شهری که عنوان اولین کتابخانه و اولین سالن تئاتر و اولین روزنامه و اولین های دیگر را یدک می کشد ، اکنون حتی یک فرهنگسرا هم ندارد.
در عصر حاضر فرهنگ شهروندی یکی از مهم ترین ابزارهای ارتباطات جمعی و دستیابی به توسعه می باشد. بدین سبب میتوان عنوان کرد که تبیین اصول فرهنگ شهر نشینی و فراهم کردن زمینه رشد فرهنگی برای همه شهروندان گامی اساسی در رسیدن به شهر فرهنگی می باشد.
لازم به ذکر است که توسعه فرهنگی، احتیاج به مدیریت مدیریت صحیح و علمی دارد که بتواند با مدیریت فرهنگی، فرهنگ شهروندی را از فضای محدود به سمت بالندگی هدایت کند. پر بیراه نیست که بگوییم در صورت عدم وجود چنین مدیریتی، انتظار شکوفایی فرهنگی بیهوده است.
فرهنگسراها نیز به عنوان یکی از مولفه های ارتقای فرهنگ شهروندی، از زیرساخت های مهم فرهنگی محسوب شده که قطعا می تواند در ارتقای سطح فرهنگی شهروندان و رشد رفتارهای اجتماعی مطلوب در کنار ایجاد مراکز آموزشی، علمی و تحقیقاتی نقش بسزایی را ایفا کند.
از این رو با توجه به اهمیت موضوع، ضرورت دارد که احداث فرهنگسراها به تناسب جمعیت مناطق شهری، مورد توجه مدیران مرتبط قرار گیرد. چرا که تحقیقات نشان میدهد در مدیران فرهنگی و شهری مناطقی که بر روی مقوله فرهنگ شهروندی سرمایه گذاری می کنند، زندگی شهرنشینی و تقویت ارتباطات جمعی و همچنین فرهنگ سازی همگانی با آرامش بیشتری و جهت دهی مطلوبی در جریان می باشد.
به طور کلی فرهنگسراها می توانند با آموزش های مستقیم و ایجاد فرصت کسب مهارت و همچنین فعالیت های فرهنگی و هنری در پیشبرد اهداف فرهنگی شهر موثر باشند.
شهرداری ها می توانند با کمک گرفتن از بخش خصوصی در جهت ایجاد فرهنگسرا در حوزه های گوناگون قدم برداشته و در کنار سایر دستگاه های فرهنگی در امر آموزش و فرهنگسازی نقش بی بدیلی را ایفا کنند.
در حال حاضر این فرهنگسراها در شهرهایی مانند تهران، اصفهان، تبریز و ... توانسته اند تا حدودی جایگاه خود را پیدا و با برگزاری کلاسها و کارگاههای آموزشی با کیفیت شهروندان توانمند و موفقی را معرفی کنند.
اما متاسفانه تاکنون این موضوع در شهر رشت به عنوان یکی از غنی ترین شهرهای کشور در امر فرهنگ و هنر و وجود ظرفیتهای فراوان در این زمینه مغفول مانده است. با توجه به سرانه فضاهای فرهنگی شهر به راحتی می توان به این نکته پی برد که میزان فضاهای فرهنگی موجود در رشت نمی تواند پاسخگوی نیازهای شهروندان باشد و لذا تشکیل مکان هایی نظیر فرهنگسراها کمک شایانی در این راه می باشد. به طور حتم ایجاد فضاهایی که در آن تماس مردم با فرهنگ و فعالیت های فرهنگی به آسانی صورت گیرد و شهروندان را بدون تشریفات معمول به درون خود هدایت کند، الزامی می باشد.
بنابراین می توان گفت که فرهنگسراهای موفق و تاثیرگذار از یاوران موثر نهادهای دولتی و عمومی در حوزه فرهنگی بهشمار میروند، امید است متولیان فرهنگی شهری در پیشبرد اهداف فرهنگی خود، توجه ویژه ای به ایجاد فرهنگسرا داشته باشند تا بتوان آینده روشنی را با تربیت استعدادهای درخشان برای فرهنگ و هنر شهر رشت که از سابقه غنی و با ارزشی بهره می برد، ترسیم کرد.