ساعت هفت صبح وارد محل کار می شوم، برق قطع است. بعد از پیگیری مشخص گردید دزدی کابل صورت گرفته و تا رفع مشکل حداقل دو ساعت زمان می برد.
مراجعه کنندگان با حالت عصبی صف کشیدهاند و از آشفتگی اوضاع و قطعی برق، اظهار نارضایتی می کنند.
این جا ایران است؛ سرزمین ذخایر انرژی فراوان و سوء مدیریت های بی پایان؛ مام وطن!
مروری بر مهم ترین اخبار کشور عزیزمان، مشخص می کند، ما؛ آخرین بازماندگان امید هم دیر یا زود امید خود را از دست خواهیم داد:
ریزش متروپل، واژگونی قطار و اتوبوس، قطعی های گاه و بی گاه برق، دست برد بی سابقه به امانات مردم در بانک ملی، آدم ربایی، ضرب و جرح و برخوردهای دور از کرامت انسانی با مساله بد حجابی و معضلاتی از این دست، منجر به خاموشی بارقه های امید می شود.
مارسل پروست می گوید: درک این دنیای با عظمت آنقدرها دشوار نیست که درک کارهای انسان.
انسان دارای توانمندی های خارق العاده و ظرفیت رشد بسیار بالائی است. با مدیریت صحیح، بهره مندی از استعدادهای درخشانِ دانشگاهی و ایجاد فرصت اشتغال برای نخبگان می توان مدیرانی تربیت نمود که در شکوفایی توانمندی های افراد و هدایت آنان به سمت عمران و آبادانی جامعه مثمر ثمر واقع شوند.
یک مدیر می تواند مجموعه تحت مدیریت خود را به یک بازوی قدرتمند رقابتی و ایجاد کننده تمایز مبدل کند یا با بی توجهی، عدم بهره مندی از فرصت ها و اطلاعات و نداشتن توانمندی لازم، عامل سقوط آن باشد.
در شرایطی که مهاجرت نخبگان دانشگاهی و صنعتی به شکل فزاینده ای در حال افزایش است، روی کار آمدن افراد ناشایست و سپردن مسئولیت های مهم مدیریتی به صاحبان رانت و افراد سفارشی، پاشنه آشیل پیشرفت جامعه به حساب می آید.
با مروری بر تحولات جهانی اخیر پی می بریم، امروزه، مدیریت جوامع، رشد اقتصادی و ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا با چالش های زیادی مواجه شده است که مهم ترین آن ها عبارتند از:
افزایش تورم آمریکا به بالاترین نرخ در سال های گذشته، افزایش بهای نفت به علت جنگ روسیه و اوکراین، افزایش قیمت غله در اروپا و کشورهای آفریقائی، کاهش شدید رمز ارزها و نزدیک شدن مرگ برجام و مسائلی از این دست.
داروین می گوید: نه قوی ترین گونه ها می توانند به حیات ادامه دهند و نه باهوش ترین ها، بلکه گونه هایی دوام می آورند که بهتر به تغییرات واکنش دهند.
این جمله داروین به ما یادآور می شود اگر برای تحولات آتی خود را آماده نکنیم و به ارتباطات بین المللی، بهره مندی از ظرفیت نخبگان و بر راس امور قرار دادن خبرگان مجهز نباشیم، کشور با بحران های بی سابقه ای مواجه خواهد شد.
آموزش، اصلاح فرآیند های جاری، ایجاد فضای رقابت، خصوصی سازی و خروج از انحصار؛ از مهم ترین ابزارهای رویاروئی با تحولات غیر قابل پیش بینی محسوب می شوند. انحصار پروژه های مهم تولیدی، خدماتی، صنعتی و عمرانی و لزوم خودکفایی در تمام زمینه ها، اشتباه بزرگی است که نتیجه آن دست آوردهای نازل و تولیدات بی کیفیت با بالاترین قیمت است.
برای مثال ایران خودرو و سایپا، دو شرکت تولید کننده خودرو، بدلیل نداشتن رقبای قدرتمند با وجود عدم بهره مندی از کیفیت مطلوب، تولیداتی با قیمت هایی بسیار بالاتر از استاندارهای جهانی عرضه می کنند.
کنترل صادرات و واردات و کوتاه نمودن دست های پشت پرده از امتیازات ارزشمند این ابزار نیرومند که با ارزهای دولتی، سرمایه مردم را بر باد فنا می دهند، می تواند به جلوگیری از بحران های آتی کمک کند.
یکی از مدیران موفق اقتصادی در عرصه بین المللی می گوید:
برای هر مشکل پیچیده ای؛ راه حلی ساده، سر راست و اشتباه وجود دارد!
منظور از این جمله این است که برای مشکلات یک جامعه که با اقتصادی بیمار و دستخوش تغییرات مداوم، دست و پنجه نرم می کند، نمی توان از راه حل های سطحی، بدون برنامه ریزی بلند مدت، عدم بهره مندی از نظرات کارشناسان خبره و باری به هر جهت استفاده کرد. بلکه نیازمند ساعت ها، روزها، ماه ها و حتی سال ها کار سخت، پیچیده و همراه با خردمندی است.