری مد نظر داشت و ابتدا دغدغه ها و پرسش های خود را با روابط عمومی بانک قرض الحسنه مهر ایران مطرح می کرد تا پاسخ های بانک نیز در گزارش منعکس شود و درباره طرحی که مورد استقبال بیش از ۴۰۰ هزار نفر از هموطنان قرار گرفته، یک سویه قضاوت نشود.